Video: Jak cestovat po Novém Zélandu, aby to stálo za to?

Jak cestovat na vlastní pěst? Je lepší auto nebo karavan?

Jak cestovat ekonomicky?

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Zde vám poradíme, JAK cestovat na Novém Zélandu, aby to stálo za to!

  1. Jezdíte sami a nechcete, aby vám dovolenou někdo kazil? CESTUJTE INDIVIDUÁLNĚ!
  2. Máte rádi dobrodružství a totální svobodu? PŮJČTE SI OBYTNÝ VŮZ!
  3. Nechcete mít při plánování nervy a na místě se nedomluvíte? NÁŠ PRŮVODCE SE NA VÁS BUDE TĚŠIT

Jak to udělat?

Nebudeme vás obtěžovat dlouhým vypisováním. Koukněte na krátké video, kde je úplně všechno, o čem byste měli přemýšlet.

Například:

  • Jak cestovat na vlastní pěst?
  • Auto, nebo karavan?
  • Ubytování drahé, nebo vyprodané?
  • Proč cestovat s průvodcem?
  • Cestujeme ekonomicky
  • Můžu na NZ stanovat?

Nezapomeňte se také podívat na specializovaný článek od Martina Slívy ohledně tipů Kdy vyrazit na Nový Zéland přímo u nás na webu.

Dále jsme pro Vás sestavili obrovskou knihovnu častých otázek a odpovědí. Odpovědi psal NZ guru Martin Slíva a něco takového v ČR nenajdete, natož zdarma!

S námi je plánování zábava.

O Autorovi - Tomáš Machálek

Na Novém Zélandu Tomáš strávil rok svého života a procestoval ho křížem krážem. Jeho srdce si získala zejména oblast Central Otago díky jedinečné krajině a nádherným vinicím. Miluje trilogii Pán prstenů.

Čau cestovatelé,

dneska se podíváme na to, jak a jakým způsobem cestovat na Novém Zélandu, aby to naplnilo vaše očekávání a vy jste si to maximálně užili.

Na začátek je důležité položit si klíčovou otázku: Chci cestovat ve skupině s česky mluvícím průvodcem, nebo radši sám a na vlastní pěst – autem, nebo obytným vozem?

Opravdu se nad tím pořádně zamyslete, protože všechny varianty mají něco do sebe a třeba zjistíte, že by vám nakonec vyhovoval úplně jiný způsob cestování, než jste si původně mysleli.

Pojďme si projít jednotlivé možnosti a jejich výhody či nevýhody.

CESTOVÁNÍ S PRŮVODCEM VE SKUPINĚ:

Tenhle způsob cestování doporučujeme lidem, co neradi něco plánují a řeší, nebo si třeba netroufnou připravit si cestu do takové dálky sami a natož v angličtině. Všechno tady dostanete perfektně naservírované a vaším jediným úkolem je zabalit se a dorazit na letiště.

Obrovskou přidanou hodnotou je šance dozvědět se spoustu zajímavostí o Novém Zélandu přímo od našich průvodců, kteří tam dlouhodobě žijí. Tuhle možnost u individuální cesty mít nebudete. Navíc nemusíte řídit, domlouvat se v autopůjčovně nebo na ubytování a hledat, kde mají nejlepší jehněčí, nebo kde zaplatit mýto – od toho všeho tady máte průvodce. Zkrátka a dobře si jenom maximálně užíváte váš pobyt. Nevýhodou je, že jedete ve skupince s dalšími lidmi a držíte se předem připraveného programu.

U nás v Go2 ale jezdíme v menších skupinkách do 10 osob plus průvodce, který je zároveň řidičem. Všichni naši průvodci na Zélandu dlouhodobě žijí a hlavně mají licenci na komerční provázení – tu totiž nemá jen tak někdo a jezdí se pak načerno, tak pozor na to.

Jestli vás cestování ve skupině ale nebaví a radši byste si Zéland projeli vlastním tempem individuálně, i to je skvělá volba a umíme to zařídit.

Nový Zéland se dá totiž perfektně procestovat pronajatým automobilem s ubytováním na pevně daných místech. Vy k cestě dostanete vypracovaný itinerář a náplně dní si určujete sami. Tohle je hodně oblíbená varianta – spoustu práce za vás odvede Go2 a přesto můžete cestovat na vlastní pěst a ne ve skupině. Počítejte ale s tím, že na místě už je všechno na vás a není zde průvodce, který by se o Vás staral 24/7. Jasně, na Zélandu bydlí náš guru Martin Slíva, který je vám v případě nouze k dispozici, ale rozhodnutí, jestli jít v Rotorua radši na geotermální pole Te Puia nebo Waiotapu, už je čistě na vás.

Pokud jste zkušení světošlápci, můžete si dopředu rezervovat pouze osobní automobil. Zavřít oči a nic jiného neřešit. Jen si dejte pozor, protože v hlavní sezóně bývají ubytování na Novém Zélandu dost vyprodaná a zbývají jen ta nejdražší. Připravte se také na to, že osobní auta na spaní uzpůsobena nejsou – od toho jsou obytné vozy.

No a pokud si chcete vzít stan, tak to taky jde, jen musíte stanovat na předem určených místech, třeba v kempech. Na Novém Zélandu ale dost prší a tři týdny ve stanu pak mohou být pro někoho docela hardcore.

Perfektní způsob cestování je na Novém Zélandu na 100% pronájem obytného vozu. Funguje to tak, že si vůz půjčíte na jednom ostrově, máte totální svobodu a flexibilitu, děláte si na místě co chcete a víte jen, že třeba 15.3. ho máte vrátit na druhém ostrově. Tuhle variantu všem nesmírně doporučuju, je to i můj oblíbený způsob cestování. Jen je dobré mít k dispozici cca měsíc, nebo alespoň 3 týdny. Obytným vozem si pak jezdíte podle počasí a nálady, kam se vám zrovna chce.

Jak je to ale s nocováním? Pozor, na Novém Zélandu nemůžete spát jen tak kdekoliv se vám zlíbí – je třeba spát na předem určených místech, a to platí pro obytňáky, auta i stany. Na to, že zakempíte někde v lesíku u cesty, protože se vám tam zrovna líbí, rovnou zapomeňte. Hrozí vám vysoká pokuta a zdejší rangeři jsou nekompromisní.

Koukněte se k nám na web, na obytňáky máme lepší ceny než půjčovny a jako bonus zdarma dáváme plavbu po Milford Sound, průvodce Lonely planet, itinerář, SIM kartu a další kopec výhod.

Teď nás čeká závěrečné shrnutí: Jak tedy procestovat Nový Zéland?

Pokud nechcete nic řešit a hodně se dozvědět, jeďte s průvodcem!

Jestli cestujete raději sami, pronajměte si osobní automobil a naplánujte ubytování v jednotlivých lokalitách, nebo si půjčte obytný vůz.

Ve všech případech vám garantujeme, že si to maximálně užijete.

Mějte se fajn a budu se těšit zase u dalšího videa a článku.

 

Autor: Tomáš Machálek

Mohlo by se Vám líbit…