Tipy: Ubud, kulturní srdce Bali: jaké zážitky si nenechat ujít?

Ubud, tepající srdce kultury celého Bali, bylo až do 30. let let minulého století klidným uměleckým městem, které zůstávalo většině návštěvníků ostrova skryto.

Poté začalo nabývat na popularitě a poslední desetiletí přitahuje stále více umělců, řemeslníků a turistů z celého světa. Lidé sem míří především za nákupy a do opičího pralesa. Přilehlých 14 vesnic, ze kterých se Ubud skládá, má pro své návštěvníky připraveno mnohem více.

Pokud se vydáte za poznáním této části Bali, toto jsou zážitky, které byste podle specialistů na Bali neměli vynechat:

Projděte se po rýžovém poli

Pravá návštěva Bali bez procházky po rýžových polích není možná. V okolí Ubudu se nabízí hned několik skvělých možností.

Campuhan, je asi nejpopulárnější trasou mezi políčky, která je uvedena snad v každém průvodci. Bohužel také množství turistů, které na této trase potkáte, tomu odpovídá. Velkému množství návštěvníků se nevyhnete ani když se na procházku vydáte velmi brzy ráno.

Ada z cestovní kanceláře Go2, která připravuje zájezdy na Bali, doporučuje jinou, méně známou trasu.

Procházku trvající přibližně 2 hodiny začněte v Jalan Kajeng hned vedle kavárny Starbucks. Po dlážděnné cestě označené různými nápisy a vzkazy se během 20 minut ocitnete v té pravé balijské džungli. Po chvíli se dojdete k mostu, za kterým se dáte doleva a budete následovat ukazatele určující směr k restauraci Sari Organik. Od té je to zpátky do Ubudu jen něco okolo půlhodiny.

Takže poté, co se občerstvíte v restauraci, se můžete cestou mezi políčky a rozsáhlými pastvinami vydat zase na cestu zpět. Po celou dobu procházky se vám budou nabízet krásné výhledy do okolí, potkáte řadu pouličních umělců vystavující své umění či uvidíte místní, jak pracují na svých polích.

A kdy se na tuto procházku vydat? Tu nejkrásnější barvu pole mají až v pozdějším odpoledni, kdy je zapadající slunce zalije zlatou barvou.

Zájezdy na Bali od specialistů z CK Go2, populární poznávací zájezd na Bali s českým průvodcem za 39 990 CZK.

Navštivte muzeum Blanco

Život Antonia Blanca, umělce, který věřil, že je duchovně propojen se Salvadorem Dalím a Mirem, a kterého Bali doslova očarovalo, si můžete připomenout v muzeu Blanco vystaveném na místě umělcových ateliérů. Po prohlídce děl v muzeu nesmíte vynechat návštěvu přilehlých zahrad a rodinného chrámu.

 

Nalaďte se na rytmy balijských tanců

Balijské tance jsou jedinečnou součástí místní kultury a stojí za to si alespoň na jedno taneční vystoupení zajít. Nabízí se různá představení a mezi ta nejoblíbenější patří Kecak (tzv. opičí tanec o starodávném příběhu lásky), Barong (tanec o boji dobra se zlem), Baris (válečnický tanec především pro muže) a Legong, jeden z vizuálně nejzajímavějších tanců, který se v minulosti tančil pouze pro členy královské rodiny.

Právě tanec Legong, jehož složitá choreografie předávaná z generace na generaci, se tančí v dechberoucí atmosféře Ubudského paláce. Doporučujeme dorazit alespoň půl hodiny před začátkem (ten bývá okolo půl osmé), abyste měli možnost vybrat si ta nejlepší místa na tuto krásnou podívanou. Fyzicky náročné pohyby tohoto tance jsou doprovázeny celým orchestrem a za zmínku stojí typický nástroj, gamelan.

Zklidněte svou mysl u jógy

Na lekci jógy můžete na Bali přijít do bezpočtu studií.

Pokud hledáte méně turistické studio, které nabízí opravdový klid, je to trochu oříšek. Jedním takovým klidnějším studiem je Joga House nacházející se ve středu ubudských rýžových polí. Studia jsou zde hned dvě, jedno s výhledem na rýžová pole a druhé přímo v balijské džungli. Zakladatelka a učitelka, Sheila Burch, cvičí s velkým nasazením a celým svým srdcem a ráda vám i za zvuků okolní přírody pomůže zklidnit mysl a dojít klidu.

Klientům cestovní kanceláře GO2 doporučujeme vyzkoušet večerní candelight yoga, hodinu pozitivní energie mezi květinami a svíčkami, na kterou nikdy nezapomenete.

Naučte se připravovat balijské speciality

Během vašeho pobytu si jistě budete pochutnávat na balijské kuchyni v mnoha místních restauracích.

Co takhle naučit se některé tyto chutné pokrmy připravovat a oslnit tak své nejbližší svým nově získaným kuchařským uměním? V Ubudu je nabídka kuchařských kurzů opravdu široká. Může být těžké se rozhodnout, který si vybrat.

Sami jsme vyzkoušeli různé Bali kurzy vaření a jednoznačně doporučujeme ten v Paon Bali, který probíhá ve velmi malých skupinkách, v typickém balijském domě a ještě si můžete vybrat ranní či odpolední vaření (ranní kurz zahrnuje návštěvu trhu). Obvykle jsou na programu recepty na 3 předkrmy, 4 hlavní jídla a 1 balijský dezert. Vše je připravováno ve dvojicích a ochotní asistenti jsou vždy připraveni přispěchat na pomoc s tím, co se zrovna nedaří. Po skončení kurzu a ochutnání všech vašich výtvorů, obdržíte recepty v angličtině, abyste si je mohli doma také připravit.

Lákají vás i další indonéské ostrovy? Poraďte se s odborníky na tuto destinaci, jak nejlépe jejich návštěvu nakombinovat a užít si autentickou cestu Indonésií.

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

O Autorovi - Ada Tzoneva

Adě se cestování stalo osudovým již během studií na Univerzitě Karlově, kdy 2 roky žila a studovala v Brazílii a půl roku v Portugalsku. Svou zatím poslední velkou cestu podnikla po dokončení studií, kdy strávila několik měsíců v Indonésii, která ji naprosto očarovala.

Mohlo by se Vám líbit…