Tipy: Australský Byron Bay – od Holywoodu po hippie

Příjemný mix mezi luxusními butiky a hippie umělci, tak to je Byron Bay. Při příjezdu do města můžete potkat Maserati a hned za ním campervan celý pomalovaný kytičkami. Po ulici okolo vás projde hvězda jako z časopisu a hned vedle ní dredařka v barevném batikovaném tričku. V celém městě na vás dýchá uvolněná atmosféra, díky které se Byron Bay stal turistickou destinací číslo 1 v celé Austrálii.

Popularitě Byronu napomáhá i jeho oblíbenost u známých hollywoodských hvězd – Chris Hemsworth a Elsa Pataky zde bydlí téměř celoročně. Svůj dům tady má také Matt Damon. Liam, bratr Chrise Hemswortha, zde dříve i se svou, teď už bývalou, manželkou Miley Cyrus, trávil čas více než často.

A proč je Byron pro všechny tak lákavý? Čtěte dál a dozvíte se to.

Australská plážová idylka

Byron se stal populární u všech milovníků vodních sportů, a především u surfařů, právě díky své úžasné lokaci u jedněch z nejkrásnějších pláží v celé Austrálii. Právě surfaři rádi navštěvují krásnou pláž Watergos Beach nacházející se mezi městem a majákem, která je vhodná i pro pořádání vlastní BBQ na místních veřejných „grilovacích stanicích“ či jen na relaxování na pláži.

Když se vydáte jižně od Byron Bay, pak naleznete pláž Lennox Head vzdálenou od Byronu asi 25 minut. Tato pláž je zařazena mezi Top 10 nejlepších pláží na surf v celé zemi.

Jen si dejte pozor na období kolem australského léta (leden – březen), kdy do místních vod připlouvají žraloci.

Pokud máte v oblibě potápění či šnorchlování, pak jste stoprocentně na správném místě. Z hlavní pláže je možné zahlídnout Julian Rocks a celá rezervace je lehce dosažitelná lodí. Její podmořský život se mění v závislosti na období. V zimě je zde možnost vidět žraloka vouskatého, žraloky leopardí (v půlce léta), manty (od léta po začátek podzimu) nebo můžete celoročně pozorovat mořské želvy, žraloky wobegong nebo sépie.

Kdy vyrazit

Byron Bay je možné navštívit celoročně. Doporučujeme ale vyhnout se hlavní sezoně (Vánoce, Nový rok, celý leden – únor). Ceny za ubytování jsou totiž až trojnásobné, je zde extrémní horko a velké množství turistů.

Nejlepší doba, kdy navštívit Byron, ostatně jako i celou Austrálii, je na začátku australské zimy, tedy v červnu. V tomto období je zde příjemných 20 stupňů, levnější ubytování a minimum turistů. I když je moře chladnější, je super si i v tuto dobu zkusit v neoprenovém oblečku sjet pár vln či si odpočinout na pláži.

Jak se sem dostat

Oblíbené přímořské městečko je svou lokací velmi dostupné a nachází se pouhých 45 minut od letiště na Gold Coast. Pokud byste vyráželi z Brisbane dorazíte do Byronu po dálnici za 3 hodiny.

Pokud jedete do Byronu ze Sydney, nejlepší variantou je letět do Gold Coastu. Pokud ale trváte na přejezdu autem, pak vzdálenost, kterou budete muset urazit, je 760 km a bude vám trvat přibližně 8,5 hodin. V Austrálii je maximální povolená rychlost přísně hlídaná, na dálnici je pouhých 110 km/h a tak se všechny vaše cesty po Austrálii docela protáhnou.

Co dělat v Byron Bay

Pokud nejste zrovna fanoušci surfingu, nezoufejte. Byron nabízí velké množství aktivit a míst, která byste rozhodně neměli vynechat.

Běžte na procházku na maják
Tato krátká, 30minutová, procházka z města nabízí nádherné výhledy na pobřeží a na okolní písečné pláže. Posedět a odpočinout si po procházce můžete v místní kavárně u majáku. Celé místo je velmi oblíbené především navečer, kdy je zde krásné pozorovat západ slunce nad nekonečně dlouhým oceánem. Celé místo čiší romantikou.

Nakupujte na trzích a v místních buticích

Jak už to u měst s nádechem stylu hippie bývá, i Byron Bay má své populární trhy s místními produkty, eco-friendly výrobky, stánky s ovocem a zeleninou, čerstvě upečeným pečivem nebo živou hudbou.

Pozor, ekologii zde berou opravdu vážně. Tedy pokud vyrazíte na místní trhy, nezapomeňte si vzít vlastní tašky, jelikož například u stánků se zeleninou se žádných igelitových ani papírových sáčků nedočkáte. Tak ať pak nedopadnete jako já a nemusíte nosit celý den 30 cherry rajčátek u sebe v kabelce.

Místních trhů je hned několik. Nejpopulárnější je Byron Farmers Market (Butler St. Reserve), který se koná každý čtvrtek od 8-11 ráno.

Každou sobotu ráno můžete navštívit další trh – Bungalow Farmers Market (8-11 ráno u Bungalow Hotelu) a v sobotu odpoledne pak Byron Twilight Markets (od 16-21 v Railway Park).

Pokud dáváte přednost nákupům oblečení před trhy s ovocem a zeleninou, pak jste v Byron na správném místě. Byron nabízí i takové butiky, které by se neztratily ani v Sydney.

Poznejte místní hudební umělce

Pouliční umělci a hudebníci hrající na plážích, v zapadlých uličkách, v barech a vlastně téměř všude po městě jsou pro Byron typičtí. Poslechnout si můžete hudbu mladých začínajících hudebníků, ale také místních veteránů hrajících ve zdejších barech již léta.

Nejlepší místo pro kulturní vyžití je The Railway Friendly Bar (místní mu říkají jednoduše “the rails“). Pro taneční nadšence se uvnitř nachází i menší parket. Množství různých druhů čepovaných piv a lahodné pokrmy od místního šéfkuchaře si můžete dopřát na příjemné zahrádce. Za zmínku stojí nedělní roast dinner, na kterém si určitě pochutnáte!

Byron Bay Brewery na Skinner Shoot Road je další skvělou volbou místa s živou hudbou. V tomto malém pivovaru si sami vaří různé druhy, které obměňují podle období. Jejich burgery rozhodně stojí za hřích.

Jestli hledáte spíše místo někde u pláže s výhledem na moře, pak Beach Hotel s živou hudbou se vám určitě zalíbí.

Kde se dobře najíst v Byron Bay

Australané si kvalitní, pestré a velmi chutné jídlo dopřávají ve všech velkých městech. Bohužel toto neplatí pro menší městečka, kde člověk většinou dostane pouze burger s hranolky, či masový pie. Toto pravidlo však pro Byron neplatí. I když je Byron malé město, díky své popularitě mezi obyvateli velkých měst jako je Sydney, má plno fantastických restaurací, kaváren a pekáren. Můžete zde najít stánky s asijskou kuchyní, restaurace se zdravými saláty, a v místních kavárnách vám uvaří kávu tak výbornou, že by jí nepohrdl ani žádný Ital.

Pokud toužíte po výborné snídani, tak vám místní určitě doporučí pekárnu s dokonalým a denně čerstvým pečivem Sunday Sustainable Bakery na Jonson Street.

Na brunch vám doporučuji zajít na populární avokádový chleba nebo vajíčka benedict do Byron Fresh Cafe také na Jonson Street.

Pro milovníky sushi Byron skýtá hned několik možností. Za mě bych vám doporučila Japonaise Kitchen na Lawson Street – když je místní sushi dobré pro stálého zákazníka Matta Damona, tak bude snad dobré i pro vás.

Kam na výlet z Byron Bay

Kdyby Byron pro vás nebyl dostatečně nabitý hippie atmosférou, neváhejte navštívit městečko Nimbin, které vás určitě nezklame. Toto městečko je plné eklektických obchodů a batikovaných triček. Tento světový unikát musíte vidět na vlastní oči, jelikož se zde jakoby zastavil čas v 70. letech.

Další hezké místo na výlet kousek za městem je farma The Farm. Jelikož pro Australany koaly a klokani jsou už pasé a nejsou dostatečně exotickými zvířaty, jezdí se na tuto farmu podívat na slepice a prasata. Žádné JZD však nečekejte. Celý areál farmy je velmi vkusně zařízený. Pěstují tady zelenina a ovoce, kterou pak můžete ochutnat v pokrmech v místní restauraci. Dále zde najdete skvělou pekárnu a nesmí chybět i výborná kavárna. Toto místo určitě stojí za návštěvu.

Specialista na Austrálii - Petr Musílek

Od Petra můžete čekat detailní znalost Austrálie a Pacifiku. Spolupracuje s National Geographic a Českým rozhlasem. Také létá na paraglidu, miluje sushi, single malt whisky a zlaté retrívry.

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

Mohlo by se Vám líbit…