Video: Na jak dlouho do USA

USA je obrovská země. Jak ji dobře procestovat?

Vyberte si jedno pobřeží. Další užitečné tipy ve videu.

Víte, jak naplánovat dovolenou v USA tak, abyste si ji užili, viděli vše podstatné, ale zároveň nemáte 2 roky prázdnin? Zvolit správnou délku pobytu v tak velké zemi jako je USA, je doslova kumšt. Jinak snadno přijdete o zážitky i peníze.

V našem videu vám poradíme:

→ jaká je ideální délka dovolené, abyste stihli to nejhezčí a nezruinovalo to váš rozpočet,

vzorové itineráře na 7 dní, 10-12 dní, 2 týdny,

→ na jak dlouho, pokud cestujete autem nebo obytným vozem,

→ kolik dní stačí na města, národní parky, Aljašku, Havajské ostrovy

Jako BONUS si dejte článek S Amerikou v srdci od našich kolegů, cestovatelů. Už jste viděli ověřené itineráře cest po USA? Mají cenu zlata, sami jsme je vyzkoušeili a vy k nim teď máte přístup zdarma ZDE.

O Autorovi - Petr Musílek

Od Petra můžete čekat detailní znalost Austrálie a Pacifiku. Spolupracuje s National Geographic a Českým rozhlasem. Také létá na paraglidu, miluje sushi, single malt whisky a zlaté retrívry.

Ahoj cestovatelé!

Chcete se podívat do USA, ale ještě nevíte, na jak dlouho, abyste viděli to nejlepší a o nic nepřišli?

USA je země velká jako Evropa a pokud máte na dovolenou pouhých 14 dní, autem ji rozhodně neprocestujete. Je dobré zvolit vždy pouze jedno pobřeží, kde strávíte 2-3 týdny a další části země si ponechat na příště.

Plánujete-li delší dovolenou, jediným omezením pro vás bude 3měsíční turistické vízum a vaše finance.

Na jak dlouho ideálně vycestovat?
Na 3 týdny. Za tuhle dobu stihnete vidět to nejzajímavější a nejhezčí z USA a nezruinujete svůj rodinný rozpočet. Nejčastější volbou je kombinace poznávání východu s přeletem na západ USA nebo velký okruh po národních parcích západu, včetně zajížďky do nejznámějšího amerického parku Yellowstone.

Máte jen 1 týden dovolené?
Vydejte se do New Yorku. Město, které nikdy nespí, vás zaručeně nezklame svojí architekturou a kulturním vyžití. Navíc to není tak daleko a během pobytu nebudete muset řešit půjčení auta.
Na otočku si pak můžete autobusem zajet na Niagarské vodopády nebo vlakem do hlavního města Washington.

Máte necelé 2 týdny?
Pokud byste si vedle poznávání rádi dopřáli i relax na proslulých plážích, jeďte na Floridu. Perfektně tak propojíte poznávání, zábavu i relax na krásných písečných plážích. Nebo se vydáte na plavbu snů po Karibiku.

Máte 12 dní?
Vydejte se za poznáním měst na východě USA. Začněte ve Philadelphii, navštivte hlavní město Washington D.C., zajeďte si k ikonickým Niagarským vodopádům a okruh ukončete krátkou prohlídkou New Yorku.

Máte 14 dní?
Super! To už je na pěkný okruh po národních parcích jihozápadu USA, tj. z Los Angeles přes Grand Canyon a indiánská území, národní parky Bryce Canyon a Zion, hříšné Las Vegas, vyhlídky v Yosemitském parku až do San Francisca.

Samostatnou kapitolou je pak cestování obytným vozem. Vyhraďte si ideálně 1 měsíc a více. Minimem mohou být i 3 týdny, počítejte však s tím, že obytňáky jezdí pomaleji než osobní auta a nějaký čas také zabere hledání míst k nocování. V hlavní sezóně je dobré mít kempy předem rezervované. Camper nejvíce využijete během putování po Aljašce a národních parcích západního pobřeží USA.

Aljaška
Je sama o sobě jedním nekonečným národním parkem. Prakticky neustále se budete pohybovat mezi drsnou panenskou přírodou a divokou zvěří. Vzhledem ke krátké sezóně a vysokým cenám služeb je dobré si cestu do této úžasné divočiny předem pečlivě naplánovat a vyrazit alespoň na 2-3 týdny.

Havajské ostrovy
Havaj se nachází přesně na druhé straně světa. Při plánování myslete na 12hodinový časový posun a na to, že jedna cesta letadlem zabere asi 24 hodin. Pokud se vydáváte takhle daleko, chce to min. 18 dní dovolené. Stihnete se tak na skok podívat na všechny 4 hlavní ostrovy, objevíte tropické pralesy a vodopády, největší sopky světa, užijete si pláže a hlavně havajské vlny a pohodu.

Pokud jste normální turisté, chcete procestovat pohodově některou část USA a vidět to nejlepší, udělejte si čas alespoň na 23 dní.
Pokud plánujete vyjet na 2 týdny, zvolte kratší okruh po jihozápadu USA nebo kombinaci východních měst s Floridou.
Máte čas jen týden? Zůstaňte v New Yorku, užijte si ho a nic dalšího neřešte.

Inspirovat se můžete u nás na webu. Máme pro vás itineráře, které jsme osobně sestavili a vyzkoušeli, že fungují. Cestujeme tak již 17 let a stále znovu se vracíme objevovat Ameriku, abychom vám ukázali všechny novinky.
Mimochodem, na cesty od nás dostanete navíc detailní itinerář, navigaci, tištěný průvodce USA od Lonely Planet a během cesty jsme pro vás stále na telefonu.

Mohlo by se Vám líbit…