Indický Darjeeling – himalájská perla uprostřed čajových plantáží | Travel Akademie

Indický Darjeeling – himalájská perla uprostřed čajových plantáží

Město Darjeeling a hlavně čaj, který odtud pochází, jsou známé na celém světě. I přes svoji pověst ve městě nádherně usazeném ve vysokých horách obklopenými vrcholky Himalájí je poměrně málo turistů. Když už sem nějací turisté zavítají, tak jsou to hlavně sami Indové, kteří se do kopců uchylují hlavně v létě před horkem panujícím na celé Indii.

Proč sem tedy nejezdí více turistů? Jedna z možností je relativně náročná dostupnost. Město Darjeeling se nachází na úplném severu Indie, kousek od hranic s Bangladéší, Nepálu a Bhůtánu.

Screen Shot 2018-11-24 at 17.20.29

Po souši se sem dá dostat jak z nepálského Káthmandu autobusem (15 hodin k indickým hranicím a pak další 4 hodiny autem), tak z Kalkaty vlakem či autem (15h+). Nejjednodušší je samozřejmě letět. Vnitrostátní indické společnosti nabízejí lety do Siliguri či do vojenského letiště ve městě Bagdogra.

Z Bagdogry trvá cesta do autem Darjeelingu asi 3 hodiny. To samo o sobě nezní tak hrozně. Představte si ale 3 hodiny na zadním sedadle indického automobilového závodníka, co si myslí, že trénuje na velkou cenu Monaka. Zatímco on se v přítomnosti veselé a hlavně hlasité indické hudby neskutečně baví, vám už tak do smíchu není. Během tří hodin řidič musí udělat skoro 2,000m převýšení. To vše v zatáčkách tak ostrých a tak strmých, že začnete přemýšlet nad zákony fyziky. Pointa je jasná – kinedryl s sebou. Mých urgentních zastávek během jízdy na místní toalety vás raději ušetřím.

Pro milovníky vlaků je tady ovšem jiná pecka – himalájský Toy Train. Tato železnice vedoucí ze Siliguri  je v provozu již od roku 1880 a je zapsána mezi památky UNESCO.

 

darjeeling-vlak

Vlak v hlavní sezonu odjíždí každé ráno v 8.30 a přijíždí v 15.35 odpoledne. Kde jinde na světě najdete malý parní stroj táhnoucí mini kabinky do strmých hor skrz úchvatnou krajinu a přitom překonává téměř nemožné zatáčky a přechody použitím pouhých vynalézavostí a tvůrčími dovednostmi. Šnečí tempo, kterým se vlak pohybuje, je někdy tak pomalé, že často uvidíte místní školní děti jak přeskakují ven z vlaku a zpátky do vlaku během jízdy.

Ubytujte se na přímo na čajových plantážích

Ať už se ve městě ubytujete kdekoliv, tak si můžete být z 90% jistí, že výhled z vašeho hotelového pokoje bude mít ten správný wow-faktor. Pokud to chcete ale dotáhnout k úplné dokonalosti, tak doporučuji se ubytovat přímo na čajové plantáži. Sice to budete mít trochu dál do města, ale určitě to alespoň na jednu noc stojí za to.

darjeeling-caj

V okolí je plno starých koloniálních budov, které dříve sloužily jako domy pro anglické vedoucí čajových továren. To by pak také nebyli angličané, aby po sobě nezanechali stopu. Všechny tyto domy jsou v typickém anglickém stylu. Většina má 3-4 pokoje a ubytování je ve stylu B&B nebo s polopenzí. Ta se hodí, jelikož ne každý si užije 30 min výšlap do města ve skoro 90% sklonu. Určitě je to ale zážitek, když ráno sedíte při východu slunce a pozorujete jak slunce vychází nad Himalájemi, popíjíte místní čaj v okolí čajové plantáže. Je to až kýčově krásné.

Co je ve městě k vidění

Továrna na čaj

Návštěva Darjeelingu se neobejde bez prohlídky továrny na čaj. Když už i anglická královna má tento čaj v oblibě, tak by bylo škoda ho taky nezkusit. Továren je zde několik. Jedna z nejznámějších je Happy Valley. Čaj spracovaný v této továrně se vyváží do celého světa. Najdete ho například v nejznámějším anglickém obchodním domě Harrods či v konvičkách nejvetších japonských a anglických odborníků. Právě totiž Anglie a Japonsko jsou největším odběratel čaje z Darjeelingu.

HappyValleyTea

Himalayan Mountaineering Institute

Pokud jste stejní nadšenci do všeho, co se týká Himalájí, tak návštěva toho střediska bude jedna z vašich prvních zastávek. Tento institut se nachází kousek od centra města a funguje nejen jako museum zaslíbené všem těm, co zdolali ty nejvyšší vrcholky světa, ale také i jako kampus pro studenty horolezectví. Do nabízených kurzů se můžete přihlásit i vy. Kurzy trvají 1 měsíc. Během nich budete bydlet na kolejích s dalšími 10 indi, jíst 3x denně curry a podstoupíte náročné výstupy na vrcholky kolem 5000m. Aktivní dovolená v pravém slova smyslu.

Tiger Hill

V okolí Darjeelingu si můžete vybrat z množství i více-denních treků. Pokud budete mít jen jeden den volna pak určitě využijte jedinečné hornaté polohy města a vyrazte na pěší túru na Tiger Hill. Tento kopec je nejvyšší himalájskou železniční stanicí a uvidíte odtud dechberoucí pohled na hory Kanchenjunga a Mt. Everest a i hory vzdáleného Bhutánu. Nejvyšší hora světa je vzdušnou čarou pouhých 172km přímo od vás. Krásný výhled máte zaručen.

tiger-hill-indie

 

Vzdálenost z Darjeelingu na Tiger Hill je 11km. Nejednoduší je svézt se vláčkem do místa Ghoom. Odtud je to pak příjemný výšlap na vrcholek kopce. Nečekejte ale krásné posezení nad šálkem místního čaje v pěkné restauraci s občerstvením. Fakt, že jste v Indii pořád platí, takže vás na vrcholu přivítá nedostavělá, opuštěná a již značně rozbořená ocelová konstrukce. Na kvalitě výhledu to ovšem nic nemění a samotný výlet i tak stojí za to.

Na vrcholek je také možné se dostat autem. V každém hotelu vám za rádi zařídí brzké taxi. Tiger Hill je populární hlavně při východu slunce, kdy sem jezdí plno indů se selfie tyčemi. Pokud se rozhodnete sem ráno také přijet, tak si připravte tvrdé lokty. V Indii se na manýry slušného chování moc nehraje a dobrá místa u zábradlí jsou limitovaná.

Možná i díky své složité dostupnosti si Darjeeling neustála zachovává své kouzlo. Pokud máte rádi místa mimo hlavní turistické trasy, šarm anglického kolonialismu a nevadí vám a vašemu žaludku dlouhé a klikaté cesty autem, pak je Darjeeling pro vás jako stvořený.

TIP: Darjeeling je výchozí místo pro trekování do odlehlejších míst severu Indie, k 8-tisícové hoře Kanchenjunga a do horských oblastí Sikkimu.

Specialistka na Indii - Natalie Kubenková

Touha po poznání dalších zemí a jejích obyvatel, zachycení pestrosti života, vedlo k návštěvě mnoha zemí Evropy a Asie. Čím se pro Natalii stala zrovna Indie výjimečnou? Především svou jedinečnou atmosférou, exotickou krajinou, bohatou a unikátní kulturou a náboženstvím.

Mohlo by se Vám líbit…