Video: Pronájem obytného vozu – na co si dát pozor?

Rady a tipy od expertů – pojištění, kempování, rizika

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Pronájem obytných vozů po celém světě. Srovnejte a ušetřete!

Ahoj cestovatelé,

Rádi s vámi jednáme na rovinu.

Dneska se od nás proto ve videu dozvíte, na co si dát při rezervaci obytného vozu pozor.

Tyhle rady od nikoho jiného neuslyšíte.

Jenže my chceme, abyste si dovolenou v obytňáku maximálně užili, měli to bez starostí a vrátili se k nám zase příště.

Ve videu se dozvíte mimo jiné:

  • Jak si nepokazit dovolenou hned první den
  • Jaké zvolit pojištění
  • Co nezapomenout při převzetí vozu
  • Jak se vyhnout pokutám za kempování
  • Jak s platebními kartami
  • Co dělat v případě nehody
  • …a mnoho dalšího

Máte další dotazy? Podívejte se do knihovny nejčastějších dotazů k cestování obytňákem

Obytné vozy po celém světě si pak můžete zdarma porovnat, nacenit nebo i rovnou rezervovat na našem webu www.pronajmy-karavanu.cz. Je to první online srovnávač obytňáků po celém světě v ČR a navíc kompletně v češtině! 

Budeme se na vás těšit!

O Autorovi - Go2 Camper

Go2 Camper – první český srovnávač a online rezervační systém na pronájem obytných vozů po celém světě. 5 kontinentů, 33 zemí, 60 autopůjčoven, 513+ modelů. Kompletně v češtině!

Na co si dát pozor při pronájmu obytného vozu.

Ahoj cestovatelé!

Zdraví vás Tomáš z GO2 CAMPER, což je největší český srovnávač karavanů po celém světě. Na našem webu www.pronajmy-karavanu.cz si můžete sami zdarma porovnat stovky modelů ve více než 30 zemích světa.

Dneska vás upozorním na několik důležitých věcí, na které si dát při pronájmu obytného vozu pozor. Vše o čem budu mluvit vychází z reálných situací, které se skutečně staly. Já osobně tohle téma nemám moc rád, protože je mi těch lidí, kterým se to stalo fakt líto, ale musím vám to říct, abyste se z jejich chyb poučili a byli připravení. Tak pojďme na to!

Zaprvé: Kempování na divoko: Ve většině zemí je kempování na divoko zakázáno a vy tak nemůžete zastavit kdekoliv se vám zlíbí. Na místě vás pak čekají tučné pokuty.

Zadruhé: Doklady. Nezapomeňte si vždy vzít na cesty originální český řidičský průkaz. V některých zemích je nutné mít i mezinárodní řidičský průkaz v angličtině. Ten vám vystaví na úřadě na počkání za 50 Kč. Půjčovny v některých zemích ho chtějí vidět při převzetí vozu, jinak vám auto nevydají a vy máte po dovolené. Naše doporučení zní, zkrátka si mezinárodní průkaz zařiďte vždy a všichni a máte po starostech. 

Zatřetí: Pojištění. Základní součástí pronájmu bývá pojištění jen v omezené míře. To je často doprovázeno vysokou spoluúčastí. Řekněme 5 000 Dolarů. Toto je částka, kterou vám při převzetí vozu strhnou z platební karty a pokud s autem něco uděláte, může vám půjčovna sebrat peníze až do výše této částky. Pozor, někdy je tato částka určena jen na jednu nehodu. Nezapomeňte mít tedy na kartě dostatek peněz, aby si půjčovna mohla tuto mnohdy nemalou částku strhnout.

Půjčovny pak skoro vždy nabízejí i rozšiřující pojistky s tzv. snížením spoluúčasti. Často ve dvou nebo více variantách – například snížení spoluúčasti z 5 000 Dolarů na 2500 Dolarů. Tady už neručíte částkou 5 000 Dolarů, ale 2 500 Dolarů. V Evropě bývá často snížení spoluúčasti na 500 EUR. V některých zemích světa je běžné i snížení spoluúčasti na 0. Toto je z našeho pohledu naprosto nejlepší možné řešení. Při vyzvednutí vozu vám z karty již žádnou zálohu pro případ nehody nestrhnou a pokud by se s autem něco stalo a vy u toho neporušili podmínky, neplatíte půjčovně nic. Od toho je právě ta pojistka. 

Naše doporučení tedy zní: Investujte pro klid duše do nejlepší pojistky a nejvyššího možného snížení spoluúčasti. Z našich zkušeností můžeme potvrdit, že nehody nejrůznějšího charakteru jsou u českých řidičů v cizině velmi časté a náklady spojené s poničením vozu se mohou vyšplhat do astronomických čísel.

Příklady z praxe? Srážka se zvěří. Ulomení zrcátka. Nacouvání do sloupu veřejného osvětlení. Uražení výfuku. Sjetí do příkopu a další.

Pokud se něco stane, jste povinni ihned kontaktovat půjčovnu.

Dejte si také pozor na následující: ne všechno je pojistkou kryto. To se liší dle autopůjčoven a důrazně doporučujeme toto prostudovat. Některé pojistky tak nekryjí například: čelní sklo, převrácení vozidla, poškození podvozku a střechy, nebo pneumatiky. Pojistka také neplatí, pokud porušíte podmínky autopůjčovny – například jízda pod vlivem, jízda po nezpevněných cestách, po pláži, jízda ve vodě, aj.

U některých půjčoven lze tato pojištění ještě dodatečně dokoupit.

Příklad z praxe: Pán utopil obytňák v bažině v Tasmánii. Porušil tím podmínky půjčovny, protože tam neměl co dělat a pojistka, protože tam neměl co dělat. Škodu pak musel celou zaplatit. Mluvíme o statisících.

Začtvrté: Platební karta. Při přebírání vozu budete nuceni předložit platební kartu pro garanci vašeho pronájmu, případně pro doplacení extra služeb, které se platí až na místě. Existuje rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Pozor, ne všechny půjčovny berou debetní karty a některé mohou akceptovat jen karty kreditní. Pokud přijdete s debetní kartou do půjčovny, kde akceptují jen karty kreditní, auto vám nevydají a vy máte po dovolené. 

U některých půjčoven je také potřeba, aby byla karta vedena na jméno hlavního řidiče. Také je potřeba mít na kartě povolený dostatečný limit pro transakce v zahraničí. Pokud si nezvolíte pojistku se sníženou spoluúčastí, mohou vám na místě strhnout zálohu i v řádech desítek tisíc korun. Například na Novém Zélandu. Pokud vám karta transakci kvůli nízkému limitu nepovolí, auto vám nevydají a do banky se třeba z druhého konce světa kvůli časovému posunu v ten moment nedovoláte. Doporučujeme vaši cestu do zahraničí a případnou vysokou transakci bance předem nahlásit. Přečtěte si hlavně pozorně podmínky autopůjčovny a to hned několikrát a dejte si na to pozor. Na místě vás poté již nic neomlouvá a neplatí, že “se to nějak udělá”.

Příklad z praxe: Rodina cestovatelů dorazí na pobočku do Austrálie a chce si vyzvednout obytné auto. Otec předloží debetní kartu. Půjčovny však akceptují jen karty kreditní. Tu má naštěstí manželka a předkládá tedy tu svou. Karta však musí dle podmínek patřit hlavnímu řidiči. Paní ale nemá mezinárodní řidičák, který je v Austrálii povinný a nemůže být tím pádem řidičem. Patová situace, viďte. A věřte tomu, že tahle situace se doopravdy stala. A jak to dopadlo? Rodina nebyla schopná na místě dostát podmínkám autopůjčovny a vůz řádně vyzvednout. Celá částka za pronájem si dle stornopodmínek půjčovna nechala a rodina měla smůlu. Že je to strašné? Ano, je! proto vás na to upozorňujeme, aby se vám to také nestalo. Tak pozor! 

Zapáté: Počet míst ve voze. Každý obytný vůz má určitý počet míst k sezení. V žádném případě vás nemůže být ve voze více, než je míst k sezení. Každá osoba včetně všech dětí musí mít ve voze své místo k sezení s bezpečnostním pásem. Nelze tedy počítat napříkad s tím, že pojedete dva rodiče s půlročním dítětem a objednáte si obytný vůz jen se dvěma místy k sezení s myšlenkou, že si po cestě dítě posadíte na klín, nebo položíte do postele vzadu. To auto vám buď vůbec nevydají, nebo budete muset někoho opustit a to nechcete. Případně to na místě uhádáte a slíbíte, že pojedete jen dva..nebo si budete muset připlatit za větší vůz. Pokud to nějak obejdete a porušíte, vězte, že se na to stejně přijde a pokuta od policie bude opravdu vysoká.

Také si dejte pozor na to, že v různých zemích jsou dle různých pravidel pro děti povinné i autosedačky. Ne všechny vozy jsou ale na ukotvení autosedačky stavěné a není tam pro ni místo. Prostudujte si tedy pořádně daný model, zdali je opravdu možné na to dvojsedadlo vzadu umístit dvě dětské sedačky vedle sebe pro vaše dvě děti. Pokud si nejste jistí, raději se vždy dopředu v půjčovně zeptejte. U některých půjčoven lze sedačky pronajmout za poplatek, některé je ale nepůjčují vůbec a vy si musíte pořídit sedačku vlastní.

Pro zajímavost: Některé vozy mají více míst k sezení, než ke spaní. Třeba 4 místa k sezení ale jen 2 ke spaní. Proč to tak je? Počítá se s tím, že ti 2, na které nezbývá místo na noc, budou spát třeba ve stanu, nebo v hotelu.

Zašesté: Vrácení vozu a pokuty: Když vracíte vůz, je třeba u většiny půjčoven vrátit vůz s plnou nádrží, s vyprázdněnou toaletou, vyprázdněnou odpadní vodou a doplněnou plynovou lahví. Pokud na cokoliv z toho zapomenete, bude vám to půjčovnou doúčtováno a to včetně extra poplatku. Pokud jste během cesty spáchali dopravní přestupek, ať už za rychlost, parkování, nebo cokoliv jiného, také vám to dodatečně naúčtují, opět včetně extra poplatku. Všechny uvedené příklady vám budou automaticky strženy z platební karty, kterou jste předkládali při převzetí vozu. A to klidně i několik týdnů po vrácení vozu.

Zasedmé: Restrikce a zvířata: Přečtěte si pořádně podmínky půjčovny, co všechno se s vozem smí a nesmí. Můžete třeba zjistit, že auta nesmějí na trajekty, nebo na nezpevněné cesty. Také existují seznamy zakázaných silnic pro celý rok nebo jen v daném období a další. V drtivé většině případů je také zakázáno brát si na palubu domácí zvířata. Existuje pár půjčoven, které toto umožňují, toto je ale třeba si dopředu vždy raději ověřit a potvrdit. Pozor, v některých zemích je také zakázané vyzvednout obytný vůz hned po příletu a je třeba to udělat až další den, nebo vám auto nemusí vydat, jinde zase mohou vyžadovat zkoušku způsobilosti. Taková klasická česká vlastnost je vymyslet, jak to obejít. Nedělejte to. Mají to tak nastavené z nějakého důvodu a hlavně pro vaši bezpečnost.

Zaosmé: Stornopoplatky: Dejte si pozor na to, že autopůjčovny si účtují tzv. stornopoplatky v případě, že rezervaci zrušíte. U některých začínají nabíhat již v momentě potvrzení pronájmu, u jiných třeba až 90 dní před vyzvednutím. Mějte to však na paměti. Pokud si nyní závazně objednáte obytný vůz a za měsíc si to rozmyslíte, je půjčovna oprávněna naúčtovat vám vzniklé stornopoplatky, třeba i ve výši 20% celkového pronájmu, což už může v některých případech činit klidně i 20 000 Kč.

No a to už je ode mě pro dnešek všechno. Pokud se vám video líbilo, dejte nám like a odběr. Nezapomeňte se také podívat na další videa z naší Travel Akademie. Máme tady spoustu rad a tipů na cestování nejen v obytných vozech. A hlavně se podívejte na náš webový srovnávač na pronájmy karavanů po celém světě GO2 CAMPER. Najdete ho na webu www.pronajmy-karavanu.cz.

Je to jediný web svého druhu v České republice, je kompletně v češtině a platby probíhají v českých korunách.

Vím, že dnešní téma nebylo zrovna veselé, ale berte to tak, že jste teď o hodně chytřejší a víte, na co si dát při pronájmu obytného vozu pozor.

Přeju vám bezpečné cestování a poznávání světa v obytných vozech.

Go2 Camper – Karavany po celém světě

Autor článku: Tomáš Machálek

Mohlo by se Vám líbit…