Video: Pronájem auta v Mexiku

Jak cestovat po Mexiku s pronajatým vozem? Co budu potřebovat k půjčení vozu? Kam se autem vydat?

Jste dobrodruzi a rozhodli jste se projet si Mexiko autem? Autem klidně vyražte, ale všechno dobře naplánujte a taky si zjistěte, kam se vydat, kam se rozhodně nevydat.

Jet autem je skvělá věc. Jedete si po svým, zastavíte a spíte, kde chcete, vidíte, co chcete a nikdo vás neomezuje. Zkrátka je to velké dobrodružství.

Tipy a rady na pronájem auta v Mexiku jsme dali všechny dohromady a máme je pro vás v našem videu.

Nebo si můžete přečíst náš článek Mexiko nezávisle – autem po Yucatánu.

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

★ S ohledem na aktuální vytížení našeho týmu do odvolání samostatné pronájmy aut v Mexiku nezajišťujeme. Pronájmy aut tedy zajišťujeme pouze jako součást kompletního programu. Děkujeme za pochopení. ★

O Autorovi - Petra Silva Monreal

Mexiko Petře nabídlo svou náruč na krásných 15 let. Pohltilo ji svou krajinou, kulturou a hlavně tradicemi. Mexiko je úžasné a pro Mexičany se vždy najde způsob k radosti a oslavě, a to je to, co je dělá jedinečnými.

Hola Amigos,

Máte v plánu dovolenou v Mexiku a nechcete jet organizovaně s průvodcem? Nejradši byste si půjčili auto a projeli si to všechno sami?

Za nás doporučujeme vybrat si Mayskou riviéru, případně celý Yucatán. Je to tam bezpečné. Jinde si auto půjčit můžete taky, ale pokud Mexiko opravdu důkladně neznáte, nedělejte to – byla by to až moc dobrodružná a možná i nebezpečná jízda.

Pro vás, kteří jedete na Mayskou riviéru, máme tyto rady:
– V Mexiku se jezdí vpravo stejně jako u nás.
– Kvalita autopůjčoven je dobrá, ale určitě budete potřebovat alespoň základy angličtiny nebo španělštiny. V případě, že ani jeden jazyk neovládáte, nevadí – rádi vám s tím pomůžeme my.
– Na jednodenní výlety si nechte auto přistavit k hotelu. Pokud jste třeba jen dva, stačí vám úplně to nejmenší – zkuste Chevrolet Spark.
– Pokud plánujete jet autem delší trasu, myslete na to, že musíte někam dát kufry. Já sama bych volila Mitsubishi Outlander.
– Rozmyslete si, zda chcete auto s manuálem nebo automatem. Autopůjčovny nabízejí obě možnosti. Auto je vždy lepší si rezervovat předem než přímo na místě. Je to levnější a dostanete auto, které chcete.

Auto si můžete převzít buď přímo na letišti po příletu nebo u hotelu
V prvním případě vás na letišti bude čekat člověk z autopůjčovny a odveze vás přímo k nim, kde podepíšete smlouvu, která bývá v angličtině nebo španělštině. Se zapůjčením auta vám rádi pomůžeme i my. U předávky auta bude automaticky náš český delegát Go2, takže pokud nemluvíte perfektně anglicky nebo španělsky, určitě ho oceníte. Vysvětlí vám také vše co se týče pojištění a dostanete od něj spousty rad na cestu. Při vyzvednutí auta u hotelu si dohodnete den a čas. Auto vám přivezou až pod nos. Pozor, mexický čas není jako ten evropský a 15 minut čekání není žádná norma. Výhodou je, že si můžete auto převzít na jednom místě a vrátit ho jinde, takže s ním dojedete třeba až na letiště.

Podmínky pronájmu auta
V první řadě musíte mít mezinárodní řidičský průkaz na stejné jméno, které máte uvedeno v pasu. Pas při podpisu smlouvy musí být platný ještě minimálně 6 měsíců. V případě, že auto budete pronajímat a platit ještě před odletem, na místě již platit nic nemusíte. Máte o starost méně.Jestli si auto pronajímat budete až po příletu, budou po vás chtít platnou kreditní kartu s dostatečným zůstatkem ke kauci vozidla. To je vždy kolem 300-1000 USD. Záleží jakou velikost vozidla si vyberete. Kauci vám po dobu užívání auta zablokují a v případě, že auto vrátíte v pořádku, částku vám opět odblokují. Ta se vám připíše zpět na účet do tří týdnů až jednoho měsíce.

Pozor! Určitě nevyrážejte bez připojištění samotného vozu, pojištění třetích osob, pojištění majetku třetích osob a pojištění pro případ krádeže. Některé půjčovny nabízejí speciální pojištění, kde jsou všechny položky už zahrnuty. U našeho dodavatele stojí plné pojištění kolem 17 USD na den. Když nastane nějaký problém a vy pojištění nemáte, budete muset vše hradit ze svého. Jsou to celkem astronomické sumy a čekají vás nepříjemnosti s úřady i s policií.
Ani plné pojištění nemá v ceně pojištění čelního skla. Zrovna na tohle moc autopůjčovny neupozorňují, proto si ho vyžádejte a určitě si ho doplaťte. Je to jen pár dolarů navíc – přibližně 1 USD na den. Na silnici je poměrně dost kamínků, které by vám přední sklo mohly rozbít.

Téměř u všech autopůjčoven začínají ceny za nejlevnější auto na 20 USD na den. Připojištění se ale pohybuje kolem extra dalších 50 USD na den u nadnárodních společností. Cena je tedy dost vysoká. To je jeden z důvodů, proč my spolupracujeme s menšími lokálními společnostmi. S plným pojištěním u Go2 auto vyjde od 35 dolarů a k tomu ještě dostete delegáta na převzetí vozu. Je asi jasné, co je pro vaší peněženku lepší, ale volba je samozřejmě na

Kam se autem vydat?

– Na jednodenní výlety třeba na pyramidu v Cobá, nějakou pěknou pláž, do opičí rezervace nebo na Kukulkánovu pyramidu v Chichén- Itzá.
– Při delším cestování nevynechejte okolní městečka, džungli, růžové jezero nebo krokodýlí vesničku Rio Lagartos.
– Vydat se můžete taky vyrazit na ostrov Holbox, kam se dostanete lodí z přístavu Chiquilá. Auto však musíte nechat v Chiquile, na Holbox auta nesmí.
– Cesty jsou zpevněné, proto se nebojte, že byste někam zapadli.

Chtěli byste příklad itineráře, kam přesně jet a co všechno vidět? Mrkněte na náš Go2 web a inspirujte se.

Mýtné
Mýtné se v Mexiku na některých silnicích platí, na některých ne. Ceny se často mění, a tak je těžké říct, kolik vás to bude stát. Můžete ale počítat tak 50 až 100 Kč za úsek. Dejte si pozor, abyste měli hotovost – mýto se nedá platit kartou!

Pokuty
S pokutami v Mexiku je to jasné. Možná jste přestupek udělali, možná si na vás jen policista zasedl. Každopádně buďte připraveni se s policistou dohodnout. Vyjde vás to třeba na 200 Pesos. Když se vám to stane třeba v Campeche, tak vám to ušetří den či dva cesty do Cancúnu, kde byste museli zaplatit pokutu, aby vám vrátili značku. Nestojí to za to.

Parkování
Většina hotelů má své parkoviště. Běžně lze parkovat také na ulici, jen si dejte pozor na žluté čáry – tam parkovat nesmíte. Za to jsou nejčastější pokuty a nepomůže ani úplatek. Policajt, který vám pokutu dal, už bude dávno pryč.
Někde je parkování zdarma, jinde se platí – většinou v době mezi 10. a 22. hodinou. Obvykle se platí 2 Pesa za 10 minut.

Alkohol
Za volantem je dovoleno jedno pivo, ale v případě nehody, je lepší nic nenadýchat.

Tankování
To nejdůležitější, na co myslet při cestování autem, je mít stále plnou nádrž. Na Mayské riviéře mnoho benzínek není a pokud byste někde zůstali, ostatní řidiči většinou na pomoc nezastavují a nemusíte mít ani telefonní signál, abyste si přivolali pomoc. Na benzínkách se z auta nevystupuje. Personál vám natankuje a z okénka jim přímo zaplatíte. Plaťte vždy hotovostí v pesos a nikoliv kartou. Lidé na benzínkách jsou mistry v klonování karet. Cena benzínu za litr je přibližně 20 Kč.

Co říci závěrem? Doporučujeme vám držet se všech našich rad a s policií se vždy při dopravním přestupku dohodnout.

Hasta luego!

Mohlo by se Vám líbit…