Skrytý půvab Paňdžábské kuchyně | Travel Akademie

Skrytý půvab Paňdžábské kuchyně

Paňdžábská kultura patří mezi nejstarší a nejživější formy indické kultury. Jedinečnou kulturní krajinu vyznačující se tradičními a utilitářskými aspekty vykazuje právě Indický stát Paňdžáb. Pro nezapomenutelné zážitky je nutné, aby se člověk bez bázně , obav a s vervou ponořil do atmosféry této krajiny. Místní obyvatelé jsou typičtí svým vystupováním, jejich silným egem a výstředním chováním. Překvapí Vás hlavně velkým apetitem k jídlu, silnou a vřelou náručí se smyslem pro skvělou zábavu.

Ihned po mém příletu mě místní obyvatelé zvali svých obydlí. Babičky, tety se div neroztrhly jak mě tahali za líce a zvali na rodinné slavnosti, kterých se zde koná požehnaně. V Amritsáru se traduje: Nejdříve veselí a potom až práce! Důkazem toho jsou zdejší restaurace ve stylu našich kantýn, zvané dhaby. Ty bývají plné místních rodin včetně dětí. Všichni se baví třeba až do půlnoci během celého týdne, bez rozdílu pracovních dní. Ráno a dopoledne cca do 11 hodin nenajdete žádný otevřený krámek. A když se Vám poštěstí nějaký otevřený krámek najít, prodavač z Vás nadšený nebude. Příliš stresu takhle brzo po ránu!

 

Kouzelný Langar

„V Paňdžábu tedy nikdo a nikdy hlady neumře.“ vysvětloval mi jeden pán. A jak to řekl, tak i bylo. Paňdžáb je domovem Sikhismu a pátého největšího náboženství světa. Hlavním principem Gurdwary, sikského chrámu je Langar. Znamená to bezplatná jídelna, otevřená pro všechny bez rozdílu víry, národnosti, rasy, pohlaví či kasty. Je dotována z dobrovolných příspěvků ve formě jídla i peněz.

 

gurward-langar

 

Gurdwara všech Gurdwar je Zlatý Chrám aneb Golden Temple. Langar je největší jídelnou světa, kterou navštíví 100-150 tisíc lidí denně a dostanou najíst všichni zcela zdarma. Langar je jedním z největších kouzel Paňdžábu a všichni zaměstnanci Zlatého Chrámu jsou výhradně z řad dobrovolníků a mají za povinnost se o všechny vždy postarat. Kolikrát spatříte návštěvníky s pytli cukru, zeleniny, nebo brambor.

Hinduisté, bohatí, chudí, staří, mladí sedí spolu, sdílí společný prostor ale také i společné jídlo, které je připravováno a servírované místními dobrovolníky. Pro návštěvníky je k dispozici i možnost ubytování v nedalekých ubytovnách a to také zcela zdarma. Můžete si sem zajít třeba jen na šálek čaje.

 

Jídlo – pýcha Paňdžábu

Pokud rádi cestujete a ochutnáváte místní kuchyni tak jako já, pak Paňdžáb nesmíte vynechat.

Amritsár je centrem Paňdžábu, ale i jídla. Tradicí Indů z dalekého jihu je tzv. Rodinný kulinářský víkend v Amritsáru. Pořádá se jedenkrát v roce a výhradně v nekomerčním a menším městečku Amritsár. Nemusíte nikam daleko za místními dobrotami, na jednom místě je co jíst, pít, ale i prožít. Víkend se vyznačuje nespočetným množstvím pouličního i tradičního jídla. Připravte se však na stále se tvořící fronty u stánků, které Vás zároveň utvrdí ve velmi dobré kvalitě nabízeného jídla.

Nejdůležitější události dne je snídaně s večeří. Místní kuchyně se neobejdou bez másla, oleje a čaje.

Amritsárská Kulcha – nejtypičtější amritsárská snídaně je Nutri Kulcha- sója s praženým paňdžábským chlebem a Tandoori Chicken- kuře připravené v tradiční peci Tandoor.

 

jidlo-amritsar-indie

 

Nejznámějším pokrmem Paňdžábu je Chole Bhature, kombinace cizrny a smažené bhature, společně s Butter Chicken- kuře na másle.

Typickým jídlem, které musíte ochutnat je Phirni. Je to obdoba našeho pudingu se stříbrným jedlým papírem, Soya chaap- sójové kostky v omáčce.

Je to pouze krátký se seznam autentických jídel místních obyvatel, které jsou součástí typického jídelníčku a to bez ohledu na to, zda mluvíme o politikovi nebo farmáři!

Místní speciality, pouliční a malé dobroty dostanete skoro vždy stylově zabalené v novinovém papíru. Mezi nejznámější patří Samosa. Smažená trojhranná taštička plněná pálivou bramborovou směsí.

 

samosa-indie-jidlo

 

Druhou známou dobrotou je smažená zelenina Pakoda. Velice chutné jsou též indické placky plněné bramborem či zeleninou a osmahnuté na másle tzv. Parathy. Paňdžábská kuchyně je hodně sladká a převažuje smaženými jídly. Místní obyvatelé nezapřou lásku k jídlu a jejich postavy jsou zakulacené a velkými pupky.

 

Za vším hledej Tandoor!

Severo-indické jídlo má jednu věc společnou a tou je Tandoor. Proč Tandoor ? Tandoor je nejstarší typ pece, která dodává jídlu velice specifickou chuť. Pece jsou v podobě různě velkých, hliněných nádob. Jako palivo k topení v nich slouží dřevo, uhlí a nebo biomasa. Pokud najdete v menu Tandoori chicken – je to jídlo pečené nebo vařené Tandoorem. Příprava různých pokrmů v Tandooru je dána místní recepturou. Naan.Kulcha- chlebové placky se pečou vždy na vnitřních stěnách Tandooru. Speciální přípravu má i maso, které se marinuje v několika směsích koření. Pečení masa v Tandooru se správnou kombinací koření mu dodá jedinečnou chuť a mix barev od žluté, po červenou i zelenou.

 

tadoor-indie-jidlo

Indická Čína

Není Čína jako Čína ! Paňdžábská kuchyně je spojení chutí Tibetu a Číny, protože Paňdžáb se nachází v severní části Indie. Indové si však vytvořili svou vlastní podobu čínských nudlí nebo dokonce Dim Sum. Oblíbeným jídlem jsou Tibetské momo knedlíčky. Těsto se připravuje jen z mouky, vody a soli. Poté se tvoří kuličky nebo taštičky, plněné zeleninou nebo mletým masem s indickou masalou. Nutella jako náplň je současným hitem. Někde ji nahrazuje čokoláda, přesto-že to zní divně, stačí ochutnat a pochopíte ! Během Vaší návštěvy severní Indie nemůžete minout stánky s Momos. Ty stojí skutečně na každém rohu a neznám nikoho, kdo by je neochutnal. Momos jsou vařené na páře, ale také i osmahnuté na oleji. Podávají se tradičně s pálivou omáčkou a majonézou.

momo-indie-jidlo

Co jíst a co nejíst

Co jíst a co nejíst? Často kladená otázka každým cestovatelem. Jídlo v Indii není jen o otázce jídla, ale především otázkou životního stylu místních lidí. Kde se stravovat? Jednoduchá odpověď: na ulici! V Indii brzy zjistíte, že život a vše kolem něj se odehrává právě na ulici. Ulice jsou rušné 24 hodin denně, a jeden z důvodů proč, je i ten, že stovky lidí oslova na ulicích bydlí. O to víc jsou místní lidé družnější.

Pamatujte však na jedno základní pravidlo: čím víc lidí u stánku popř. v restauraci, tím víc je jídlo bezpečnější. Čím dříve přijmete stravovací návyky místních obyvatel, tím dříve se Vám vymění střevní mikroflóra a tím dříve se Váš organismus vzpamatuje. Mějte na paměti, jen místní sami nejlépe vědí, jak ve svém prostředí žít! Určitě se vyhýbejte krásným restauracím bez hostů. Ani u nás doma si přece v prázdné restauraci jídlo neobjednáte.

Specialistka na Indii - Natálie Kubenková

Touha po poznání dalších zemí a jejích obyvatel, zachycení pestrosti života, vedlo k návštěvě mnoha zemí Evropy a Asie. Čím se pro Natalii stala zrovna Indie výjimečnou? Především svou jedinečnou atmosférou, exotickou krajinou, bohatou a unikátní kulturou a náboženstvím.

Mohlo by se Vám líbit…