Rozhovor s Andreou Stárkovou: Jak se žije a učí v Indonésii

Nadace Škola v ráji se zaměřuje na vzdělávání dětí a mládeže na indonéském ostrově Lombok. Jak to vše začalo?

Na Lombok jezdím více než 10 let a stejnou dobu se tam věnuji dobrovolnictví. V současné době se svoje zkušenosti snažím předat i dalším dobrovolníkům, jejichž pobyt na Lomboku koordinuji. Vyučuji v různých kurzech na ostrově a pořádám pro děti nejrůznější mimoškolní aktivity, výlety, lekce eco-výchovy, workshopy atd.

Ještě doteď si pamatuju na mou první zkušenost s vedením výuky. S očekáváním, že jdu na “hospitaci ke kolegovi”, jsem vstoupila do třídy a po představení jsem byla zanechána napospas zžákům, protože můj indonéský kolega prostě odešel ze třídy.

Po všech těch letech jsem se postupně prokousala všemi možnými nástrahami. Dnes už mě víceméně nemá co překvapit, ani když se mi začne procházet přes třídu hejno slepic či stádo koz v době výuky. Naopak, zdejší atmosféra je pro mě velmi obohacující, a to i po všech těch letech dobrovolničení na tomto ostrově.

Kdo vlastně Školu v ráji založil a kdo jí nyní přispívá?

Neziskovou organizaci Školu v ráji jsme založili s Marcelem Žitníkem z cestovní kanceláře Go2. Marcel také částečně žije v Indonésii a tak velmi dobře chápe potřebu zlepšení stavu vzdělání a rozvoji výuky angličtiny na ostrově.

První projekt, jehož náplní bylo postavení nové školní budoby na jihu ostrova, byl spíše nemilou až hořkou zkušeností. Uvědomili jsme si, že nemůžeme pomáhat těm, kteří si kladou za cíle vás spíše využívat k tomu, aby si sami “polepšil”. Naštěstí všechno zlé je k něčemu dobré. První smutná zkušenost nás dovedla k fantastickým lidem, kteří se posléze stali našimi partnery. Patří mezi ně i Pan Jumirim, který jako průvodce na Rinjani pracoval s cizinci více než 10 let.

Vrchol více než 4-tisícové sopky sdolal více než 150 krát! Po ukončení průvodcovské kariéry několik dalších let postupně budoval svůj English Rinjani Institute, který každý rok úspěšně dokončí více než 200 studentů. Následní absolventi nacházejí práci v turismu na jižním pobřeží Lomboku. Insitut se postupně stal tak úspěšných, že pan Jumirim dokonce před pár měsíci otevřel další kurzy na západním pobřeží ostrova a také na sousedící Sumbawě.

Mezi další partnery počítáme Paní Intan, které jsme loni napomohli s otevřením kurzu angličtiny pro děti. Tato mladá, velmi ambiciózní žena, vystudovala angličtinu na místní univerzitě a nyní vede vlastní kurzy a také vyučuje na základní škole. K tomu se navíc stará o svého ročního synka.

Na první pohled tato žena působí velmi něžně, přesto Intan na své žáky velmi přísná a nesmlouvavá. Její studentu dosahují extrémě dobrých výsledků. Někteří její studenti dokonce vyhrávají soutěže v angličtině v celoostrovních jazykových zkouškách! Ke všemu tomu vede Paní Intan svoji výuku v doslova bojových podmínkách ve staré budově u svého domu nevhodné pro tyto účely.

Další partnerkou je Paní Aisyah, dáma s neuvěřitelným charisma a nekonečným nadšením do života. Aisyah dokázala skloubit byznys s prospěšnou prací oblasti ekologie a sociální a komunitní péče. S Aisyou se podílíme na projektu výstavby sítě škol s ekologickým zaměřením, které by měly částečně zajistit vzdělávání dětí v oblasti zasažené loňským zemětřesením.

Paní Aisyah už sedmým rokem úspěšně provozuje Bank sampah – “odpadkovou banku”, což je unikátní systém, který motivuje lidi ke sběru a zpracování odpadků. Díky prodeji výrobků, jako jsou například tašky, pásky, dekorace a pod. si lidé mohou vydělat peníze. Ve výrobně na spracování odpadu najdou práci místní ženy s postižením, které by jinak těžko hledaly šanci na uplatnění ve společnosti. Výdělky z prodeje se pak financuje např. provoz mobilní ekoknihovny nebo výstavba již zmíněných ekologických škol.

Naše nadace společně s Aisyou založila organizaci Lombok eco international connection, jejíž cílem je sdílení zkušeností z oblasti ekovýchovy a ochrany životního prostředí.

Co je hlavní činností Vaší nadace?

Hlavní činností je zprostředkovávání dobrovolnických stáží na výuku angličtiny v našich partnerských školách a kurzech. Na Lombok posíláme učitele angličtiny především z řad studentů českých spřátelených univerzit. Tito studenti mají tu výhodu, že část pobytu dostanou uhrazenou univerzitním stipendiem a pobyt se jim započítává do praktické výuky. Studenti tak nemusí čast strávený na Lomboku nahrazovat zpátky v Čechách.

Další, neménně důležitou činností je pomoc při výstavbě a provozu škol a kurzů na ostrově. Plánů a samotné výuky se sami aktivně účastníme, a tak přesně vidíme, kde jsou finance nejvíce potřeba. Provoz a rekonstrukci projektů neplatíme celé, ale napomáháme pouze z části, zbytek si musí organizátoři kurzů zajistit sami.

V neposlední řadě každorocně vybíráme několik nadaných studentů, kteří pocházejí z velmi chudých poměrů a jejich rodiny si nemohou dále dovolit financovat jejich studia. Naše nadace následně těmto dětem poskytuje stipendium na výběrových, velmi kvalitní školách na Lomboku.

Mezi tyto studenty patří mladá slečna Lia z malé vesničky Sande, ukryté mezi rýžovými políčky na jihu Lomboku.

Lia poctivě docházela do volnočasového kurzu angličtiny, který provozujeme ve vesnici Sande. Tam jsem si všimla, že holčička je velmi bystrá nejen na angličtinu a napadlo mě zeptat se jí, jestli by se nechtěla zkusit přihlásit s naší podporou na výběrovou privátní školu Sayang Ibu. Lia a její rodina souhlasila, Lia excelentně prošla u přijímacích zkoušek a v tuto chvíli má za sebou úspěšně dokončený první semestr. Její studium naše nadace finančně podporuje formou stipendia. Lia se během studia mimo jiné naučila hrát na violu a je členkou školního orchestru. V současné době na soukromé škole Sayang Ibu studují 3 děti z našich organizací a všechny patří mezi ty s nejlepšími výsledky v ročníku.

Co může zájemce o dobrovolničení na Lomboku očekávat?

Jedním z našich cílů je celoročně pokrýt výuku angličtiny našimi lektory. Zájemcům o dobrovolničení vždy doporučujeme, aby na Lombok přijeli se společníkem. Při šesti-týdenní pobyt (což je minimální doba působení v program) je z mnoha hledisek příjemnější mít vedle sebe kamaráda, se kterým sdílíte společné zážitky a podělíte se i o přípravy na výuku.

V současné době dobrovolnicí působí ve dvou kurzech a připravuje se již zmíněný program v ekoškolách u Ayshi.

 Popište nám Andreo jak vypadá výuka v kurzech na Lomboku? Co mohou dobrovolníci na ostrově zažít a vidět?

Výuka v kurzech probíhá čtyři dny, které jsou následovány třídenním volnem. V volných dnech mohou dobrovolníci podnikat výlety po ostrově. Pro trekové nadšence je tady sopka Rinjani, na kterou se pořádají výstupy. Jsou zde mimo jiné krásné vodopády ukryté v džungli, a nebo dobrovolníci mohou zkusit sjet vlnu na jedné z místních vyhlašených surfařských pláží. Nezapomínejme, že místní lidé jsou velmi vstřícní a pohostinní, a proto dobrovolníci nemají nouzi o pozvánky na svatby a jiné kulturní akce.

Místní komunita je velmi otevřená a přátelská a tak se často stává, že se během pár dnů budete cítit součástí jedné velké lombocké rodiny. Ze zkušeností všech bývalých dobrovolníků vím, že se jim z Lomboku po dvou měsících nesnadno odjíždí a na fotkách z letiště bývají často vidět slzy. Ostatně já sama se sem vracím už deset let a o uslzených odletech vím svoje.

Jak se můžu přihlásit a stát se dobrovolníkem?

Stát se dobrovolníkem není nic složitého. Vyplňte kotaktní formulář na našich stránkách Škola v ráji, přiložte své resumé a domluvíte si úvodní pohovor. Důležitý je věk uchazovače (upřednostňujeme věk 20 let a výše), zkušenosti s prací s dětmi, a znalost angličtiny na konverzační úrovni.

Každý dobrovolník chystající se na Lombok se před příjezdem musí psychicky připravit na markantní rozdílnosti místní kultury. Musí být ochoten tyto odlišnosti nejen akceptovat ale je i respektovat.

Lektory pro výuku v kurzech potřebujeme celoročně, takže se nám neváhejte ozvat.

Hledáte pojištění na cestu? Cenově nejvýhodnější do celého světa, připojištění COVID a další možnosti? My vám poradíme!

O Andrei Stárkové:

Andrea je spoluzakladatelkou občanského sdružení ŠKOLA V RÁJI působící na indonéském ostrově Lombok. Již deset let tam tráví každou zimu a věnuje se dobrovolnické práci a projektům na pomoc místním dětem, mládeži a také ekologické výchově.

Andrea miluje indonéskou kuchyni a tropické klima. Během letních měsíců ji najdete v Českém ráji, kde připravuje a realizuje ekologické výchovné programy pro děti pod vedením Střediska ekologické výchovy Český ráj. V této práci jí občas vypomáhají i její dvě dospívající děti.

Mohlo by se Vám líbit…