Video: Jak se nejlépe dostat na Nový Zéland? | Travel Akademie

Video: Jak se nejlépe dostat na Nový Zéland?

Jaké je nejlevnější letecké spojení na Nový Zéland?

Jak přežít let v klidu? Která další místa navštívit cestou?

Chcete vyrazit na Nový Zéland a právě jste přišli na to, že cesta je dlouhá, drahá a únavná? Hledáte způsob, jak to vyřešit?

Sehnat letenku za hubičku, skvělý spoj bez čekání, hodně místa v letadle, 5-ti chodové menu a k tomu toaletu s vyhřívaným prkénkem a vodotryskem? Pardon, to neumíme.

To ale neznamená, že vám neumíme dobře a zadarmo poradit. Za 17 let, co plánujeme cesty, jsme se naučili, jak na to. Výsledek najdete ve videu o letenkách na Nový Zéland.

Zde jsou vaše nejčastější dotazy, na které ve videu najdete odpovědi:

  • nejlevnější, nejkomfortnější, nejzajímavější letecké spojení s vysokou přidanou hodnotou
  • jak přežít dlouhý let v klidu?
  • jak vedle sebe dostat prázdnou sedačku?
  • nejlepší místa v letadle na dlouhou cestu
  • jak cestu na NZ nejlépe využít a navštívit další zajímavá místa bez připlácení?
  • nejlepší jídlo a servis, letadlo, zajímavosti
  • nejhezčí stewardi a letušky
  • odkud a kam se dá letět na NZ, abyste toho co nejvíc stihli
  • a opravdu spoustu dalších užitečných informací z PRAXE!

Ještě vás to nepřestalo bavit? To jsme rádi. Tady třeba najdete skvělou instruktáž, jak se vyhnout prohlídce drsných NZ celníků.

Skvělá zpráva! S námi dostanete slevu 20% na knížku Průvodce Novým Zélandem od Lonely Planet.

Tohle ale rozhodně nejsou všechna ESA, která máme v rukávu.

Sledujte nás! Ptejte se na cokoliv a my budeme ESA z rukávu tahat rádi a sdílet rady, triky a tipy s vámi.

O Autorovi - Tomáš Machálek

Na Novém Zélandu Tomáš strávil rok svého života a procestoval ho křížem krážem. Jeho srdce si získala zejména oblast Central Otago díky jedinečné krajině a nádherným vinicím. Miluje trilogii Pán prstenů.

Čau cestovatelé,


dneska se budeme věnovat tématu: Jak se nejlépe dostat na Nový Zéland. Počítejte s tím, že cesta na Nový Zéland je dlouhá a únavná, a to i pro milovníky létání. O trochu delší bude výjimečně i to dnešní video.


Hlavní letecký přístav Nového Zélandu je město Auckland na Severním ostrově. Na Jižním ostrově je to pak město Christchurch. Využít pak můžete i malé letiště v Queenstown, ale ne na dlouhé mezinárodní lety.
Nový Zéland se v 90% cestuje z Aucklandu do Christchurch, nebo obráceně, a to právě kvůli letištím.

S letenkami jsou tedy dvě varianty:
Varianta 1: Koupíte si letenky s příletem do Aucklandu a odletem z Christchurch, nebo obráceně. Tohle umí Singapore Airlines a Emirates. Přiletíte do Aucklandu, cestujete si a skončíte v Christchurch, kde nasednete na letadlo a hurá domů.
Tohle je určitě jednodušší a preferovaná varianta. Neřešíte prostě nic navíc a ušetříte i čas. Je to ale trochu dražší varianta – cena letenky se pohybuje cca kolem 31-35 000 Kč na osobu. Emirates mají jeden přestup v Dubaji a někdy technický stop v Sydney nebo na Bali. Singapurci pak mají dva přestupy – v Evropě a v Singapuru.


A teď ta druhá varianta: Koupíte si zpáteční letenku do Aucklandu. Třeba s Korean Air, Qatar Airways, anebo v akci od Lufthansy, nebo Swiss Air. Přiletíte do Aucklandu, cestujete si a skončíte v Christchurch. Odtud ale ještě musíte absolvovat vnitrostátní přelet zpátky do Aucklandu, který si musíte sami extra dokoupit buď u Air New Zealand, nebo Jetstar.


Takové letenky jsou levnější a pohybují se v rozmezí 22-30 000 Kč za osobu. K tomu si ale ještě přičtěte ty extra kupované vnitrostáty, které se pohybují kolem 1 500 Kč – 2 500 Kč za osobu. V průměru tedy počítejte s celkovou částkou kolem 28 000 Kč za celou tuhle akci. Některé aerolinky mají jeden přestup a hezky to navazuje – třeba u Qatarců. U Korejců pak zase máte nocleh v Soulu zdarma. Někde už jsou pak 2 přestupy, anebo více a taky delší čekání. To se odráží i na ceně letenky.

Jo, tahle varianta je super způsob, jak něco ušetřit, dejte si ale pozor na následující:
Pokud ten závěrečný vnitrostátní přelet z jakéhokoliv důvodu zmeškáte a letadlo z Aucklandu do ČR vám uletí, ta hlavní drahá letenka Auckland-Praha vám propadne. Vy si ji pak musíte koupit znova a náhradu vám nikdo nedá. Doporučujeme proto ten vnitrostátní přelet absolvovat raději den dopředu a přespat v Aucklandu, třeba přímo na letišti v levném hotelu Ibis, který je hned naproti terminálu. Přijdete tak ale o aktivní dovolenou během posledního dne, jako je tomu u té první varianty.


Pokud by se vám ze Zélandu ještě nechtělo rovnou domů, dá se po cestě zpátky podívat i na další místa.
Fakt pěkně můžete navázat plážovou koupací dovolenou v tropickém ráji na Fiji. Na to si dejte tak 5 dní. Přiletíte do městečka Nadi a odtud pak lodí nebo helikoptérou na souostroví Mamanucas, nebo Yasawas, kde se natáčel film Modrá laguna, nebo ikonická reality show Survivor – Kdo přežije. Fiji nejvíce doporučujeme od října do prosince.


Případně můžete přidat i pobyt v Austrálii a vidět Sydney na jihu, Uluru v Rudém středu a také tropický sever v Cairns a okolí. Na to si přidejte tak 9 dní, nebo i víc, nebo i míň – záleží na vás – všechno umíme vymyslet.


Anebo můžete po cestě využít přestupních míst aerolinek a udělat si tzv. stopover. Perfektně se to nabízí třeba v Singapuru u Singapore airlines. Tam můžete strávit jeden nebo dva dny. Singapurci nabízí hotel za zvýhodněnou cenu i s transferem. Vy se můžete projít po městě a podívat se třeba do Gardens by the bay, botanické zahrady nebo se vyfotit se slavným hotelem Marina Bay Sands, kolem kterého se jezdí i závody Formule 1.


Pak jsou tady Emirates, u nich přichází v úvahu Dubaj s kolosálním mrakodrapem Burdž Chalífa, nebo můžete letenku poptat tak, abyste měli stopover i v Sydney. Tam si můžete dát den, dva, tři.. podívat se k opeře, hodit koupačku na pláži, nebo si zajet do Blue mountains. U Korejců máte zase na cestě zpátky automaticky nocleh v Soulu.
Zkrátka a jednoduše – když už letíte takhle daleko, tak proč se nepodívat někam jinam a trochu si nezpříjemnit dlouhou cestu domů. 
Ale pozor, pokud letíte méně než na 3,5 týdne, raději věnujte maximum času Novému Zélandu, tam se každý den počítá.


Ještě se na chvilku vraťme k cenám letenek.
Na rovinu – pod 20 000 Kč se u zpáteční letenky prostě nedostanete, leda by znovu začali létat China Eastern Airlines, u kterých se daly koupit letenky v dosti nekomfortním letu kolem 19 000 Kč. Jasně, může se stát, že některá společnost vyrazí se super promo akcí nebo zadá špatně tarif do systému. Počítejte ale s tím, že obvyklá cena zpáteční letenky se reálně pohybuje v rozmezí 26-32 000 Kč za osobu.


Pozor, to ale neplatí pro dovolenou na Vánoce a Silvestra. Tam jsou dobré ceny možná tak 11 měsíců dopředu. Pak už cena roste a může se vyšplhat klidně až na částky 38 nebo 45 000 Kč na osobu. Ukázkovým termínem budiž odlet 19.prosince a návrat 6.ledna. Tady jsou ceny nejvyšší možné.


Tak a teď první rada z praxe: Hlídejte si čas příletu!
Pokud to jde, doporučujeme přiletět na Zéland večer nebo v noci. Říkáte si proč? Pojedete na hotel a vyspíte se! Další den už budete alespoň částečně odpočatí a aklimatizovaní.
Když přiletíte ráno, ještě nemůžete na ubytování – tam vás pustí nejčastěji až ve 2 odpoledne. No a začít hned řídit a někam vyrazit hned po příletu vám určitě nedoporučujeme.


Druhá rada z praxe: Jaká je nejlepší economy třída pro let na Nový Zéland?
Za nás určitě Singapore Airlines. Proč? Spolu s Cathay pacific největší prostor na nohy v economy class a velice moderní design kabiny, která je navíc čistá a světlá. Poletíte na 2 podobně dlouhé lety s přestupem v Evropě a v Singapuru. Letiště v Singapuru je, bylo a bude nejlepší na světě, od skvělého jídla za pár korun po přehlednost, prostornost a zázemí- všechno je tu prostě víc než skvělé. Je tu venkovní zahrada, kino, sprchy, prostě všechno a zastávka v Singapuru určitě stojí za to!
Servis je u Singapurců famózní. Letušky a letušáci kolem vás skáčou neustále, jídlo je svěží, lehké a nechybí výběr ryb.
Možná je to jen pověst, ale slyšel jsem, že když se singapurské letušce zlomí nehet, nemůže letět, protože to neodpovídá jejich standardům.
Posádka je neuvěřitelně příjemná, přátelská a v leteckém průmyslu dokonce existuje pojem “Singapore girl” značící super vysoký standard této společnosti.
Emirates podle našeho názoru lehce zaspali dobu. Jsou trošku dražší, ale servisem už se Singapurcům nebo Qatarcům nevyrovnají. Z našeho pohledu se z prémiového dopravce stali dobrým standardem. Velkou výhodou je jen 1 přestup a možnost letět domů rovnou z Jižního ostrova – z Christchurch. Případně si s nimi můžete cestou domů udělat zastávku třeba v Sydney.
Chybu určitě neuděláte ani s Korean Air nebo Qatar Airways, kteří jsou cenově perfektně dostupní víceméně pořád. Korejci vám dají na cestě zpátky nocleh zdarma v Soulu, protože tam ty lety nenavazují a Qatarci jsou zase bráni jako nejlepší aerolinka světa.

Z našeho pohledu jsou ale nejlepší volbou pro cestu na Nový Zéland Singapore Airlines.


Třetí rada z praxe: Okénko versus ulička.
Kanec se svíčkovou nebo se zelím? Klasická otázka kde sedět v letadle. Eliminujme situaci, kdy letíte v páru. Já volím uličku. Máte to blízko na záchod, nemusíte se pořád někoho ptát na svolení, zda ho můžete překročit a máte jednu půlku těla volnou na protáhnutí nohou. Nebojte se, okénka budou celou cestu stejně zatažená a nic extra byste neviděli. Polštář se pak stejně celkem špatně opírá o bok kabiny. Jediná možnost, kdy se vyplatí přemýšlet o okénku je, když víte že poletíte přes den nad Himalájemi. Ten výhled je opravdu úchvatný.


Poslední rada z praxe: Jak dostat prostřední sedačku zadarmo?
Každý čeká na tuto kapitolu, tak jdeme na to. Není to nejlehčí, ale ne nemožné. Kdy na to můžete zapomenout? V hlavní sezóně, když je plné letadlo, to už nemůžete nic. Když je ale vedlejší sezóna, tak následujte tyhle kroky, jestli chcete mít místo vedle sebe volné.
Když letíte ve dvou, rezervujte si předposlední řadu, jeden u okénka, druhý v uličce. Je tady vysoká pravděpodobnost, že už mezi vás paní z odbavení žádného chudáka neposadí. Lidi nejsou zlomyslní a paní u přepážky obsazuje letadlo od začátku a když už, tak bere uličku nebo okýnko, ne prostředek.
Když už sedíte v předposlední řadě vedle sebe, opět je vysoká pravděpodobnost, že se místo uprostřed už neobsadí. Letadlo se obsazuje zepředu směr dozadu.
Buďte na check-in dostatečně brzy, ať si můžete udělat výběr první a ještě to probrat s personálem na přepážce.
Šance, že se to povede, je minimálně 50%. Připravte se ale na to, že letadlo vzadu občas trochu hází.


No a závěrem ještě jedna pikoška: Zajímá vás, kde potkáte nejkrásnější letušky a letušáky?
Jak jsem již řekl dříve, slogan Singapore girl je mezi leteckými společnostmi pojem. Dámy jsou galantní, milé a nesmírně pohledné. Proti gustu žádný dišputát, ale s kolegy vám doporučujeme radši asijské společnosti než německy hovořící Gertrudy. S letušáky je to složitější. Mezi dámami jsou velmi populární australské Qantas. Úplá uniforma na honákově těle – to je pro naše dámy pastva pro oči. Ale přiznejme si, že úplně nejlepší byl stejně božský Leonardo DiCaprio v roli falešného pilota Franka Abignaila ve filmu Chyť mě, když to dokážeš.


Tak a to už je pro dnešek všechno.

Pokud vás toho o letenkách zajímá více, určitě se podívejte k nám na web. Ten je nabitý informacemi, které se týkají nejen letů, ale i všeho ostatního kolem cestování po Novém Zélandu.
No a kdyby vám něco nebylo jasné a potřebovali byste poradit, tak nám napište, nebo zavolejte, jsme tu pro vás.

Autoři článku: Tomáš Machálek a Marcel Žitník

Mohlo by se Vám líbit…

Video: Jak letět do Japonska?

Video: Jak letět do Japonska?

Řešíte letenky do Japonska? Máte pocit, že cesta je dlouhá, drahá a únavná? Hledáte způsob, jak to vyřešit? Více zjistíte v našem videu.

Video: Letenky Indie

Video: Letenky Indie

Jak se levně a rychle dostat do Indie, nejlepší a nejvýhodnější letecké společnosti