Video: Jak procestovat Nový Zéland v obytném voze?

Jak funguje cestování v obytňáku? Kde nocovat zdarma?

Jak na pojištění? A co řidičský průkaz? 

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Napadlo Vás procestovat Nový Zéland obytným vozem? Víte, že se jedná o jeden z nejčastějších způsobů cestování?

Získáte naprostou svobodu v plánování a rozhodování a prožijete dobrodružství, na které jen tak nezapomenete.

Podívejte se na populární video, kde se cestování v “obytňáku” věnuje náš specialista na Nový Zéland, Tomáš Frodo Machálek.

A tady jsou Vaše nejčastější dotazy, na které ve videu najdete odpovědi:

  • Jak funguje cestování v obytňáku?
  • Kde nocovat zdarma?
  • Jaký řidičský průkaz je třeba?
  • Jak na pojištění?
  • Certifikace Self Contained, aneb není záchod jako záchod
  • Jak nedostat pokutu?
  • a spoustu, opravdu spoustu, dalších užitečných informací z PRAXE!

Nezapomeňte se také podívat na nabídku obytných vozů u nás na webu! Nebo se na detaily rovnou zeptejte Froda.

Přejeme šťastné plánování vaší dovolené!

O Autorovi - Tomáš Machálek

Na Novém Zélandu Tomáš strávil rok svého života a procestoval ho křížem krážem. Jeho srdce si získala zejména oblast Central Otago díky jedinečné krajině a nádherným vinicím. Miluje trilogii Pán prstenů.

Sháníte obytný vůz? Porovnejte ty nejlepší nabídky jednotlivých půjčoven na webu Go2 Camper.

Čau cestovatelé,

dnešní téma je jedno z nejpopulárnějších vůbec.

Podíváme spolu na to, jak procestovat Nový Zéland v obytném voze.

Jen pro pořádek: Obytný vůz, karavan, obytňák, campervan, motorhome – to je auto, ve kterém cestujete a zároveň i spíte. Nejedná se o osobní automobil, kde si vzadu sklopíte sedačky a přenocujete, ale o speciálně upravené vozy určené pro pohodlné cestování po Novém Zélandu.

Pro cestování obytňákem doporučujeme ideálně jeden měsíc, minimálně pak cca 3 týdny. Na kratší dobu se vám to nevyplatí, ledaže byste byli jen na jednom ostrově.

Strašně důležitá a zásadní věc je, že v obytném voze nemůžete spát jen tak kdekoliv se vám zlíbí. Můžete v něm nocovat pouze na předem určených místech.

To jsou buď komerční, placené kempy, kde najdete teplou sprchu, kuchyňku, společenskou místnost a další.

Nebo přírodní kempy ve správě DOC – Department of conservation – tam bývá suchý záchod a voda.

Nebo můžete nocovat na některých místech i zdarma – ta k tomu ale musí být určena. Jsou to nejčastěji různá odpočívadla u jezer a tak podobně. Často se tam ale požaduje, abyste měli speciální certifikaci tzv “self contained”, což znamená, že máte na palubě alespoň přenosný záchod. Jestli nocujete mimo vyhrazená místa, hrozí vám tučná pokuta od místních rangerů, kteří jsou opravdu nekompromisní.

Cestování obytným vozem je na Novém Zélandu nesmírně populární. Není to žádný speciální výmysl Kiwáků, naopak. Najdete tady širokou síť autopůjčoven zaměřenou pouze na obytné vozy. Turistická infrastruktura je pak u na obytňáky perfektně připravená, ať už se jedná o masivní síť kempů, odpočívadel, parkovišť a dalších služeb.

Pokud jste tedy s obytňákem ještě nikdy necestovali, vůbec se toho nemusíte bát, naopak, je to super způsob cestování. Navíc nepotřebujete žádný speciální řidičák – stačí klasický řidičák na auto z ČR a k tomu mezinárodní řidičák, co si uděláte na úřadě za 50 Kč měsíc před odletem na počkání.

Možná se ale ptáte, proč bychom vůbec měli obytným vozem cestovat? Výhody jsou jasné. Získáte tím maximální možnost flexibility. To znamená, že přistanete na Novém Zélandu, vyzvednete si auto a to, co děláte potom, kde budete cestovat a spát, už je opravdu jen a jen na vás. Můžete se tak přizpůsobovat aktuální náladě, počasí a tomu co chcete zrovna dělat. Někde se vám třeba zalíbí, tak tam jednoduše zůstanete o den déle. Když ale máte osobní auto a dopředu pevně daný itinerář s nakoupeným ubytováním, tak se vám o takovéhle flexibilitě může jenom zdát. Jedná se ale i o zajímavé dobrodružství a samotný způsob cestování je pro vás zážitkem.

Na druhou stranu je cestování v obytňáku trochu náročnější proto, že v něm i spíte a to samozřejmě nemusí být pro každého. Zvlášť když jedete na delší dobu.

Jaké obytňáky na NZ vlastně jezdí?
Existují malé vozy, kde už je za sedadly pro řidiče rovnou postel a nic víc – něco takového doporučuji mladým cestovatelům, kteří chtějí hlavně ušetřit a moc toho neřeší.

Potom jsou vozy, co mají vzadu přes den posezení, které se pak na noc přestaví na postel. Už mohou mít i kuchyňku a některé i toaletu a sprchu. Tohle je asi nejčastější typ vozu, který si lidé půjčují.

No a pokud vás finance netrápí, nebo vás jede více než 2, jsou v nabídce už i velké karavany pro 4 až 6 osob. Ty už jsou uzpůsobené na pohodlné bydlení, mají obytný prostor, vybavenou kuchyň, sociální zařízení a i tzv. alkovnu, což je prostor nad kabinou řidiče, kde bývá postel pro 2 osoby – nebo je to ideální místo, kam hodit zavazadla.

Důležité téma: Cena.
Pronájem kvalitního obytného vozu není levnou záležitostí. Na Novém Zélandu se na tento způsob cestování nahlíží jako na trochu luxusní věc.

Je tedy chybou předpokládat, že pronájmem kvalitního obytného vozu ušetříte výrazně více peněz, než kdybyste si půjčili osobní auto a nocovali v motelu. Někdy to vyjde nastejno, někdy i dráž.

Ceny pronájmu jsou během roku odlišné a závisí na spoustě faktorů, jako je třeba sezónnost. Na červenec stojí bez pojistky a v akci základní obytňák Britz klidně 40 NZD, ale na prosinec už bude za 250 NZD, nebo 350 NZD. Většinou to také bývá jako u letenek – čím později vůz rezervujete, tím je cena vyšší, protože mají autopůjčovny méně vozů k dispozici a chtějí je prodat za co nejvyšší cenu.

Zásadní doporučení od nás proto zní: rezervujte si obytný vůz včas: to znamená minimálně 6, ale klidně až 12 měsíců dopředu. Můžete na tom ušetřit v některých případech tisíce nebo i desetitisíce korun.

Pro nějakou základní představu o nákladech: Základní obytňák střední třídy vás na měsíc v hlavní sezóně s nejlepším pojištěním může vyjít klidně na 100-130 000 Kč. Ale sehnali jsme lidem fajn obytňák na dovolenou za 50 000 Kč, ale i za 250 000 Kč – opravdu záleží i na tom, co očekáváte, na jak dlouho jedete a kdy rezervujete.

Nepočítejte s tím, že dobrou cenu karavanu ziskate 2 nebo 3 měsíce před odjezdem. Jestli chcete na leden fajn auto za 180 NZD za noc včetně pojistky, musíte hledat minimálně 6 měsíců dopředu. To jsou nějaké levné karavany ještě k dispozici.

My třeba velmi casto pronájímáme jeden parádní karavan s toaletou od Jucy, kde je na leden základní cena právě kolem těch 180 NZD za noc i s pojistkou. Zapomeňte však, že takový karavan bude ještě k dispozici v září nebo v říjnu. Ty karavany vůbec nebudou. Vám tak zbydou velke půjčovny, které jsou super, ale cena už tam bude tou dobou dvojnásobná.

Jestliže se bavíme o rezervaci měsíc, dva před odjezdem v sezoně (tedy rezervace v listopadu a odjezd v lednu), počítejte, že za obyčejný karavan s toaletou pro dvě osoby zaplatíte klidně 350 NZD za noc včetně pojistky. Úplně zbytečně. Když byste dělali rezervaci v předstihu už v červnu nebo ještě dříve, seženete auto za 180-220 NZD bez problému.

Dále nezapomeňte, že důležitou součástí pronájmu je i pojištění vozu.
My vám určitě doporučujeme zvolit si pojištění s nulovou spoluúčastí – laicky řečeno, pokud byste nabourali a neporušili u toho podmínky (jako třeba jízda pod vlivem), platíte nula.

Částka za pojištění odpovídá klidně i třetině částky za pronájem obytňáku. Berte to ale, prosím, tak, že pojistka je nutností. Když se pak něco semele a Čechům se to stává docela často – urazíte zrcátko, výfuk, nacouváte do sloupu, atp – náklady na opravu bývají astronomické. S pojistkou nemusíte být celou dobu ve stresu, že uděláte někde nějaký škrábanec. Téma pojištění je ale tak složité, že by vydalo na samostatné video.

Závěrem bych vám chtěl cestování v obytném voze strašně moc doporučit.
Sám jsem na Zélandu takto taky cestoval a v žádném případě bych neměnil. Ty zážitky a flexibilita za to opravdu stojí.

Kdybyste chtěli s pronájmem obytných vozů zdarma poradit, určitě se nám ozvěte, spolupracujeme s 15 autopůjčovnami a víme, které vám dají slevu při delších pronájmech nebo včasné rezervaci.

Dokážeme vám rezervovat auto dle představ, ať už sháníte nejlevnější variantu, nebo zlaté kliky. K tomu nabídneme rovnou slevu na trajekt a jako bonus od nás ještě zdarma dostanete plavbu po Milford sound, průvodce lonely planet, připravený itinerář, zélandskou SIM kartu a veškerý servis Go2.

Mějte se fajn a budu se těšit u dalšího videa a článku. Čau 🙂

Autor: Tomáš Machálek

Mohlo by se Vám líbit…