Video: Nepál – kdy vyrazit do Nepálu na treky? | Travel Akademie

Video: Nepál – kdy vyrazit do Nepálu na treky?

Kdy je ideální sezóna pro cesty do Nepálu?

Kdy se v Nepálu trekuje a kdy je tam naopak plno lidí?

Krkonoše a Tatry už vás neberou a přemýšlíte, že byste vyrazili na pořádný trek až do dalekého Nepálu?

Kdy ale jet, abyste si tohle dobrodružství co nejvíc užili?

Špatné počasí vám v tomto případě nepokazí jen dovolenou, ale mohlo by vás stát i krk!

Plánujte svědomitě a nechte si poradit od profíků! Nic to nestojí a ještě se dozvíte zajímavé informace a tipy na cestu.

Zapomeňte na hledání informací na Googlu a všeobecná doporučení.
V našem videu se za pár minut dozvite odpovědi na:

  • Kdy je nejvhodnější doba pro trekování v Nepálu?
  • Jakému období se vyhnout?
  • Jaké můžete očekávat teploty?
  • Je dobrý nápad letět na Vánoce?
  • Kdy tam raději vůbec neletět?

Na našich stránkách jsme dali dokupy všechno, co potřebujete vědět – mrkněte SEM.

Plánujete cestu do Nepálu a nevíte, jak na to? Pro více výletů a zájezdů kontaktujte našeho specialistu Marcela Žitníka.

O Autorovi - Marcel Žitník

Marcel získal zkušenosti v oblasti cestovního ruchu prací v australských cestovních kancelářích. Indii procestoval křížem krážem. Do Nepálu se každoročně vrací na treky po Himálájích.

Kdy vyrazit do Nepálu na treky, abyste měli co největší šanci na stabilní počasí?

Možná tušíte, že je to buď na jaře nebo na podzim. Hlavní sezóny jsou dvě. První je od března do poloviny května. Ta druhá, která je zároveň i nejoblíbenější, je v období říjen až listopad.

Ale hezky popořadě. Nejdřív něco k jaru. Pokud plánujete vícedenní treky u osmitisícovek v oblasti Everestu, ledovce Khumbu nebo Annapuren, treky se otevírají většinou v březnu. Počítejte však s tím, že na začátku tohoto měsíce je ještě všude hodně sněhu a některá sedla mohou být uzavřena až do poloviny března. Je zde však daleko méně lidí a krajina je úžasně zasněžená. Hlavní část  jarní sezóny je na přelomu března a dubna. Počasí je už stabilní, ovšem všude je docela plno, a to hlavně v polovině dubna. Pokud nemůžete vyrazit jindy, mějte vše předem zařízené.

Já osobně preferuju buď první část března, speciálně oblast Everestu, nebo naopak konec dubna. Kdo se nebojí, může vyrazit i v květnu, ale pozor: v tuto dobu vás už mohou zastihnout přeháňky a začíná monzunového období.

Kdo chce vidět horolezce v oblasti Everestu, pak určitě doporučuju spíše pozdější termín, takže někdy kolem května, protože to je přesně ta doba, kdy se Everest velmi často zdolává a horolezci kempují v Everest Base Camp.

Oblast Annapuren je v jarních měsících také schůdná. Je však dobré vědět, že začátkem března bývá oblast Thorong La stále pod sněhem a někdy jestě není ani otevřená. Každopádně pohled na zasněženou krajinu v oblasti sedla je opravdu úchvatný.

Další věc, která stojí na jaře určitě za to, je sezóna kvetoucích rododendronů. Není nad to se procházet v rododendronovém lese a v dálce vidět budhistické monasterie a majestátní osmitisícovky.

A co podzimní sezóna? Ta začíná v říjnu a končí v listopadu. Nejvíce vytíženým obdobím v horách jsou poslední dva říjnové týdny. Počasí je stálé, většinou slunečné, ovšem všude je ještě více lidí než na jaře. Osobně moc nedoporučuju. Buď vyražte těsně před hlavní sezónou nebo na jejím konci. Konec srpna a září je v pohodě v oblasti Annapuren a Manáslu. Občas vás může zastihnout nějaká ta průtrž, ale kolem je stále relativně málo lidí. Naopak oblast Everestu je pod monzunem, tam se vydejte raději koncem října nebo v listopadu. Bude sice chladněji, ale potkáte méně lidí a viditelnost je prostě skvělá.

Za sebe bych volil vždy ne úplně střed hlavní sezony a trekoval bych buď na začátku nebo na konci sezóny. Počasí vás pravděpodobně nezklame a vyhnete se případným davům. Na některých úsecích treku budete i sami. Hlavně v exponovaných částech jako jsou sedla nebo Everest Base Camp je někdy dost plno a je nutné si vše rezervovat s předstihem.

Jak je to s teplotou na trecích? Nebojte, určitě nezmrznete. Do 4 tisíc metrů, pokud je slunečno, je to úplně v pohodě a přes den si vystačíte s kraťasy, tričkem a neprofukující bundou. Teploty se dokonce někdy vyšplhají až k 20 °C. Samozřejmě počasí se může během dne zkazit, ale neočekávejte vyloženě zimu. Zato v noci může být opravdu chladno, nad ránem teploty padají pod nulu a slušný spacák je dobrá investice.  

Je jasné, že ne každý cestovatel má čas na jaře nebo podzim a někomu bude vyhovovat spíše léto. Během srpna můžete vyrazit na treky do oblasti Annapuren nebo Manáslu. Velmi populární je také oblast Mustangu – tibetské království, které je hned vedle Annapuren. Zde je hlavní sezóna v červenci a srpnu. Ale pozor, musíte zaplatit poměrně vysoký vstupní poplatek. V roce 2020/2021 to bylo 500 USD/osoba. Odměnou vám bude prastará tibetská kultura, závan středověku a pokud máte rádi vysokohorskou pouštní krajinu, budete naprosto unešení. K Everestu se však v létě nedostanete. Jsou zde monzunové deště a oblast je turistům uzavřena.

Také začátek zimy může být v Nepálu velmi zajímavý. Trekovat se dá i v listopadu a prosinci, a to jak kolem Annapuren i u Everestu. Doporučit však nemohu leden nebo únor, kdy je všude opravdu hodně sněhu, zima a stezky jsou často neprostupné. Na druhou stranu, pokud jste odolní a navyklí na extrémní podmínky, věřte, že v tomto období zde budete nejspíš úplně sami, nepotkáte živáčka a bude to velký zážitek.

Sám do Himalájí jezdím pravidelně už od roku 2005, a to jak do nepalské, tak do indické části a trek jsem několikrát absolvoval v hlavní sezóně i mimo. S klidným svědomím mohu doporučit právě mimosezónní období. Za risk to rozhodně stojí. Pokud chcete mít však větší jistotu, tak hlavní sezóna je taky fajn. Jen se připravte na to, že cestou budete potkávat více lidí. Určitě ale ne tolik jako při výletu na Sněžku nebo do Tater.

Mohlo by se Vám líbit…