Většina z nás zná mexickou kuchyni z českých “mexických” restaurací: sopa azteca, quesadillas, tacos, burritos… Je velká škoda, že u nás si tuto pestrou kuchyni spojujeme s tím, že je velice pikantní. Při cestě do Mexika, kde ochutnáte skutečnou mexickou kuchyni, zjistíte, že tomu tak není.
Pojďme se dnes společně podívat na ta jídla, která si Mexičané dopřávají o svátcích.
Tři králové
Začneme prvním svátkem v roce. Na Tři krále se krájí Rosca (podobné našemu mazanci), který je ve tvaru Ježíšovi koruny a má uvnitř zapečené malé figurky Ježíška. Kdo si odkrojí kousek se zapečenou figurkou, musí v další dny pozvat všechny zúčastněné na tradiční Tamales (plněný kukuřičný nebo banánový list masovou nebo ovocnou směsí), které najdeme převážně u pouličních prodejců.
Velikonoce
Katoličtí Mexičané v době půstu nahrazují maso rybami a mořskými plody. Jedním z nejtypičtějších pokrmů v tomto období je rybí polévka. Patří do ní rajčata, zelená paprika, mrkev, brambory, cibule, limetka, koriandr, sůl a pepř. Anebo si pochutnají na krevetách v empanadě (pšeničná kapsa), případně v kořeněné sezamovo – oříškové omáčce s dýňovými semínky.
Den Nezávislosti
V tento den se všichni oblékají v barvách mexické trikolóry a stejné barvy se objevují i na talíři. Rýže se barví rajčaty do červena a koriandrem do zelena a servíruje se na talíři jako mexická vlajka. Tortilly získají červenou barvu z čili, zelenou zase z kaktusu nopal, špenátu nebo koriandru. Mexičani si dají buď slavnostní chile en nogada – zelená paprika naplněná například mletým masem, rozinkami, mandlemi, broskví politá smetanou a sypaná zrníčky granátového jablka, nebo si dají u pouličního stánku nějakou tu nezdravou pochoutku, jak například pambazo, tamal, tacos či quesadillu.
I některé sladkosti jsou v barvách trikolóry, tradiční jsou například kokosové suky cocadas nebo alegrías vyrobené ze zrníček amarantu, medu, ořechů a jiných přísad. Ke kávě si Mexičani dávají churros z odpalovaného těsta obalené v cukru či skořici.
K tomuto svátku samozřejmě patří i tequila. Ta se podává také v barvě tricolóry a to tak, že limetková šťáva je nalevo, tequila uprostřed a rajčatová šťáva napravo. Pije se zprava doleva.
Michelada nebo chelada jsou také tradičními nápoji k tomuto dni. Oba jsou na bázi piva. Cheladu Vám v Mexiku připraví s citrónem, solí a ledem. Aby z toho byla michelada, přidají ještě maggi, salsu Valentinu, rajčatovou šťávu a popřípadě krevety, okurky, gumové medvídky nebo japonské oříšky. S gumovými medvídky se tento nápoj nazývá gomichela. ¡Viva México!
Den zesnulých
Tento den se připravují oltáře s jídlem zesnulým. Na oltář rodina zesnulému připraví jídla a nápoje, které měl rád. Typické pro tento svátek je příprava Pan de Muerto (Chléb zemřelých). Tento sladký chléb je velice podobný našemu mazanci. Ten si můžete dát během dne v ulicích nebo přímo k snídani v jakékoliv restauraci a připojit k němu kávu nebo horké kakao.
Vánoce
Nejvíce sváteční menu je na Vás připraveno právě v tento den. Tradičně se večer podává plněná roláda z vepřové pečeně nebo krůta či krocan. Jako přílohu si k němu můžete dát Ensaladu de manzana, což je sladký salát z jablek, ořechů, nakládaného ananasu, rozinek, smetany a kondenzovaného mléka. Místo salátu si můžete dát také pečenou zeleninu nebo krémové špagety. O Vánocích Mexičané samozřejmě holdují tequile a ostatnímu alkoholu.
Nový rok
Na Nový rok se hoduje celý den. Na stole se opět objeví krůta nebo krocan. Nejvíce tradiční je však Bacalao (treska) připravená s pečenými rajčaty, bramborami a olivami nebo polévka Pozole. K novoročnímu přípitku se pije většinou drahé šumivé víno a jí se 12 kuliček hroznového vína. S každým úderem hodin a každou kuličkou vína si Mexičané přejí jedno přání.
O Autorovi - Petra Silva Monreal
Mexiko Petře nabídlo svou náruč na krásných 15 let. Pohltilo ji svou krajinou, kulturou a hlavně tradicemi. Mexiko je úžasné a pro Mexičany se vždy najde způsob k radosti a oslavě, a to je to, co je dělá jedinečnými.