Video: Vietnam průvodce – město HUE | Travel Akademie

Video: Vietnam průvodce – město HUE

Průvodce Vietnamem – město Hue, klenot Vietnamu. Co všechno v Hue najdete?

Naše průvodkyně Van vás zve na projížďku městem a představí vám místní speciality jako slanou kávu a pokrmy, které nikde jinde neochutnáte.

Specialistka na Vietnam - Alena Lundová

Alena studovala v Austrálii, procestovala Nový Zéland, žila v Kanadě a na kole projela Japonsko, Střední a Jižní Ameriku. Vietnam si oblíbila pro skvělé jídlo, pestrou přírodou, etnické menšiny a odlišné životní hodnoty místních.

Ahoj, já jsem Van z Travel Akademie.

Nacházíme se nyní ve městě Hue ve středním Vietnamu, které bylo v minulosti hlavním městem. Je mi velkým potěšením ukázat vám jak to zde vypadá dnes v období probíhající pandemie. Představím vám také autentickou kuchyni typickou pro toto město, kterou byste neměli minout během vaší návštěvy Hue. Tak jdeme na to.

Projíždíme městem a jak vidíte, je zde velké množství motocyklů. Tento způsob dopravy je ve Vietnamu ideální volbou ve městech. Motocykl je velmi praktický, vhodný pro místní silniční systém a pro většinu obyvatel také finančně výhodný.

Po snídani si zajdeme na kávu. Jednou z nejpopulárnějších kaváren v Hue je Salty Coffee – Slaná káva. Ve vietnamštině zní její název Cà Phê Muối. Muối znamená sůl. Pojďme ji vyzkoušet.

Jde o velmi příjemnou kavárnu obklopenou zelení, stromy a květinami. Můžete se posadit venku a užívat si slunce a čerstvý vzduch. Ve Vietnamu se nám od začátku úspěšně daří kontrolovat šíření covid nákazy a lidé se tak i nadále mohou bez omezení stýkat na veřejných místech.

Káva je téměř připravená. Ta bílá věc na dně šálku je slaná smetana. A opravdu je slaná. Nahoře je umístěn kávový filtr, kterému ve vietnamštině říkáme Phin nebo Cà Phê Phin. Chvíli počkáme, než káva filtrem proteče. Máme tady také led, který lze do kávy přidat a ledový čaj, který se ve Vietnamu často automaticky k jídlu a pití přidává. Nejčastěji jde o zelený čaj. Pokud jste však v severním Vietnamu, může být chuť trochu jiná, protože do čaje přidávají další bylinky.

O chvíli později… Tak jo, káva je hotová. Vypadá trochu pěnivě a stačí ji pouze zamíchat. Ve Vietnamu nejčastěji používáme odrůdu kávy robusta, která se vyznačuje silnou a nahořklou chutí. Právě proto docela často uvidíte, že si ji lidé ředí kondenzovaným mlékem, aby zmírnili  intenzitu a hořkost. Káva však poté může být pro někoho velmi sladká. Pro ty z vás, kteří neholdují sladkým chutím, bude právě slaná káva dobrou volbou. Bohužel takových míst ve Vietnamu zatím moc není. Pokud budete v Hue, nenechte si ji ujít.

Míříme do naší další zastávky za jedním z dalších typických míst v Hue. Projíždíme malým květinovým tržištěm, kde se obchoduje přímo na chodnících. S tímto se zde setkáte velmi často. Květiny, ovoce, drobné občerstvení, typický street food atd. A nemusíte ani sesednout z motorky, abyste si něco koupili. Velmi praktické.

Zastavujeme na malou svačinku. Pro Hue jsou typické slané placičky na špejli – jakési koláčky nebo jednohubky, které si místní rádi dopřejí jako chuťovku. Pojďme je vyzkoušet.

Hned při vstupu uvidíte místní ženy, které vše ručně vyrábí. Rýžové těsto a nádivka se vkládá většinou do banánových listů zvaných Dong a omotají se tenkou banánovou „nití“.  Náplň zde tvoří vepřové maso a vařené, marinované krevety. Je příjemné sledovat jak jde ženám práce od ruky.

Svačinka je na stole. Máme tady placičky Banh Beo a dva druhy rybí omáčky. Jedna je sladkokyselá, druhá slaná. Toto je Banh Nam – v páře vařený plochý rýžový bochánek a Banh Loc – čirou moučnou placičku. Všechny postupně vyzkoušíme.

Začneme slaným koláčkem Banh Beo. Na povrchu jsou mleté krevety, smažená cibule a sušený chléb. Nejlepší je pokapat jej lehce omáčkou a jíst jej takto lžící. Pro lepší chuť doporučuju sladkokyselou omáčku.

Dále tady máme Banh Nam – v páře vařený rýžový koláč. Název je odvozen od plochého tvaru. Otevřeme banánový list. Máme zde krevetovou pastu a zelené fazole. Já osobně si ráda přidávám sladkokyselou omáčku, ale lze to i bez ní nebo na slano. Oproti předchozímu je tento typ křehčí.

Posledním je Bánh Lọc – čirý moučný koláček. To je ten, který jsme před chvílí viděli ženy vyrábět. Jak už zaznělo náplň se vkládá do banánových listů, které se pak několik minut vaří v páře, aby držela pohromadě. Jak vidíte, jsou docela lepkavé. Narozdíl o předchozích dvou typů se zde používá jiný druh mouky, takže vidíte i náplň. Tady je to vepřové maso a krevety marinované s různým kořením. Patří mezi mé nejoblíbenější. Čím více pokrm žvýkáte, tím více vynikne jeho chuť. Perfektní kombinace. Můžete použít hůlky nebo rukou placičku jednoduše odlepit od listu a namáčet v omáčce. Celá tahle věc pro dvě osoby vás vyjde na asi 80 000 VND, což je asi 75 CZK dohromady. Určitě výborná volba.

Jsme na cestě do dalšího místa, které je trochu dál od centra Hue a jmenuje se Cồn Hến. Tady byste rozhodně měli vyzkoušet dva úžasné pokrmy. Cơm Hến – rýži se škeblema a Bún Hến – nudle se škleblema. Mezi místními má místo pověst nejlepšího bistra, kde jsou škeble vždy perfektně čerstvé. Jde o poměrně unikátní pokrm, který jinde ve Vietnamu ochutnáte jen stěží. Místo, kam míříme se nachází v malé vesnici, je poměrně skryté a vidíte, že i cesty jsou tady docela úzké.

Výborně, jsme na místě. I přesto, že se jedná o malé a skryté místo, je mezi místními velmi oblíbené. Objednávám si Bún Hến – nudle se škleblema. Vidíte přípravu jídla. Mnoho různých surovin, rozličné omáčky, dochucovadla, zelenina a samozřejmě hlavně nudle a škeble. Omáčka je podstatnou součástí, protože ovlivňuje chuť jídla. Použité suroviny se mohou lehce lišit podle zvoleného podniku

Miska s nudlema je hotová. Vypadá velmi čerstvě. Jsou zde arašídy, bylinky, škeble, smažené vepřové kůže, fazolové klíčky. Pod nudlema jsou banánové květy a nastrouhané zelené mango.

Nejdříve všechno trochu promícháme. Na stole je většinou nějaké koření, které můžete použít k dochucení jídla. Toto je omáčka z krevet, která má docela silné aroma, ale chutná opravdu dobře a chuť jídla dost ovlivní. Máme tady i sušené chili naložené v oleji. Lidé ze středního Vietnamu mají pálivé jídlo opravdu rádi. Nezapomeňte nudle po ochucení přísadami opravdu řádně promíchat.

Jedna porce je poměrně malá, takže si klidně objednejte rovnou dvě misky. Jednu s rýží – Cơm Hến a druhou s nudlema – Bún Hến. Jedna porce stojí kolem 10 000 VND, což je asi 10 CZK. Super levné. Nezapomeňte ochutnat, pokud budete v Hue. A pokud ne přímo v bistru Con Hen, nevadí. Podobná místa najdete v snadno i v centru města.

Zpět do města se vracíme na západ slunce. Vietnamci obvykle nazývají Hue jako zasněná země nebo romantické město. Místní lidé jsou také velmi laskaví a přátelští. Město samotné není moc modernizované a zastavěné a je zde spousta zeleně. Během návštěvy na vás dýchne starobylý vzhled bývalého císařského města obklopený pagodami a chrámy. Působivá je i řeka Huong. Provoz zde není tak bláznivý jako ve velkých městech a celé místo je spíše klidné a vhodné k odpočinku.

Po jídle si zajdeme na procházku. Dobrým místem je promenáda podél řeky Huong. V pozadí je most Tràng Tiền. Řeka Hương a most Tràng Tiền jsou pro Hue charakteristické. Večer si můžete pronajmout loď, kochat se výhledy a přímo na palubě poslouchat tradiční hudbu tohoto regionu. Podél řeky jsou také noční trhy, které lze navštívit. A toto je dřevěné pěší molo, které vás přivede přímo k vodě. Velmi pěkné.

A to je pro dnešek vše. Doufám, že se vám Hue líbilo. Příště spolu navštívíme další místa. Děkuji, brzy naviděnou. 

 

Mohlo by se Vám líbit…