TOP 10 zážitků v Africe: 10 unikátních afrických “NEJ”

Afrika je kontinent plný dobrodružství, úchvatné přírody a kulturního bohatství a která láká cestovatele z celého světa. Od majestátního safari po výstup na Kilimandžáro, tato destinace nabízí zážitky, které nikde jinde na světě nenajdete. Pokud plánujete cestu do Afriky, tady je deset nezapomenutelných zážitků, které byste si neměli nechat ujít.

1. Velká migrace

Velká migrace je jednou z nejfascinovanějších přírodních podívaných na světě. Každý rok statisíce pakoňů, zeber a gazel putují mezi pláněmi Serengeti v Tanzánii a Masai Mara v Keni, překračují řeky a hledají čerstvé pastviny. Pokud toužíte zažít skutečné africké safari, Velká migrace je zážitkem, který by neměl chybět ve vašem itineráři. Období mezi červencem a zářím je nejideálnější.

Tip: Nezapomeňte si vzít dalekohled nebo fotoaparát s dlouhým zoomem – bude se to vám hodit pro viditelnost na vyšší vzdálenosti. 

2. Let helikoptérou nad Viktoriinými vodopády

Viktoriiny vodopády, nazývané místními „Mosi-oa-Tunya“ (dým, který hřmí), jsou jedním z největších přírodních divů světa. Nacházejí se na hranici mezi Zambií a Zimbabwe. Ačkoliv je pohled na vodopády úžasný z jakéhokoliv úhlu, nic nepřekoná let helikoptérou, který vám poskytne panoramatický pohled na tuto obrovskou vodní kaskádu a okolní krajinu. Z výšky můžete obdivovat nejen vodopády samotné, ale i okolní džungle a řeku Zambezi.

Tip: Navštivte vodopády mezi květnem a zářím, kdy jsou průtoky vody nejvyšší, ale viditelnost není ovlivněna nadměrnou mlhou.

3. Snídaně s žirafami v Giraffe Manor

Pokud jste někdy snili o tom, že se najíte po boku divokých zvířat, Giraffe Manor v Nairobi, Keni, vám tento sen splní. Tento elegantní butikový hotel je domovem stáda ohrožených žiraf Rothschildových, které se často připojují ke snídani a strkají hlavy do oken jídelny, aby si od hostů vzaly něco dobrého. Tento jedinečný zážitek spojuje luxusní ubytování s možností blízkého kontaktu s těmito majestátními zvířaty a nabízí nezapomenutelný start do vašeho dne.

Tip: Bohužel je tento zážitek opravdu drahý a proto není pro každého. Skoro stejně úžasné, ne-li lepší je krmení žiraf. Tento zážitek zažijete na stejném místě a dokonce se tak s žirafami setkáte z ještě možná větší blízky bez toho, aniž by vám to zruinovalo peněženku. 

4. Cesta vlakem z Nairobi do Mombasy

Vydejte se na nezapomenutelnou cestu mezi Nairobi a pobřežním městem Mombasa v Keni. Tato malebná trasa vás provede rozmanitou krajinou, od savan plných divoké zvěře až po bujnou vegetaci při pobřeží Indického oceánu. Během cesty můžete z okna vlaku pozorovat slony, žirafy a zebry. Výlet vlakem je pohodlný způsob, jak si užít krásy Keni, a zároveň vás zaveze k nádherným plážím Mombasy.

5. Výstup na Kilimandžáro

Kilimandžáro, nejvyšší hora Afriky, se tyčí do výšky 5 895 metrů nad mořem a láká dobrodruhy z celého světa. Výstup na „střechu Afriky“ je výzvou, která ale nevyžaduje technické horolezecké dovednosti, což činí tento trek dostupným pro zdatné turisty. Cesta na vrchol vás provede několika klimatickými zónami, od tropického lesa až po ledovcové vrcholy, a nabízí nezapomenutelné výhledy na okolní krajinu Tanzánie. 

Tip: Pokud nevíte, jaký je mezi trasami rozdíl nebo chcete poradit, na kterou se vydat, kontaktujte Věrku, garantku pro Afriku – s námi totiž můžete vyrazit na obě. 

6. Safari vlastním autem v Namibii a JAR

Pokud toužíte po dobrodružství a svobodě, je self – drive safari (pozn. auto vám půjčíme, ale řídíte sami) ideální volbou. V Namibii i Jihoafrické republice můžete projet národní parky a rezervace vlastním tempem a zastavit se, kdekoliv uvidíte něco zajímavého. V Namibii, v národním parku Etosha, máte šanci spatřit velká stáda slonů, lvů, nosorožců a dalších zvířat, zatímco v Jihoafrické republice, zejména v Krugerově národním parku, si užijete pestré ekosystémy a různé druhy zvěře. Tento druh safari vám dává svobodu a autenticitu, kterou nenajdete nikde jinde.

7. Ochutnávky vín v Jihoafrické republice

Jihoafrická republika je nejen známá pro své safari, ale také pro své vinařské oblasti, které jsou světově proslulé. Návštěva regionů Stellenbosch nebo Franschhoek, jen kousek od Kapského Města, vás zavede do malebných vinic, kde můžete ochutnat kvalitní vína, která jsou oceňována po celém světě. Vinařské oblasti nabízejí nejen vynikající vína, ale také nádherné výhledy na hory a možnost vychutnat si gurmánské jídlo v některé z místních restaurací.

8. Hroši v Botswaně

Botswana je rájem pro milovníky divoké přírody, a pokud chcete zažít opravdové dobrodružství, navštivte deltu řeky Okavango. Tato oblast je známá svými velkými populacemi hrochů, kteří se líně pohybují v klidných vodách řek a mokřadů. Safari na loďce je jedinečným způsobem, jak sledovat tato zvířata zblízka, zatímco se pohybují ve svém přirozeném prostředí. Kromě hrochů tu můžete vidět slony, krokodýly a celou řadu dalších druhů divoké zvěře.

9. Setkání s Masaji

Masajové, jeden z nejznámějších kmenů Afriky, jsou proslulí svou jedinečnou kulturou, tradičním oblečením a výjimečnými rituály. Setkání s Masaji, ať už v Keni nebo Tanzanii, nabízí příležitost nahlédnout do života této etnické skupiny, dozvědět se o jejich zvycích, tancích a obřadech. Můžete navštívit jejich vesnice, zvané „manyatta“, a zúčastnit se jejich tradičních oslav, čímž získáte hlubší porozumění jejich životního stylu, který se po staletí výrazně nezměnil.

10. Gorily a šimpanzi v Ugandě

Uganda, je jednou z mála zemí, kde můžete zažít pozorování horských goril a šimpanzů ve volné přírodě. Národní park Bwindi a Národní park Kibale jsou domovem těchto ohrožených druhů a trek za gorilami je jedním z největších zážitků, které Afrika nabízí. Pozorování těchto majestátních primátů z bezprostřední blízkosti ve volné přírodě je hlubokým a emotivním zážitkem, který si budete pamatovat po celý život.

Tip: Doporučuje se přinést s sebou vodotěsné oblečení a kvalitní trekové boty, protože oblast je známá svým vlhkým a bahnitým terénem.

Tak co, který ze zážitků už léta čeká, že si ho splníte? Pokud se o Africe chcete dozvědět více, včetně toho, jak vypadá ubytování na Safari, jaké aktivity dělat v Ugandě , proč navštívit masajskou vesnici nebo jak vypadají naše zájezdy, podívejte se na náš YouTube kanál Go2 Travel Akademie, kde naše průvodkyně a garantka Věrka pravidelně přispívá se svými tipy a zážitky přímo z místa. Navíc, všichni naši průvodci v Africe dlouhodobě žijí a proto ji znají jako své boty.

Mohlo by se Vám líbit…