Video: Kdy jet do USA

USA je obrovská země a podle toho se liší jednotlivé období, kdy je dobré navštívit jednotlivé oblasti. Vše se dozvíte v následujícím videu.

Do USA je možné cestovat celoročně. Z hlediska počasí je však dobré vědět kdy a kam jet. Spojené státy nejsou totiž žádný drobek. Velikostí odpovídají rozloze Evropy a mají několik odlišných podnebných oblastí.

Plánujete cestu do USA a netušíte, na kdy ji načasovat? Poradíme vám. Není špatného počasí, je pouze nepřipravený cestovatel.

Podívejte se na naše praktické video, ve kterém se dozvíte:

→ které jsou nejlepší měsíce k návštěvě východního a západního pobřeží, Aljašky, Floridy a Havajských ostrovů,

→ kdy je v USA hlavní turistická sezóna a co od ní očekávat,

→ na co se připravit v období Vánoc, Silvestra a národních svátků

Máte to raději černé na bílém? TADY to máte a přehlednou tabulku k tomu. Více o státních svátcích se dozvíte ZDE.

Vše podstatné k vaší vysněné cestě najdete i na našem specializovaném webu www.zajezdy-usa.cz.

O Autorovi - Petr Musílek

Od Petra můžete čekat detailní znalost Austrálie a Pacifiku. Spolupracuje s National Geographic a Českým rozhlasem. Také létá na paraglidu, miluje sushi, single malt whisky a zlaté retrívry.

Ahoj všichni!

Není špatného počasí, je jen nepřipravený cestovatel.

Do USA můžete vyrazit po celý rok. Je však třeba si dobře rozmyslet kdy a kam jet. Pokud chcete vidět to nejlepší z USA a navštívit různé oblasti, připravte se na kompromis. Spojené státy jsou totiž velké jako Evropa a mají několik odlišných podnebných oblastí. To znamená, že v každé oblasti je to nejhezčí počasí v různé měsíce.

Nejlepší měsíce na poznávací cestu východem či západem USA jsou podle mě květen až červen nebo září až říjen. V této době je v metropolích příjemné počasí, v národních parcích není moc horko a na horách již roztál sníh na hlavních silnicích. Zároveň je to mimo všechny prázdniny a hlavní turistický nápor.

Pokud chcete zažít to nejlepší počasí na Aljašce, hlavní sezóně zřejmě nevyhnete. Sezóna je zde navíc krátká, a to od půlky června na poloviny září. Ubytování je v této době dražší a kapacity omezené. Doporučujeme proto plánovat cestu min. 9 měsíců před odletem. Od října do května na Aljašce panuje zima a vše je pod sněhem.

Florida patří k oblíbeným prázdninovým destinacím od října do dubna. Od srpna do října je však potřeba myslet na hurikány, které se zde mohou přehnat.

Havajské ostrovy jsou pro nás poměrně daleko, ale vycestovat můžete celoročně. Panuje zde poměrně stabilní příjemné počasí a pohoda. Občas se nevyhnete tropickému dešti.

Plánujete cestu v červenci a srpnu? Pokud vám nevadí vysoké teploty, dají se v tomto období procestovat v podstatě všechny oblasti. Ale pozor! V USA je v touto dobu hlavní turistická sezóna, takže ceny jsou vyšponované na maximum. Američané mají v této době také letní prázdniny, takže všude je spousta lidí a služby za slušné ceny se shánějí docela těžko. Dobrou zprávou je, že s kvalitním plánováním se to dá v klidu zvládnout. Konec konců v tuhle dobu tam máme i zájezdy s českými průvodci, takže zas takový horor to není.

Vánoce a Silvestr patří k nejvyšší a nejdražší sezóně v USA. Zejména v New Yorku a dalších amerických velkoměstech. Na Floridě a Havajských ostrovech bude navíc zřejmě plno.

Pokud se trefíte do amerických svátků jako je Den nezávislosti (4. červenec), Den díkůvzdání nebo jarní prázdniny, ceny letenek a ubytování budou astronomické. Jedinou výhodou jsou možná obrovské slevy v nákupních centrech.

Shrnutí
Ideálním termínem na poznávací okruh jsou jarní měsíce. Vše pořídíte za nižší cenu, čeká vás příjemné jarní počasí, probouzející se příroda a nebudete potkávat davy turistů.

Na podzim si užijete rozmanité barvy přírody, stabilní hezké počasí a ceny služeb budou přijatelné. Pokud nemusíte, necestujte o hlavních prázdninách a amerických svátcích.

Pozor na zimní měsíce, kdy je velká část přístupových cest do NP nesjízdná kvůli sněhu a námraze, takže se do parku nemusíte vůbec dostat.

Zlatá rada na závěr
Plánujte a rezervujte zhruba 6-9 měsíců předem podle destinace. USA je krásná země, ale také poměrně drahá. Ať vás cesta nestojí víc, než je nutné.

Mohlo by se Vám líbit…