Tipy: 10 nejčastějších chyb při první návštěvě Bali | Travel Akademie

Tipy: 10 nejčastějších chyb při první návštěvě Bali

Setkávám se s tím docela často. Turisté, kteří přiletí poprvé do Indonésie, často podcení dopravu, výměnu peněz, a nebo přijedou nepojištěni. Možná se vám budou zdát některé typické chyby přehnané, ale vždy je lepší být připraven, než být pak nemile překvapen. Bali, jako nejnavštěvovanější ostrov Indonésie, se dost liší od cestování po Evropě a za posledních deset let se dost rychle rozvinulo. Doprava na Bali je občas o nervy, hlavně na jihu. A Bali není jen Kuta a Legian. Bali nabízí mnohem více než jen jižní pláže a určitě je lepší plánovat pobyt ve více než jedné oblasti. A zde jsou ty nejběžnější chyby:

 

1. PODCENĚNÍ OBDOBÍ
Cestovní preference se mezi turisty značně liší, a i když je Bali tropický ostrov, kde můžete po většinu roku očekávat slunečné dny, je dobré vědět, v kterých měsících není takové horko a tolik vlhkosti. Mezi květnem a srpnem je vlhkost obvykle na nejnižší úrovni, díky čemuž je počasí mnohem příjemnější na cestování po Bali a navíc s jasně modrou oblohou. A mezi listopadem a březnem jsou častější lijáky a více zataženo. Je také dobré si dopředu zjistit, kdy se na Bali konají různé festivaly a kulturní akce, například festival v pouštění draků určitě stojí za vidění. Tento festival se koná během červnem a září.

 2. ZBYTEČNĚ MOC VĚCÍ S SEBOU
Jedná se o klasickou cestovní chybu. Předtím než se začnete balit do tropů, popřemýšlejte, zda je nutné mít s sebou vlněné svetry nebo luxusní boty na podpatku. Čím méně, tím lépe, to je pravidlo, kterým se řídí zkušení cestovatelé. Na Bali se dá vše koupit a není nutné brát s sebou 14 x košile či trička. Všude jsou i veřejné prádelny, takže si svoje věci můžete po týdnu dát vyprat. Jiné ovšem je, pokud budete cestovat s malými dětmi, které obvykle vyžadují více vybavení, včetně jejich oblíbených hraček nebo knih.

 

3. VÝMĚNA PŘÍLIŠ MNOHO RUPIÍ
Další častou chybou je výměna příliš velkého množství rupií hned na letišti, kde je ten nejhorší kurz. Nemusíte měnit peníze hned na letišti. Směnárny jsou na Bali všude a to hlavně na jihu ostrova nebo ve vnitrozemí. A tam je směnný kurz určitě výhodnější než na letišti. Kromě směnáren se dají využít bankomaty. A většina hotelů a restaurací přijímá kreditní karty, přičemž nejvýhodnější jsou karty Visa a MasterCard. A vy tak nebudete muset chodit s naditou peněženkou.

 

4. PODCEŇOVÁNÍ DOPRAVNÍ SITUACE
Provoz na Bali v posledních deseti letech dost zhoustnul. Nejzřetelnější je to v přeplněných oblastech v jižní části Bali jako jsou Kuta, Seminyak a Canggu. Většina silnic na Bali je poměrně úzká a ucpaná. Když budete chtít vyrazit na motorce na výlet, zeptejte se předem místních na odhadovaný čas, abyste byli schopni se vrátit ještě za světla. Na google mapách se zdá trasa kousek, ale tady vše trvá dvakrát tolik než v Evropě. Totéž platí při odletu domů a odvozu na letiště. Raději si vždy dejte časovou rezervu. Silnice jsou přeplněné a ve špičkách se budete sunout krokem. A pokud si budete chtít pronajmout motorku, vezměte si s sebou mezinárodní řidičský průkaz. A vždy noste helmu a nejezděte v tílku a krátkých šortkách.

5. BEZ POJIŠTĚNÍ
Jednoduše, bez pojištění necestujte. Existuje příliš mnoho případů, kdy turisté museli požádat o pomoc rodiny, příbuzné prostřednictvím Facebooku, aby mohli zaplatit své nemocniční účty po nehodě. Pokud se myslíte, že zrovna vám se nic nestane, že je to jen 10 dní dovolené a budete opatrní, ale víte, jak to nakonec dopadá.. Pojištění určitě nepodceňujte. Bez něj vás ani v nemocnici neošetří.

 

6. NEPŘEPOČÍTÁNÍ VYMĚNĚNÝCH PENĚZ
Kdykoli si budete měnit peníze ve směnárně, ujistěte se, že dostane peníze dle aktuálního kurzu. A co je nejdůležitější – po výměně zkontrolujte své peníze. Dejte si pozor na malé směnárny v obchodech, kde se někdy snaží turisty okrást. Zabaví vás a než se nadějete, dostanete o pár stovek rupií méně. Ujistěte se, že jste poslední, kdo si vyměněné peníze přepočítá.

 

7. BEZ MÍSTNÍ SIM KARTY
Není to nutnost, ale určitě vám místní sim karta usnadní vaši dovolenou. Roamingová volání a mezinárodní mobilní datová spojení nejsou levná. I když si v hotelu můžete připojit na Wi-Fi, ale na cestách pak rádi využijete google mapy (silnice nejsou moc značené), nebo si snadněji rezervujete pokoj. Místní SIM karty s voláním a daty se dají koupit od 100 000 IDR (8 USD). Můžete je koupit rovnou na letišti, kde jsou o trochu dražší, nebo pak v obchodě s mobily a v supermarketech.

 

8. PŘÍLIŠ KRÁTCE NA JEDNOM MÍSTĚ
Jak jsem již zmínila, Bali není jen Kuta nebo Seminyak. Na Bali existuje mnoho dalších míst, které stojí za návštěvu, včetně odlehlých oblastí, jako je vnitrozemí nebo východní pobřeží a klidný sever. Je lepší si dovolenou naplánovat a včas si rezervovat ubytování (hlavně v hlavní sezóně v červenci a srpnu). Většina hotelů bývá v tuhle dobu dost obsazená.

9. NESMLOUVAJÍ VŮBEC NEBO PŘÍLIŠ
Nakupování na Bali může být velmi zábavné a můžete si tak vyzkoušet své dovednosti při vyjednávání na trzích a ve stáncích podél cest. Zatímco v nákupních centrech s pevnou cenou se nesmlouvá, vyjednávání o dřevěné soše, obrazu nebo šatech, může být docela zábava, a hlavně když jste ještě nikdy nesmlouvali. Pravidlo je začít na polovině ceny (nebo dokonce třetině!), a pak se snažte dostat na požadovanou cenu, kterou jste ochotni za zboží zaplatit. Použijte své instinkty, prodejce neurážejte a nedávejte jim rovnou částku, o kterou si řeknou, aniž byste smlouvali. Smlouvání je totiž hra a velice zábavná.

10. NEDODRŽOVÁNÍ PRAVIDEL PŘI NÁVŠTĚVĚ CHRÁMU
Každý turista by měl dodržovat pravidla platící v zemi, kterou zrovna navštíví. To platí i na Bali. Měli byste dbát všech pravidel nebo omezení hlavně při návštěvě chrámu. Místní jsou věřící a náboženství je pro ně velmi důležité. Znesvěcení místa by vás mohla stát nemalé peníze a v krajním případě i vyhoštění. I při návštěvě Vatikánu musíte dbát určitých pravidel a při vstupu do chrámu Besakih (nejposvátnější) nebo Tanah Lot se to nijak neliší. Pro vstupy do chrámů na Bali platí nejzákladnější kód oblečení: sarong (šátek) na zakrytí kolen. Pokud v chrámu narazíte na modlící se hinduisty, není slušné proplétat se mezi nimi nebo je fotit zepředu.

 

Doufáme, že jsme opět užitečně poradili, jak správně dovolenou naplánovat a čemu se vyvarovat. 🙂

A že už s radami končíme? Zdaleka ne! Jsme na cestách již dlouho a máme pro vás připravené další tipy a triky, jak si cestu na Bali užít.

Ptejte se nás, pište, rádi poradíme.

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

O Autorovi - Ada Tzoneva

Adě se cestování stalo osudovým již během studií na Univerzitě Karlově, kdy 2 roky žila a studovala v Brazílii a půl roku v Portugalsku. Svou zatím poslední velkou cestu podnikla po dokončení studií, kdy strávila několik měsíců v Indonésii, která ji naprosto očarovala.

Mohlo by se Vám líbit…