ROZHOVOR: Život na Bali podle průvodkyně Jany Švejdové

Jana Švejdová žije na Bali od roku 2016. Užívá si práci průvodkyně a věnuje se cestování a poznávání indonéské kultury. Poznejte Bali jejíma očima.

Jani, na Bali se každým rokem vydává stále více Čechů. Co k tomu přispělo? Proč myslíš, že se z Bali stalo populární turistické centrum?

Bali je celkem malý ostrov, dýchá exotikou a na jeho procestování nepotřebujete tolik času. Místní jsou z větší části hinduisté a turisté se cítí bezpečně. Ostrov se navíc i hodně přizpůsobil turistům. Není problém dopřát si dobrou kávu, pizzu, steak či sushi. Napůl je to tady ještě pořád autentické, ale na druhou stranu zde koupíte, dostanete vše, co potřebujete.

 

Bali, to je plážování dovolená, poznávání místních památek nebo objevování spirituálních míst v Ubudu. Vidíš na Bali ještě další potenciál? Co třeba dovolená s dětmi? Adrenalinová dovolená apod.?

V posledních letech začalo na Bali jezdit více rodin na dovolenou s dětmi. Jak již bylo řečeno, Bali je bezpečná destinace a ani s dětmi není problém po ostově cestovat. Poznáte zde spoustu míst, která se dají s dětmi navštívit a není nutné být po celou dobu jen na jednom místě. Krásným příkladem jsou třeba rafty na řece Telaga Waja, sopka Batur, ptačí park, safari, šnorchlování atd. Adrenalin zažijete, i když si půjčíte motorku 😉

Dají se na Bali najít ještě místa bez turistů na klidnou dovolenou? Máš nějaké tipy na neobjevená místa?

Jasně, stále jsou zde místa, kam zatím turisté moc nejezdí. Místa v horách, západ Bali, na jihu již bohužel ne. Tipy na tajná místa si ale nechám pro sebe nebo vám je ukážu až osobně 🙂

 

Existuje něco, co tě u místních obyvatel nepřestává překvapovat?

Pořád mě překvapuje, kolik svého času Balijci věnují ceremoniím. Je úplně jedno, co je za den – rodina a ceremonie jsou zkrátka nejdůležitější věci pro místní obyvatele.

Můžeš vyjmenovat jaké rozdíly mezi životem v Česku a na Bali, které tě nejvíc dostaly? Jaký je pro tebe život na Bali?

Na Bali má vše svůj čas. Dny tady nejsou vůbec stresující. Není to život, jak ho známe z Evropy. Někomu toto tempo vyhovuje více, někomu naopak vůbec. Největší rozdíl je asi v tom, že čas zde vlastně nemá žádný význam. Balijci si nic neplánují, neumí to. Žijí okamžikem a přítomností. Více si umí život užít.

 

Je něco, co se ti na indonéském životě vyloženě líbí a naopak něco, co ti na Bali chybí?
Mám tady více času pro sebe, nikam se nespěchá. Je tu pořád teplo. Lidé jsou usměvaví a vždy vám pomohou. Chybí mi – kino, divadlo, galerie, procházky v lese, projížďky na kole.

Tvou prací je průvodcování menších skupin i individuálních turistů na Bali. Na co se tě klienti nejvíce ptají a co je zajímá? Co se mohou lidé dozvědět, pokud s tebou stráví den či více?

Nejvíc je zajímají úplně obyčejné věci. Jak místní žijí – rodina, děti, škola, jak to chodí na vesnici, jaký mají plat. Takové ty běžné věci, které často řešíme v běžných konverzacích i u nás. Snažím se s místními hodně mluvit, abych pak mohla českým turistům předat informace navíc a ne jen to, co se dá najít v průvodci.

 

Vybavuješ si nějaké zajímavé zážitky s klienty? Zažili jste nějaký zajímavý moment nebo místo pro inspiraci?
Jednou jsme byli pozváni na svatbu ke kamarádovi. Pro klienty to byl velký zážitek. Nebo návštěva školy. Klienti přivezli věci pro děti, tak jsem je pak vzala do místní školy. To jsou zážitky, které nezažijete každý den, ale o to víc si je pak pamatujete.

 

Máš nějaký oblíbený zájezd na Bali nebo výlet z dílny CK Go2, který by jsi mohla čtenářům doporučit? Velká cesta po Indonésii (Bali, Komodo, Sumatra), Tasmánie, šnorchlování na Jelením ostrově (Pemuteran, Bali).

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

O Autorovi - Ada Tzoneva

Adě se cestování stalo osudovým již během studií na Univerzitě Karlově, kdy 2 roky žila a studovala v Brazílii a půl roku v Portugalsku. Svou zatím poslední velkou cestu podnikla po dokončení studií, kdy strávila několik měsíců v Indonésii, která ji naprosto očarovala.

Mohlo by se Vám líbit…