Video: Jak se na Novém Zélandu přepravit mezi ostrovy? | Travel Akademie

Video: Jak se na Novém Zélandu přepravit mezi ostrovy?

Kdy je dobré rezervovat trajekt? Která auta nesmějí na trajekt?

Na co si dát pozor s autem z půjčovny?

Víte, že Nový Zéland je na dvou ostrovech? A víte, jak mezi nimi cestovat? Nejčastěji trajektem! Heuréka! 🙂
Kterou lodní společnost vybrat? Co s autem? A co, když mám obytný vůz?
 
Přesně na tyto dotazy odpovíme v krátkém videu.
 
Dozvíte se:

  • Jak se přepravit mezi ostrovy Nového Zélandu
  • Kdy rezervovat trajekt
  • Která auta na trajekt nesmějí
  • Nejlepší trajekt
  • Auto z půjčovny? Zbystřete!
  • Kde spatřit delfína
  • a tradičně – rady z PRAXE

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Neřekli jsme vše? Podívejte se na další tipy od NZ guru Martina Slívy, nebo se zeptejte Froda!
 
ABSOLUTNÍ CHYBA z praxe: Půjčte si auto u Thrifty a bookněte trajekt Bluebridge. Zaručujeme vám, že 3km sprint po dálnici ve Wellingtonu bude patřit k vrcholům vaší dovolené. Více ve videu.

O Autorovi - Tomáš Machálek

Na Novém Zélandu Tomáš strávil rok svého života a procestoval ho křížem krážem. Jeho srdce si získala zejména oblast Central Otago díky jedinečné krajině a nádherným vinicím. Miluje trilogii Pán prstenů.

Čau cestovatelé,

dneska se pobavíme o tématu, na které se mě často ptáte:

Nový Zéland jsou dva ostrovy – jak se mezi nimi můžu přepravit?

Odpověď je jednoduchá. Mezi Severním a Jižním ostrovem jezdí každý den trajekt a to hned několikrát – od rána až do noci. Konkrétně spojuje hlavní město Wellington na Severním ostrově a městečko Picton na Jižním ostrově. Tohle je způsob, jak se přepraví 99% z vás, nic jiného už proto nehledejte.

Pokud máte nějaké speciální cestovatelské úmysly, nebo máte panickou hrůzu z plavby po moři, lze se přepravit i letecky, to je pak to zbývající 1% z vás.

Vraťme se ale k trajektu – to je to, co vás zajímá.
Trajekt operují 2 společnosti: Interislander a Bluebridge. Není mezi nimi nějaký zásadní rozdíl, jsou v podstatě srovnatelné. Sám jsem cestoval s oběma a obě dvě byly fajn. Rozdíl ale může být v ceně – podívejte se proto na obě dvě a porovnejte si aktuální nabídku. Dá se tady docela ušetřit.

Auta a obytné vozy se většinou berou s sebou na trajekt, ale vždy záleží na autopůjčovně, u které máte auto sjednané – některé to dovolují, jiné ne, tohle je strašně důležité si pohlídat. Jednodušší je mít půjčené auto, které může na oba dva ostrovy, ušetří vám to pak dost starostí.

Cesta trajektem trvá zhruba 3,5 hodiny. Auto zaparkujete v podpalubí a vyběhnete na krytou palubu pro pasažéry – tam je posezení, restaurace, vyhlídková paluba a náročnější z vás si mohou dopředu objednat i kajutu. Dáte si tam kafe, hranolky, kocháte se výhledy a povídáte si s ostatními cestovateli z celého světa.

Pluje se přes Cookovu úžinu a když se přiblížíte k Jižnímu ostrovu, doporučuji vyběhnout si ven na vyhlídkovou palubu s foťákem – budete vjíždět do zálivu královny Charlotty a ty scenérie tam stojí za to. Nezapomeňte si ale vzít bundu a čepici, dost tam fouká. No a při troše štěstí vám budou kolem lodi také skákat delfíni. Určitě se jedná o jeden ze super zážitků, tak ať to neprospíte, byla by to škoda.

Jakmile trajekt zakotví, nasednete v podpalubí zase do auta, vyjedete ven a hurá objevovat krásy druhého ostrova.

Jízdenky na trajekt se dají koupit jednoduše online na jejich webovkách a zaplatit kartou. Ale pozor, v oblíbených časech, zejména pak v hlavní sezóně, mohou být trajekty už vyprodány, tak bych to nenechával až na úplně poslední chvíli, ale řešil třeba pár dní předem, zkrátka až budete vědět, kdy chcete jet.

Není nutné kupovat si jízdenku měsíc dopředu (pokud tedy neplánujete jízdu na Nový rok nebo tak..), také bych to ale nenechával až přímo na ten den plavby, ať máte jistotu, že se dostanete na palubu.

Lístek na osobu vyjde cca na 72 NZD, pro obytný vůz je to pak cca 200-350 NZD podle velikosti vozu.

Když si lístek koupíte dopředu přes autopůjčovnu, mívají to levnější než na webu lodní společnosti a datum plavby můžete během cestování změnit, takže tohle je případně super způsob, jak ušetřit.

Stejně tak je to u nás. Kdo má zájem půjčit si auto nebo obytňák přes nás, garantujeme stejné ceny trajektu jako v autopůjčovně, někdy i nižší. Zkrátka nejlepší možné. Necháváme vám totiž část provize, co nám lodní společnost zaplatí, abychom si vás získali. Také víme, které autopůjčovny vám dají trajekt pro osobní auto zdarma, tak proč neušetřit. K tomu všemu ještě spoustu rad a u obytných vozů navíc ještě plavba po Milford Sound zdarma jako bonus. To pro úplnost. Dost ale bylo reklamy.

Protože jste vydrželi až do konce, mám pro vás důležitý tip: Jeďte trajektem už ráno, třeba Interislanderem v 9h z Wellingtonu – na Jižní ostrov přijedete za světla a ještě pak máte čas na nějakou aktivitu v Pictonu – třeba na plavbu za pozorováním delfínů, nebo si můžete popojet o kus dál na vyhlášené vinice v oblasti Marlborough. Když byste jeli večer, může být už tma a vy z plavby zálivem nic mít nebudete. Také se vyplatí nocovat den před vyplutím ve Wellingtonu – máte jistotu, že je trajekt za rohem a ještě si den předtím prohlédnete boží muzeum Te Papa.

Ano, při plánování dovolené je třeba klást důraz i na takovéhle drobné detaily. Kdyby vás toho zajímalo víc, koukněte k nám na web, který je nabitý dalšími radami přímo ze Zélandu, nebo se nám ozvěte a probereme to spolu.

To už je pro dnešek všechno. Mějte se fajn 🙂

Autor: Tomáš Machálek

Mohlo by se Vám líbit…