Video: Jak se nejlépe dostat do Vietnamu – 1. část

Jaké aerolinky létají do Vietnamu? Jak přežít dlouhý let v klidu?

Jaká další zajímavá místa cestou navštívit?

Skvělá zpráva! S námi dostanete slevu 20% na knížku Průvodce Vietnamem od Lonely Planet.

Chcete vyrazit do Vietnamu a právě jste přišli na to, že cesta je dlouhá, drahá a únavná? Hledáte způsob, jak to vyřešit?

Sehnat letenku za hubičku, skvělý spoj bez čekání, hodně místa v letadle, 5ti chodové menu a k tomu toaletu s vyhřívaným prkénkem a vodotryskem? Pardon, to neumíme.

Ale to neznamená, že vám neumíme dobře a zadarmo poradit. 17 let, co už plánujeme cesty, jsme se naučili jak na to. A tyto informace předáme teď vám. 

Tady jsou vaše nejčastější dotazy, na které najdete odpovědi v následujícím dvoudílném videu.
A co se dozvíte v 1. části?

  • jaké aerolinky vás nejbezpečněji dopraví do země Hočimina,
  • jak přežít dlouhý let v klidu,
  • jak cestu do Vietnamu nejlépe využít a navštívit další zajímavá místa bez připlácení – hurá přes Doha, Dubaj nebo Singapur,
  • jak splašit nejlevnější letenku, kdy kupovat,
  • a spoustu dalších opravdu užitečných informací z PRAXE!

Ještě Vás to nepřestalo bavit? To jsme rádi. 

~ Tady najdete pár tipů co a jak po příletu do Vietnamu ~

O Autorovi - Alena Lundová

Alena studovala v Austrálii, procestovala Nový Zéland, žila v Kanadě a na kole projela Japonsko, Střední a Jižní Ameriku. Vietnam si oblíbila pro skvělé jídlo, pestrou přírodou, etnické menšiny a odlišné životní hodnoty místních.

Ahoj cestovatelé,

víte, jak se do Vietnamu dostat? Jasně, že nejlíp letecky. A protože taková cesta přece jen několik hodin zabere a téma je poměrně rozsáhlé, rozdělíme ho do dvou dílů. Dozvíte se vše, co vás zajímá, ale báli jste se na to zeptat.
Do Vietnamu se nejčastěji lítá s přestupem v Singapuru, Dubaji, Doha, Istanbulu nebo Hongkongu. Časté jsou i lety přes Paříž, Frankfurt, Moskvu nebo Soul. Ale pozor! Horkou novinkou budou od října 2020 lety společnosti Bamboo Airways, která spustí přímou linku mezi Prahou a Hanojí.

Cena bude začínat na 14 tis. korunách. Zpáteční letenky do Vietnamu s odletem z Prahy nebo Vídně začínají na 13 a půl tis. Kč za osobu, pokud jsou v promo akci. To je případ třeba Turkish Airlines, kteří se vytasili s akcí na letošní podzim.

Praha je pro Čechy zároveň nejoblíbenějším a nejlevnějším odletovým místem. Dobré nabídky lze najít i při odletu z Vídně, Budapešti, z polských Katowic nebo Krakova.

Mimochodem… slyšeli jste o tzv. open jaw letenkách? Jedná se o letenky s rozdílnou příletovou a odletovou destinací. Takže cestu začnete třeba v Hanoji a skončíte v Saigonu, odkud se vracíte buď domů nebo pokračujete do dalších destinací jako Kambodža nebo Thajsko. Já osobně přesně takhle cestuju, pokud si chci projet Vietnam celý od severu k jihu. Open jaw letenky jsou zpravidla o malinko dražší než kdybyste se vraceli ze stejného letiště, na druhou stranu ušetříte čas a peníze za vnitrostátní přelet – řádově kolem 2 tis. Kč. Pokud plánujete procestovat celý Vietnam, určitě nás kontaktujte. Najdeme pro vás letenku přesně na míru.

Jistě vás zajímá jaké aerolinky do Vietnamu vlastně létají. Přímý let brzy spustí Bamboo Airways. S jedním přestupem lze cestovat s Emirates, Qatar Airways, Turkish Airlines, Vietnam Airlines, Aeroflotem, Swiss, Lufthansou, Austrian nebo Thai Airways. Se dvěma přestupy – jeden v Evropě a druhý v Asii – pak se Singapore Airlines nebo Cathay Pacific.

Počítejte s tím, že délka letu do Vietnamu s přestupy činí přibližně 16 a více hodin. Nejrychlejší je letět přes Moskvu – v tom případě trvá celá cesta asi 14 hodin. My se už ale velmi těšíme na lety s Bamboo Airways. Přímý let z Prahy do Hanoje by měl zabrat jen něco přes 10 hod., cesta zpět asi 13,5 hod. A to je super volba!

Pojďme si říct něco o tom, jak si tak dlouhou cestu zpříjemnit. Pokud nepatříte mezi ty, kteří usnou kdykoliv a kdekoliv, zkuste si dát panáka nebo pilulku na spaní. Doporučujeme nekombinovat. Může se pak lehce stát, že se vzbudíte až v letištním hangáru v cílové destinaci 🙂 Pozor: v letadlech Emirates mají dokonce pár filmů v češtině.

Také se může přihodit, že na vás už nezbyla letenka s kratším přestupem a před vámi je čtyř a vícehodinové čekání na letišti v Dubaji, Doha, Singapuru nebo Soulu. Mám pro vás jeden tajný tip – na letišti v Doha je golfové odpaliště, wellness a bazén, takže pokud si do příručáku sbalíte plavky, můžete si dát pár bazénů a relaxovat na lehátkách.

A co si cestou do vaší cílové destinace udělat zastávku v některém z měst, kde máte mezipřistání? Když už letíte takhle daleko, proč se nepodívat i někam jinam a trochu si zpříjemnit dlouhou cestu domů? Osobně toto velmi ráda využívám a žádná moje mimoevropská cesta se neobejde bez takové zastávky. Říká se tomu stopover. Může trvat pár hodin i několik dní. Podle letecké společnosti doporučuju navštívit Doha nebo Singapur, kde aerolinky nabízí bezva stopover balíčky na ubytování a výlety. Prohlédnete si metropoli, navštívíte pár muzeí, uděláte si výlet třeba do pouště, vyspíte se do růžova v hotelu a odpočinutí pokračujete v cestě. A o kolik je dražší taková stopover letenka? Počítejte asi 500-1000 Kč navíc, a to se určitě vyplatí.

Kdy je nejlepší si letenky pořídit? Doporučuju kupovat s předstihem asi 2-5 měsíců před odletem. Na vytížené termíny jako jsou Vánoce, vietnamský lunární Nový rok TET, Velikonoce nebo hlavní turistická sezona, je vhodné koupit letenku zhruba 5-9 měsíců předem, jinak budou dost drahé. Nedoporučujeme nechávat koupi na poslední chvíli. Last minute akce na letenky nebývají a obvykle jsou ceny letenek těsně před odletem vysoko kvůli vyšší obsazenosti.

Obecně nejlevněji lze letenky pořídit mimo sezónu nebo pokud odlétáte od pondělí do čtvrtka. Řada aerolinek nabízí také cenově výhodné časově omezené nabídky, které trvají pár hodin nebo dní. Pokud narazíte na výhodnou letenku, doporučujeme ihned ji rezervovat.

Super levná cena letenky nemusí vždy znamenat zlatou výhru v loterii. V poslední době se objevují nabídky nízkonákladových aerolinek, které za hubičku nabízí zpáteční letenky do Vietnamu. Počítejte však s tím, že je to něco za něco a vy budete muset absolvovat buď spousty přestupů nebo vás čeká dlouhé čekání na letišti. A ruku na srdce… kdo z nás chce čekat 15 a více hodin na další let? A pak další. A další. Jistým rizikem může být i nevýhodná doba příletu do cílové destinace. Představte si, že přistanete v Hanoji v půl třetí v noci. Jste unavení, míříte do hotelu, kde vám pokoj uvolní často až ve 2 hodiny odpoledne. V neposlední řadě, mnoho těchto nízkonákladových společností nemá v ceně letenky započítáno zavazadlo nebo stravu. Bacha na to!

A ještě jedna dobrá rada k nezaplacení. Pokud kupujete letenky, které jsou až podezřele levné, nikdy je nekupujte na rezervačních webech, kde není uvedeno kontaktní telefonní číslo. Až pak budete mít problém – a my vám to nepřejeme – těžko s vámi bude někdo něco řešit.

Příště si řekneme něco o nejlepších aerolinkách do Vietnamu, jak si vybrat místo v letadle a které společnosti mají nejvíc cool letušky.

Autor: Alena Lundová

Mohlo by se Vám líbit…

Video: Jak letět do Japonska?

Video: Jak letět do Japonska?

Řešíte letenky do Japonska? Máte pocit, že cesta je dlouhá, drahá a únavná? Hledáte způsob, jak to vyřešit? Více zjistíte v našem videu.