Tipy: Sumatra: setkání s orangutany v divočině

Láká vás cesta do Indonésie a řešíte, které ostrovy stojí za pozornost a měli byste je zařadit do svého itineráře? Většina cestovatelů začíná poznáváním Bali, my ale určitě doporučujeme naplánovat si také několik dní na Sumatře.

Unikátní kombinace jezer (najdete zde největší kráterové jezero na světě), sopek (včetně indonéské nejvyšší sopky Kerinci) i pralesů, které jsou domovem jedinečné fauny, vás zaručeně nadchne. Místní příroda je zařazena na seznamu světového dědictví UNESCO a v okamžiku, kdy Sumatru navštívíte, bude vám jasné, že zcela zaslouženě.

Na ostrově Sumatra je mnoho zajímavých míst k poznání. Jedním z neopakovatelných zážitků, díky kterým je Sumatra vyhlášená, je trek národním parkem Gurung Leuser a pozorování orangutanů v džungli.

Sumatra – domov orangutanů
Sumaterský prales byl domovem orangutanů od nepaměti. Tato mírumilovná zvířata, která se živí hmyzem, výhonky, ovocem a kůrou a většinu života tráví v korunách stromů, bohužel ohrožuje kácení deštných pralesů a pytláci. Na Sumatře i na blízkém Borneu jich proto žije jen posledních pár tisíc. Abychom pomohli zachovat tento zážitek i pro příští generace cestovatelů, je důležité dodržovat pokyny zkušených průvodců a chovat se na treku ohleduplně.

Národní park Gurung Leuser – z města do džungle

Většina cestovatelů, kteří na Sumatru přijíždí s cílem spatřit orangutany, přijíždí do města Medan na severu ostrova a odsud pokračuje do městečka Bukit Lawang.

Místní průvodci po příjezdu všechny poučí, jak se správně v džungli chovat a brzy poté vás čeká první setkání s orangutany. Bukit Lawang totiž není jen vstupní branou do národního parku, ale také sídlem rehabilitačního centra pro orangutany, které zde mimo jiné na krmící plošině před zraky návštěvníků živí.

V srdci pralesa – trek největším přírodním parkem jihovýchodní Asie

Pro tento trek doslova platí, že i cesta je cíl. Výprava za orangutany totiž přináší setkání s mnoha zajímavými obyvateli pralesa a jeho rostlinami – žije zde přes 300 druhů ptáků a 130 druhů savců, včetně ohrožených sumaterských slonů, dvourohých nosorožců a tygrů sumaterských.

V období dešťů můžete spatřit mimo jiné i největší květ na světě. Patří květině Raflesii a má v průměru jeden metr.

Setkání s orangutany – zážitek na celý život

Při cestě za orangutany potkáte mnoho obyvatel pralesa, včetně gibbonů a makaků, kteří se budou houpat ve větvích nad vašimi hlavami, i krásné opičky Thomas Leaf s typickou, šedo-černo-bílou srstí.

Těžko uvěřit, že ten nejunikátnější zážitek vás ještě čeká. Díky zkušeným průvodcům se můžete s orangutany setkat v jejich přirozeném prostředí a zažijete jejich krmení v divočině bez jakýchkoliv bariér. Připravte se na opravdu nezapomenutelné chvíle.

Plavba po řece Bohorok – originální tečka na závěr

Ani cesta zpět rozhodně není nuda. Vyzkoušíte si plavení na místních “raftech”, což jsou černé pneumatiky svázané k sobě, a cestou si užijete spoustu zábavy. Pokud vás takové zážitky nelákají, nemusíte se bát, zpět do Bukit Lawan je možné dojít podél břehu řeky také pěšky.

Trek doporučujeme zakončit v restauraci Bukit Lawan Indah, kde vám k výbornému jídlu zahrají místní průvodci své vlastní písničky.

Láká vás setkání s orangutany a zajímavosti sumaterské džungle? Podívejte se, jak nejlépe cestu po indonéských ostrovech nakombinovat. Dlouhodobě zajišťujeme zájezdy do Indonésie s českým průvodcem na ostrovy Bali, Lombok, Komodo a Flores, Jáva, Sumatra a Sulawesi.

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

O Autorovi - Ada Tzoneva

Adě se cestování stalo osudovým již během studií na Univerzitě Karlově, kdy 2 roky žila a studovala v Brazílii a půl roku v Portugalsku. Svou zatím poslední velkou cestu podnikla po dokončení studií, kdy strávila několik měsíců v Indonésii, která ji naprosto očarovala.

Mohlo by se Vám líbit…