Video: Jak se nejlépe dostat do Vietnamu – 2. část

Jaké je to nejlevnější a nejkomfortnější letecké spojení do Vietnamu?

Která jsou ta nejlepší místa v letadle?

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

Jak se vám líbil 1. díl našeho letem světem speciálu o letenkách do Vietnamu? Letenky mohou být někdy pořádná věda, ale pokud znáte pár triků, budete ve vzduchu raději než doma.

Co dalšího se dozvíte v 2. části našeho letenkářského speciálu? 

→ nejlevnější, nejkomfortnější, nejzajímavější letecké spojení s vysokou přidanou hodnotou

→ nejlepší místa v letadle na dlouhou cestu,

→ jak vedle sebe dostat prázdnou sedačku,

→ nejhezčí stewardi a letušky

 

Tohle rozhodně nejsou všechna esa, která máme v rukávu.
Sledujte nás, ptejte se na cokoliv a my budeme skvělé karty z rukávu rádi tahat a sdílet rady, triky, tipy s vámi.

 

O Autorovi - Alena Lundová

Alena studovala v Austrálii, procestovala Nový Zéland, žila v Kanadě a na kole projela Japonsko, Střední a Jižní Ameriku. Vietnam si oblíbila pro skvělé jídlo, pestrou přírodou, etnické menšiny a odlišné životní hodnoty místních.

Ahoj cestovatelé do Vietnamu,

zajímá vás jaké jsou nejlepší aerolinky pro cesty do Vietnamu v economy třídě? Kdo by neznal Emirates. Z Prahy lítají s obřím dvoupatrovým airbusem A380, který nejde přehlédnout. Ale co zkusit i jiné společnosti? Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že Asii umí nejlépe právě asijské aerolinky. Za nás doporučujeme tyto tři:

1/ SINGAPORE AIRLINES

Nabízí prvotřídní služby a komfort a řadí se mezi nejlepší letecké společnosti na světě. Letušky a stewardi jsou neskutečně příjemní a neustále kolem vás skáčou. Jídlo je svěží, lehké, prostě paráda. Možná je to jen fáma, ale slyšeli jsme, že když se singapurské letušce zlomí nehet, nemůže letět, protože to neodpovídá jejich standardům. Striktní nařízení mají ohledně účesů. Dlouhovlasé dívky musejí mít pevný drdůlek, jinak je povoleno jen mikádo. A když mají cvičení v bazénu, kam naskáčou v uniformách, dva manažeři z břehu přísně dbají na to, aby se děvčata stále usmívala.

Výborný je také stopover v Singapuru. Aerolinky nabízí balíček s ubytováním v centru a vstupy na vybrané aktivity. Ceny balíčků začínají na 1300 Kč/osoba. Ve městě se můžete podívat třeba do Gardens by the Bay, do botanické zahrady nebo se vyfotit se slavným hotelem Marina Bay Sands, kolem kterého se jezdí i závody Formule 1. Letiště v Singapuru je, bylo a bude nejlepší na světě – od skvělého jídla za pár korun po přehlednost, prostornost a zázemí. Je tu venkovní zahrada, kino, sprchy, prostě vše. Zastávka v Singapuru určitě stojí za to!

2/ VIETNAM AIRLINES

Sice nelítají přímo z Prahy, ale napojit se na ně můžete třeba ve Frankfurtu nebo Paříži. Letušky poznáte už z dálky podle typických splývavých šatů áo dái, které nosí tradičně ženy v celém Vietnamu. Personál je neuvěřitelně ochotný a milý a už v Evropě na vás dýchne kouzlo Vietnamu. Určitě na ně narazíte i přímo ve Vietnamu při přeletech, kde patří mezi nejoblíbenější aerolinky.

3/ QATAR AIRWAYS

Vychází nejlépe pokud jde o poměr cena a kvalita. V roce 2019 byla aerolinka vyhodnocena jako úplně nejlepší na světě. Z Prahy létají novým Boeingem Dreamliner 787. Na palubě nabízí špičkové jídlo a pití. Také Qatar Airways nabízí výborný stopover balíček v Doha. Zahrnuje ubytování a tour po městě s průvodcem, kdy se toho dozvíte opravdu hodně. Občas mívají akce, kdy za pár korun máte krásný 5hvězdičkový hotel a ještě zvýhodněnou prohlídku.

Víte, jak si zarezervovat nejlepší místo v letadle a kde za to musíte platit? Výběr místa v letadle může být pěkná alchymie. U dlouhých letů je dobré nic nepodcenit a sedačku si vybrat dřív než na letišti, kde už bude většina dobrých míst rozebrána. Místo u okénka, do uličky, uprostřed, u nouzového východu? Máme pro vás pár tipů, díky kterým si vyberete správně:

  1. Buďte u odbavovací přepážky s předstihem, ať si můžete vybírat mezi prvními a pojistit si tak sedadla vedle sebe. To platí hlavně pokud vás cestuje více.
  2. Pokud letíte v páru, můžete si rezervovat sedadlo u okénka a druhé do uličky. Máte tak slušnou šanci, že si mezi vás nikdo nebude chtít sednout a budete mít celou řadu pro sebe.
  3. Cestujete dva a máte pocit, že letadlo bude prázdné? Zamluvte si místo vzadu a nechte mezi sebou mezeru. Je šance, že tam už nikoho nedají a máte pro sebe rovnou trojku. Osobně mám s touto variantou moc dobrou zkušenost a často ji využívám.
  4. Pokud máte po příletu návazný let a málo času na přestup, vyplatí se vybrat si sedačku v přední části letadla do uličky, abyste mohli po přistání prostor co nejrychleji opustit. Může to znamenat úsporu času i hodně přes 15 minut. Jako první budete také u případné pasové kontroly po vystoupení.
  5. V případě, že se létání bojíte, vyberte si místo co nejvíce středu letadla v prostoru nad křídlem, kde jsou nejméně patrné turbulence.

Pokud si chcete natáhnout nohy a mít víc místa, nejlepší je sedadlo u exitu. Ale pozor, obvykle je potřeba za něj předem zaplatit. Nebo můžete zkusit štěstí, mrknout na slečnu nebo pána na odbavovací přepážce a říct si o něj zdarma při check-inu na letišti. Většinou tam ale posadí pouze ty co umí anglicky, jsou fyzicky zdatní a nemají žádná zdravotní omezení.

Vybrali jste si ideální místo? Rezervaci lze udělat ihned po vystavení letenky a to buď na webových stránkách letecké společnosti po přihlášení do správy rezervace – neboli Manage booking – nebo vám s tím pomůžeme my. Rezervace sedadel předem je u většiny leteckých společností za poplatek. Zdarma je výběr sedadel stále u Qatar Airways a lepších letenek u Singapore Airlines. Náš tip: během online odbavení – které je obvykle 72-24 hodin před odletem – nebo u odbavení na letišti je rezervace sedadel vždy zdarma, ale pěkných míst k výběru už nemusí být tolik.
Závěrem něco, co řadu cestujících zajímá nejvíc. Kde potkáte nejpůvabnější letušky a nejsympatičtější letušáky? Náš šéf Marcel tvrdí, že suverénně nejlepší jsou letušky asijských aerolinek. Takže Singapore Airlines, Vietnam Airlines nebo Korejci. Já osobně mám zase pokaždé úžasnou zkušenost s personálem Qatar Airways.

Pokud vás toho o letenkách zajímá více, volejte, napište. Naše letenkářka Aneta každý den virtuálně obletí několikrát celý svět a ráda vám poradí.

Autor: Alena Lundová

Mohlo by se Vám líbit…

Video: Jak letět do Japonska?

Video: Jak letět do Japonska?

Řešíte letenky do Japonska? Máte pocit, že cesta je dlouhá, drahá a únavná? Hledáte způsob, jak to vyřešit? Více zjistíte v našem videu.