Po stopách vietnamské gastronomie od severu k jihu

Jaká jídla si nenechat ujít? Kde se stravují místní? A na co si dát během ochutnávání ve Vietnamu pozor?

Vietnamská kuchyně patří mezi jeden z mnoha skvělých důvodů, proč se do této země cestovatelé rádi vydávají. Jídlo zde je famózní, zdravé a překvapí vás svou barevností, rozmanitostí, jedinečnou chutí a autenticitou, kterou si nejvíce užijete po usednutí na malé plastové židličky na tržišti nebo v úzkých uličkách.

Vybíráte si dovolenou i podle lokální gastronomie? Nemůžeme si pomoct a dnes musíme nějaké speciality doporučit. Ručíme za to, že Vietnam vás v tomto ohledu určitě nezklame.
A nebojte se, i pokud jste vegetariáni, rozhodně Vás nečeká jen rýže. Ve skutečnosti je toho tolik, co byste měli v této zemi ochutnat.

Každá oblast Vietnamu se vyznačuje svou unikátní gastronomií. Místní lidé jedí často, hodně a rádi ochutnávají nové pokrmy typické pro danou oblast. Pokud cestujete napříč celou zemí, záhy zjistíte, že chutě jídel se v odlišných regionech liší. Nebojte se ochutnávat. Nejlepší jídlo totiž najdete tam, kde je nejvíce Vietnamců.

Severní Vietnam

Na severu je chuť velmi jemná, vyvážená, jídlo je méně pálivé. K dochucení se často používá sójová a rybí omáčka, limetka, na stole najdete vždy chilli papričky, pepř a citronovou trávu. Kvůli chladnějšímu klimatu se používá méně bylinek a koření. Z této oblasti pochází Phở, Bún chả nebo Bú noc. Velmi oblíbené jsou zde vietnamské závitky Nem, rýžové nudle se sladkovodními kraby Bún riêu cua nebo rýžové těsto upravené na páře Bánh cuốn.

Phở – velmi oblíbená vietnamská polévka (ovšem vydá za celé jídlo), proslavená mimo Vietnam. Najdete ji v mnoha streetfoodech po celé zemi. Je to silný vývar s širokými placatými rýžovými nudlemi, masem a bylinkami. Phở mohou být jak samotné nudle, tak i polévka, v níž jsou nudle phở.

Bún chả – grilovaný vepřový bůček nebo vepřové karbanátky, salát, bylinky, tenké rýžové nudle a vše se namáčí v jemné rybí omáčce Nước chấm.

Bú noc – vaření šneci z rybníků a jezer kolem Hanoje podávaní s nudlemi a bylinkami.

Bún riêu cua – nudlová specialita, jejíž hlavní ingrediencí jsou menší sladkovodní krabi.

Bánh cuốn – tenké rýžové těsto připravované na páře plněné mletým masem a voňavými houbami, podávané se sladkokyselou zálivkou.

Nem – smažené závitky většinou z mletého masa, skleněných nudlí, jidášových uch, voňavých hub – šiitake, mungo klíčky, oloupaných krevet, vajec, cibulí, které jsou dále zabalené do rýžových papírů a podávají se se sladkokyselou zálivkou, rýžovými nudlemi, hlávkovým salátem a bylinkami.

Střední Vietnam

Střední část země je populární pro své bývalé hlavní císařské město Hue. Místní kuchyně je již o něco méně ovlivněna Čínou. Velká pozornost je kladena na aranžování pokrmů, chuť a vůni. Místní šéfkuchaři jsou mistry svého oboru a na talíři vám z čerstvé zeleniny a ovoce vytvoří umělecká díla. Pokrmy jsou pestré, krásně zdobené, častá je rybí a krevetová omáčka a chilli papričky. V Hue si rozhodně nenechte ujít Bún bò Huế, Bánh xèo a mořské plody. Další městečko Hoi An bývalo kdysi důležitým námořním přístavem ve středním Vietnamu. Oblíbenou specialitou je pochoutka Cao lầu.

Bún bò Huế – pokrm z rýžových nudlí a podává se v silném hovězím vývaru s typickou vůní citrónové trávy. Nedílnou součástí jsou plátky hovězího masa, vepřové koleno nebo nožička, navrch položeným nakrouhaným banánovým květem a bylinkami.

Bánh xèo – voňavé křupavé placky plněné vepřovým bokem, krevetami a mungo klíčky, ovinuté v hořčičném listu a doplněné sladkokyselou omáčkou podávané s čerstvými bylinkami a zeleninou.

Cao lầu – ploché nudle smíchané s listovou zeleninou, krutony a fazolovými výhonky a navrch položenými plátky vepřového masa.

Jižní Vietnam

Na jihu Vietnamu je příroda štědřejší, jídlo trochu pálivější, navíc je zdejší oblast ovlivněna kuchyní nejen francouzských kolonistů, ale i Kambodžou, Thajskem a Malajsií. Oblíbenou ingrediencí v jižní oblasti jsou čerstvé bylinky, ovoce a zelenina, koření, chilli papričky. Jídla jsou krásně čerstvá a barevná. K dochucování se používá hlavně cukr a kokosové mléko, které zmírňuje pálivost pokrmů. V této kuchyni není vyvážená chuť jako na severu, vždy dominuje jedna chuť, a to buď pálivá, nebo sladká.

Typickými pokrmy jsou Lạp xường, které jsou původem z Číny, mořské plody, sladké dezerty a samozřejmě Bánh mì.

Lạp xường – speciální klobásy z vepřového masa, které se podávají většinou k lepkavé rýži xôi.

Bánh mì – křupavá bageta plněná nejčastěji paštikou, rybími karbanátky, plátky grilovaného masa, uzeným masem, salámem, vajíčkem pro vegetariány, nakládanou i čerstvou zeleninou a bylinkami. Pro dochucení se používá majonéza, sójová nebo pálivá omáčka.

A co stolovací etiketa?

Ve Vietnamu je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Vietnamci jsou velmi pověrčiví a klepání hůlek o misku je považováno za rušení klidu duchů. Užší konec hůlek se používá pro vložení pokrmu do úst, širší je určen pro nabírání jídla ze společného talíře do misky. Talíře s jídlem jsou společné, každý si do vlastní misky nabírá kolik chce a kolik sní.

Miska se při jídle musí držet ve vzduchu. Hůlky by neměly být překřižovány ani zapichovány do misky s rýží. Je to neslušné.

Už se vám sbíhají sliny stejně jako nám? Jeli byste do Vietnamu hned už jen kvůli jídlu samotnému? Tak honem. Hůlky do ruky a jdeme hodovat.

 

 

O Autorovi - Alena Lundová

Alena studovala v Austrálii, procestovala Nový Zéland, žila v Kanadě a na kole projela Japonsko, Střední a Jižní Ameriku. Vietnam si oblíbila pro skvělé jídlo, pestrou přírodou, etnické menšiny a odlišné životní hodnoty místních.

Mohlo by se Vám líbit…