Video: Letenky do USA

Které letecké společnosti jsou spolehlivé, a kterým se raději vyhnout?

Kdy letenky koupit a kdy za ně zaplatíte příliš mnoho?

Specialista na USA - Petra Lasovská

Pro Petru vše začalo dobrovolnickou stáží v Peru, kde ji učarovala místní kultura a lidé. Zjistit více o jiných zemích se vydala po Evropě, Americe, Indonésii, Vietnamu a nakonec rok žila na Novém Zélandu a studovala v Japonsku.

Zdravím cestovatelé,

slyšeli jste, že letadla do USA vypadají v porovnání s letadly společností jako Emirates nebo Qatar spíš jako dobytčáky? Je to pravda… sedačky jsou nahuštěné, servis na palubě o dost jednodušší… ale s naší pomocí vyberete ty nejlepší a nejrychlejší varianty leteckého spojení.

Probereme:

  • z jakého letiště seženete ty nejlepší letenky,
  • kdy letenku koupit,
  • a na závěr se dozvíte pár dobrých rad od nás.

Jak dlouho do USA poletíte?
Na východní pobřeží USA se dostanete už za 10 hod, na západní pobřeží zhruba 16 hod. Letíte na Aljašku nebo Havajské ostrovy? Tak to počítejte zhruba 23 hod.
Obvykle ráno odlétáte z Evropy a odpoledne stejného dne přistanete v USA. Na cestě zpět počítejte s časovým posunem plus jeden den, což znamená, že pokud odlétáte z USA v sobotu večer, pak v Evropě přistanete následující den v neděli dopoledne.

Odkud letět?
Pohodlnou variantou je určitě odlet z Prahy. Pro Slováky a Moraváky doporučujeme Vídeň nebo Budapešť, kde se občas objeví dobré akce na letenky.
Preferujete přímé lety bez přestupů? Pak zvolte německá letiště – Berlín, Mnichov, Frankfurt, kde seženete akční levnější letenky s Lufthansou nebo Condorem.

A NÁŠ TIP
Pro ty, co bydlí blízko polských hranic, odlet z Katowic nebo Krakova. Super přímé spojení je také z Varšavy s polským LOTem.
Nejlevnější letenky seženete už od 8. tisíc, ale POZOR !! Většinou jde o letenky s dlouhým čekáním na letišti nebo několika přestupy. Průměrné ceny se pohybují kolem 16 tis. na východ USA a 19 tis. na západní pobřeží států.

Náš TIP: Pokud nechcete cestovat v nepohodlné ekonomy třídě, připlaťte si cca 5 tis. za premium economy. Odměnou vám bude více místa na nohy, až 2 odbavená zavazadla v ceně letenky a lepší palubní servis (jídlo, zábava). U novějších letadel bude mít i oddělený prostor přepážkou od ostatních tříd, což znamená i větší klid. Záleží jen na vás, jestli preferujete cenu nebo pohodlí.
A pozor, pokud musíte letět o hlavních letních prázdninách, posuňte odlet na konec června, kdy jsou letenky levnější, než když letíte v červenci.

Kam doletíte?
Na východní pobřeží doletíte nejčastěji do New Yorku a nebo na floridské letiště v Miami. Na západním pobřeží jsou hlavní letiště Los Angeles, San Francisco a Seattle.

Pokud se vydáte za divočinou na Aljašku, tak doletíte do Anchorage. A když si dopřejete Havaj, tak přistanete v Honolulu.

Snažte se vyhnout přestupům v USA na velkých rušných letištích jako je Chicago nebo Atlanta. Často kvůli dlouhým frontám u kontrol nestihnete navazující let.

S kým je dobré letět?
Přímé lety do USA z Prahy jsou sezónní záležitostí operované American Airlines a Deltou. Létá se zpravidla od května do září a kromě NY se dostanete také přímo do Philadelphie nebo Chicaga, ale připlatíte si.
Do USA s jedním přestupem je nabidka fakt široká, za nás palec nahoru pro Lufthansa, KLM a LOT, protože mají super spojení a dobrá letadla. Cestujete na Havaj? To se nevyhnete DVĚMA přestupům.

Kdy si koupit letenku
Letenku je vhodné koupit s předstihem cca 3-6 měsíců před odletem, na vytížené termíny (Vánoce, Velikonoce a letní prázdniny) je vhodné koupit letenku zhruba 6-9 měsíců dopředu.
Nedoporučujeme nechávat koupi letenky na poslední chvíli. Last minute akce na letenky nebývají a obvykle jsou ceny letenek těsně před odletem vysoko kvůli vyšší obsazenosti. Stejně tak koupě letenky rok dopředu nevyjde moc výhodně, dopravci ještě obvykle nemají spuštěné nízké tarify.
Levnější letenky jsou s odletem ve všední den od pondělí do čtvrtka.
Nejdražší letenky pak s odlety kolem Vánoc a Nového roku, během hlavních letních prázdnin a amerických svátků.

Náš TIP: Ceny letenek do USA se každou chvílí mění!! Cena, kterou najdete v tento okamžik při rezervaci vydrží obvykle jen pár hodin, maximálně den. Pokud narazíte na výhodnou letenku, doporučujeme ji koupit hned.

————–

Tak fajn, jsme v polovině… A teď…

ZLATÁ RADA ČÍSLO JEDNA.
NA PŘESTUP V USA si nechejte alespoň 4 hodiny. Pokud si totiž zakoupíte letenku s mezipřistáním na americkém letišti, počítejte s tím, že jakmile vstoupíte na území USA, budete muset projít imigrační a celní kontrolou, což znamená i vyzvednou si své zavazadlo. Doporučujeme si na tento přestup nechat alespoň 4 hodiny. Z našeho pohledu zbytečná komplikace – zabere vám to čas a nemusíte stihnout návazný let.
Naše rada – zvolte let s přestupem v Evropě, své zavazadlo odbavíte v Praze a vyzvednete si ho pak v pohodě až v cílové destinaci.

ZLATÁ RADA ČÍSLO DVĚ
Dejte pozor, zda máte v ceně letenky i ODBAVENÉ ZAVAZADLO – je to další úskalí při koupi letenky!!! Poslední roky totiž sledujeme, že zavazadlo nemusí být součástí ceny letenky, a tak si pečlivě prohlédněte za co platíte, abyste při check-inu na letišti nebyli překvapení nemalou částkou za jedno odbavené zavazadlo.

ZLATÁ RADA ČÍSLO TŘI
CO VNITROSTÁTNÍ LETY PO USA? Síť letů je hustá, stejně jako doprava u nás v Česku autobusy. Na těchto letech je ale prakticky nulový servis, za vše si připlatíte. Doporučujeme tedy na letišti koupit pití i jídlo s sebou do letadla. Do letadla nastupujte včas, hodně Američanů totiž cestuje s příručním zavazadlem, co zabere dost místa na palubě. Na to vaše vám pak zbyde místo třeba jen pod sedadlem před vámi, což při delším letu není zrovna pohodlné. Teple se oblečte, americká letadla jsou totiž doslova vymrazená.

ZLATÁ RADA ČÍSLO ČTYŘI
Co je OPEN-JAW letenka? Znamená, že přílet i odlet je z jiného místa. Tohle doporučuju já při poznávacích cestách. Koupíte si letenky s příletem třeba do LA, cestujete po národních parcích západu USA a následně odletíte do Evropy ze San Francisca. Ušetříte tak čas přejezdem zpět do LA a cena letenky je prakticky stejná. Tohle umí všichni velcí dopravci, kteří do USA létají.

ZLATÁ RADA ČÍSLO PĚT
Jak na JET LAG – pásmovou nemoc, která dožene každého cestovatele? Do USA se letí přes den a nejlépe uděláte, pokud vydržíte co nejdéle vzhůru v den příletu. Pokud půjdete spát brzy, probudíte se ve 2 hodiny ráno a nebudete vědět, co dělat. Časový posun se pohybuje od 6 do 12 hodin podle vzdálenosti cílové destinace.

ZLATÁ RADA ČÍSLO ŠEST
Dlouhé čekání na letišti? Zkuste tzv. DAY USE HOTELY – máte-li při přestupu více jak 5 hodin čekání na letišti. To se stává třeba při zpáteční cestě z Havajských ostrovů. Využijte nabídky letištních hotelů na tzv. Denní odpočinek, za třetinovou cenu si můžete dopřát teplou sprchu a 3-5 hodin spánku v čisté posteli než zase sednete na dlouhý let domů.
Můžete využít i letištních salónků za příplatek, ale ty většinou bývají rušné a přeplněné a tolik si neodpočinete.

ZLATÁ RADA ČÍSLO SEDM
Co dělat, abyste měli vedle sebe volnou sedačku?
Není to nejlehčí, ale ani nemožné.
Když letíte ve dvou, rezervujte si místo na trojsedadle v předposlední řadě – jeden u okénka, druhý v uličce. Je tady vysoká pravděpodobnost, že paní z odbavení už mezi vás žádného chudáka neposadí. Lidé nejsou zlomyslní a především paní u přepážky obsazuje letadlo postupně od čumáku po ocas. To je taky důvod, proč většinou vidíte zadek letadla méně přeplněný než předek.
Jo a taky buďte na check-inu dostatečně brzo, ať si můžete udělat výběr sedadel první a nezapomeňte to probrat s personálem na přepážce.
Šance, že se to povede je minimálně 50%. Jen pozor: nebude to fungovat v nejvyšší sezóně, kdy jsou letadla zcela vyprodaná a taky myslete na to, že letadlo vzadu občas trochu hází.

ZLATÁ RADA ČÍSLO OSM
Rádi byste zkusili business třídu? Na upgrade nečekejte, ale zkuste se před odletem zeptat u odbavovací přepážky. Občas se zadaří a za doplatek 300USD si užijete super servis a ještě se pohodlně vyspíte. Na některých letech funguje i tzv. loterie, kdy vy nabídnete cenu, za kterou jste ochotni si upgrade připlatit a už jen čekáte, jestli se do businessu dostanete.

OK, jsme na konci.

Pokud vás toho o letenkách do USA nebo obecně zajímá více, určitě se podívejte k nám na web nebo na jiná videa tady na YOUTUBE. Náš web Travel Akademie je nabitý informacemi, které se týkají nejen letů, ale i všeho ostatního kolem cestování do Ameriky a jiné exotiky.

No a kdyby vám něco nebylo jasné a potřebovali byste poradit, tak nám napište nebo zavolejte.
A nezapomeňte nám dát na Youtube ODBĚR, ať vám neutečou nová videa.

See ya guys!

Mohlo by se Vám líbit…