Video: Na čem si pochutnáte v Mexiku?

Co v Mexiku určitě ochutnat? Co rozhodně nejíst? Jaký je mexický streetfood?

Opravdu jídlo v Mexiku tak pálí?

Máte rádi jídlo tak jako já? 

Tak to jedete správně, Mexiko je totiž ráj chuťově pestrého jídla.
V každé části země se navíc liší. Pro váš klid se můžete ubytovat v all inclusive resortu s mezinárodní kuchyní. Pokud vám stačí v hotelu jen snídaně, dáte své dovolené další rozměr a poznáte mexickou kuchyni v pravém slova smyslu.

K oblíbenému tématu jsme si připravili super video.

Po zhlédnutí budete na 100% vědět:

→ co určitě ochutnat
→ co rozhodně nejíst,
→ co nabízí mexický streetfood,
→ je mexická kuchyně opravdu jenom tak pálivá, jak někdo tvrdí?

Jste odvážní a nebojíte se experimentovat? Budete mít spoustu příležitostí. Obecně platí, že kde je plno, tam je dobré jídlo. Vyzkoušejte třeba tyto tipy na to nejlepší, co mexická kuchyně nabízí.

Plánujete cesti do Mexika a nevíte, jak na to? Pro více výletů a zájezdů kontaktujte naši specialistku Petru Silva Monreal. 

Plánujete Mexiko v době svátku? Na našem cestovatelském blogu Chci na cesty jsme pro vás připravili článek: Mexické hodování o státních svátcích.

Tak dobrou chuť.

O Autorovi - Petra Silva Monreal

Mexiko Petře nabídlo svou náruč na krásných 15 let. Pohltilo ji svou krajinou, kulturou a hlavně tradicemi. Mexiko je úžasné a pro Mexičany se vždy najde způsob k radosti a oslavě, a to je to, co je dělá jedinečnými.

Hola amigos!

Zajímá vás, co můžete v Mexiku ochutnat?

Mexická kuchyně je autentická a ohromí vás. V každé části země se navíc liší. Pro váš klid se můžete ubytovat v all inclusive resortu s mezinárodní kuchyní. Pokud vám stačí v hotelu jen snídaně, dáte své dovolené další rozměr a poznáte mexickou kuchyni v pravém slova smyslu.

Jste odvážní a nebojíte se experimentovat? Budete mít spoustu příležitostí. Obecně platí, že tam, kde je plná restaurace lidí, tam se dobře vaří.

Většina z nás zná mexickou kuchyni z českých “mexických” restaurací a je velká škoda, že u nás si tuto pestrou kuchyni spojujeme s tím, že je pikantní , ale při cestě do Mexika, kde ochutnáte skutečnou mexickou kuchyni, zjistíte, že tomu tak není a je plná chutí a vůní. V Mexiko City je obecně známo, že nejlepší jídlo si dáte u pouličního stánku. Pouliční tacos chutná mnohem líp, než v restauraci, ale 100% hygienu tam nečekejte. Na Mayské riviéře pouličních stánků moc nenajdete, zato v restauracích se vaří na jedničku.

Mexická kuchyně obecně je založená na kukuřičných plackách. Kukuřice je plodinou, které se zde od pradávna nejvíce dařilo. Jako předkrm se často servíruje nachos s guacamole, fazolovým dipem a salsou z červených papriček neboli salsa roja. Dostaneme ho zdarma v každé restauraci, i když si dáte jen pití – většinou tequilu, tak abyste měli něco do žaludku k tomu.

Nachos jsou trojúhelníkové kukuřičné chipsy. Říká se jim tak údajně proto, že je vymyslel mexický kuchař Ignacio Anaya, když chtěl pohostit nečekané hosty ve své restauraci. Jediné, co měl po ruce byla kukuřičná placka, kterou rozkrájel na trojúhelníky, osmažil, rozpustil na ně sýr a přidal papričky jalapeňos. Hostům chutnalo a chipsy dostaly jméno Nachos (domácky Ignacio) a staly se populární v celém světě.
Guacamole je předkrm z rozmačkaného avokáda, do kterého se přidá rajče, cibule a jalapeňo nakrájené na malé kousky. To vše se promíchá, zakape limetou a může se podávat jak k masu, tak k nachos nebo třeba samotné do tortilly.

Tip navíc: Moje tchyně používá ještě mléko na zjemnění.

Salsa roja se připravuje z červených papriček, cibule, česneku a rajčete. Vše se nechá trochu připálit na pánvi a pak se rozmixuje. Tahle salsa se podává ke všemu jídlu. Je mnoho druhů jiných sals, které se podávají k jídlům, podle toho, co zrovna mají Mexičani doma. Takže existuje třeba salsa verde (zelená salsa), salsa de cacahuete (buráková salsa) apod.

Fazolový dip se typicky dává právě k nachos a připravuje se z fazolí z konzervy nebo uvařených předem, kysané smetany, ze sýru, který se podobá naší Lučině, limetkové šťávy, česneku a koriandru. Ochutí se to solí a pepřem. Může být pikantní s chili papričkami nebo bez nich.
Jako hlavní jídlo si Mexičané nejraději dají tacos. Tacos se připravuje z malých kukuřičných nebo pšeničných tortill. Tortilly mohou být zabarvené do červena, zelena nebo žluta. Nejznámější jsou ty žluté, klasické. Červenou barvu tortillám dodává červená paprika, zelenou potom nopál, což je kaktusová rostlina, jejíž listy se rozmixují a smíchají s moukou. Tuto malou tortillu Mexičané plní vším, co mají doma, nebo na co mají chuť. Pro Mexičany je tacos jídlo, které jedí každý den. Podobně jako většina z nás si každý den dá krajíc chleba se sýrem, šunkou nebo s čímkoliv, co má doma.

Další, co si dát, je burritos. Jsou to větší tortilly plněné mletým masem. Prvně byly připraveny ve Ciudad Juárez začátkem 20. století. Burrito znamená česky oslík a byly tak pojmenovány proto, že zabalené tortilly vypadají jako pytle, které na svých hřbetech převáží osli. Tento pokrm se velice líbil Američanům a hned si ho poameričtili. O burritu se často říká, že je to jídlo tex-mex, protože se jí hodně jak v Mexiku, tak v Americe.

Také určitě vyzkoušejte fajitas, které jsou národním pokrmem Mexika. Masová náplň do fajitas se vždy připravuje na grilu. Jakékoliv maso se ogriluje i se zeleninou a to vše se potom nakrájí na nudličky. Navrch si můžete dát pico de gallo, které najdete také na stole. Je to salsa z rajčete, cibule, jalapeňa a koriandru. Tato salsa se používá i k nachos nebo k masu. I toto jídlo je tex-mex.

Jako dezert doporučuji arroz con leche, tedy mléčnou rýži se skořicí. Je to typický dezert jak v Mexiku, tak ve většině zemí Latinské Ameriky. Připravuje se z rýže, mléka, cukru, skořice a rozinek.

Pojďme si ale také říct, která jídla si Mexičané dopřávají o svátcích:

Tři králové

Začneme prvním svátkem v roce. Na Tři krále se krájí Rosca (podobné našemu mazanci), který je ve tvaru Ježíšovi koruny a má uvnitř zapečené malé figurky Ježíška. Kdo si odkrojí kousek se zapečenou figurkou, musí v další dny pozvat všechny zúčastněné na tradiční Tamales (plněný kukuřičný nebo banánový list masovou nebo ovocnou směsí), které najdeme převážně u pouličních prodejců.

Velikonoce

Katoličtí Mexičané v době půstu nahrazují maso rybami a mořskými plody. Jedním z nejtypičtějších pokrmů v tomto období je rybí polévka. Patří do ní rajčata, zelená paprika, mrkev, brambory, cibule, limetka, koriandr, sůl a pepř. Anebo si pochutnají na krevetách v empanádě (pšeničná kapsa), případně v kořeněné sezamovo – oříškové omáčce s dýňovými semínky.

Den Nezávislosti

V tento den se všichni oblékají v barvách mexické trikolóry a stejné barvy se objevují i na talíři. Rýže se barví rajčaty do červena a koriandrem do zelena a servíruje se na talíři jako mexická vlajka. Tortilly získají červenou barvu z čili, zelenou zase z kaktusu nopal, špenátu nebo koriandru. Mexičani si dají buď slavnostní chile en nogada – zelená paprika naplněná například mletým masem, rozinkami, mandlemi, broskví politá smetanou a sypaná zrníčky granátového jablka, nebo si dají u pouličního stánku nějakou tu nezdravou pochoutku, jak například pambazo, tamal, tacos či quesadillu. I některé sladkosti jsou v barvách trikolóry, tradiční jsou například kokosové suky cocadas nebo alegrías vyrobené ze zrníček amarantu, medu, ořechů a jiných přísad. Ke kávě si Mexičani dávají churros z odpalovaného těsta obalené v cukru či skořici.

K tomuto svátku samozřejmě patří i tequila. Ta se podává také v barvě trikolóry a to tak, že limetková šťáva je nalevo, tequila uprostřed a rajčatová šťáva napravo. Pije se zprava doleva. Michelada nebo chelada jsou také tradičními nápoji k tomuto dni. Oba jsou na bázi piva. Cheladu Vám v Mexiku připraví s citrónem, solí a ledem. Aby z toho byla michelada, přidají ještě maggi, salsu Valentinu, rajčatovou šťávu a popřípadě krevety, okurky, gumové medvídky nebo japonské oříšky. S gumovými medvídky se tento nápoj nazývá gomichela.

Den zesnulých

Tento den se připravují oltáře s jídlem zesnulým. Na oltář rodina zesnulému připraví jídla a nápoje, které měl rád. Typické pro tento svátek je příprava Pan de Muerto (Chléb zemřelých). Tento sladký chléb je velice podobný našemu mazanci. Ten si můžete dát během dne v ulicích nebo přímo k snídani v jakékoliv restauraci a připojit k němu kávu nebo horké kakao.

Vánoce

Nejvíce sváteční menu je pro vás připraveno právě v tento den. Tradičně se večer podává plněná roláda z vepřové pečeně nebo krůta či krocan. Jako přílohu si k němu můžete dát Ensaladu de manzana, což je sladký salát z jablek, ořechů, nakládaného ananasu, rozinek, smetany a kondenzovaného mléka. Místo salátu si můžete nabídnout také pečenou zeleninu nebo krémové špagety. O Vánocích Mexičané samozřejmě holdují tequile a ostatnímu alkoholu.

Nový rok

Na Nový rok se hoduje celý den. Na stole se opět objeví krůta nebo krocan. Nejvíce tradiční je však Bacalao (treska) připravená s pečenými rajčaty, bramborami a olivami nebo polévka Pozole. K novoročnímu přípitku se pije většinou drahé šumivé víno a jí se 12 kuliček hroznového vína. S každým úderem hodin a každou kuličkou vína si Mexičané přejí jedno přání.

Mexiko podobně jako USA se skládá z 31 států, které dohromady tvoří Spojené státy mexické, a každý stát má svou vlastní úpravu jídel. Takže všude si dáte tacos, burritos nebo enchiladas, ale pokaždé to bude trochu jiné. A pak jsou oblasti, pro které je typické konkrétní zaměření důležité pro gastronomii. Například město Monterrey na severu Mexika je v oblasti, kde se nejvíc poráží mladí býci, proto je zde ve velké oblibě grilování. Maso je jemné, téměř se rozpadá a má úplně jinou chuť. Dělají tam také sušené maso, které se rozváží do celého světa. V Monterrey se také nachází jedna z nejvyhlášenějších restaurací Rey de Cabrito, kde si můžete dát grilovaného kozla.

Hasta luego!

Mohlo by se Vám líbit…