Road trip po Austrálii – Tipy a triky, jak na to | Travel Akademie

Road trip po Austrálii – Tipy a triky, jak na to

Hodně lidí sní o tom, projet si na volné noze Austrálii křížem krážem, ale jen málo lidí si tento sen splní.

Dočtěte se tipy a triky, jak si tento sen splnit a co od cesty očekávat, od vybrané trasy, přes typ automobilu, zásoby, náklady a mnohem víc.

Austrálie je obrovská země a projet ji na vlastní pěst si žádá velkou přípravu.

 

Kudy pojedeme?

V prvé řadě je nejdůležitější si vybrat trasu. Zde záleží na čase, kolik máte.

Nejdelší možností je jet po dálnici Highway One. Ta vede po obvodu celé země a spojuje každé hlavní město přímořských států. Celá obvodová trasa měří 14, 935 km a patří mezi jedny z  nejdelších cest na světě.

Statisticky vám bude trvat asi 3 měsíce tuto cestu dokončit tak, abyste si užili jednotlivá místa a něco vůbec z této cesty měli. Většina lidí tolik času nemá, a tak je vhodné si vybrat část z tohoto úseku.

The Great Ocean Road ve státě Victoria je považována za jednu z nejkrásnějších cest na světě. V oblasti Jižní Austrálii také naleznete Kangaroo Island, který je místem obrovské přírodní rezervace. The Gibb River Road ve státě Západní Austrálie se táhne přes typický australský Outback, a určitě by neměla na seznamu chybět. V Severním Teritoriu je Národní park Kakadu s jednou z nejvíce divokých ploch vůbec. Všechny tyto místa rozhodně stojí za návštěvu a všechny vyžadují odbočku z Highway 1.

Variant na roadtrip je milion. Záleží, kolik máte času a co vás zajímá.

 

Top 8 variant na roadtrip po Austrálii

  1. Velký okruh kolem celé Austrálie

Přesně jak název napovídá, tato cesta po dálnici Highway One vás vezme na cestu dlouhou skoro 15,000 km. Pobřežní cestou navštívíte 7 hlavních měst australských států a Sydney, Brisbane, Cairns, Darwin, Broome, Perth, Esperance, Adelaide, Melbourne a navíc tasmánský Hobart. Počítejte s tím, že cesta trvá i 6 měsíců. Doporučuje se odbočka do národního parku Kakadu a Rudého středu země do Alice Springs a Uluru.

Velká cesta kolem celého obvodu Austrálie

2. Cesta do Rudého Středu, Severní Teritorium

Co by to bylo za seznam toho nejlepšího z Austrálie, kdyby chyběla cesta do samého srdce australského Outbacku. Namísto jízdy po nekonečné Stuart Highway mezi Uluru a Alice Springs zvažte jízdu po scénické cestě Red Centre Way. V jejím okolí naleznete skryté kaňony nebo trekové trasy. Nechte si dostatek času na procházky kolem Uluru a nedaleké soutěsky Kata Tjuta.

Na cestě do srdce australského Outbacku narazíte na původní obyvatele země, Aborigince

3. The Great Ocean Road, Victoria

Jedna z nejznámějších cest v celé Austrálii vedoucí kolem jižního pobřeží začínající ve městě Torquay a končící v Allansford ve státě Victoria. Po cestě dlouhé 243 km uvidíte trosky lodí, deštný prales, skalnaté pobřeží se známými 12 Apoštoly.

12 Apoštolů na Velké oceánské cestě

4. Gibb River Road, Západní Austrálie

Postavena v 60. letech za účelem převozu dobytka, tato 660 km cesta vede skrze stát Západní Austrálie z Derby do města Wyndham. Cesta je ideální pro auta s náhonem na všechny 4 kola hlavně díky místnímu terénu uprostřed australského Outbacku. Cestou narazíte na odlehlé dobytčí farmy, posvátná aboriginská místa, historické oblasti prvních australských dobyvatelů ale také přírodní divy jako jsou vodopády a ohromné prolákliny.

Pobřeží západní Austrálie, oblast Kimberley, Wyndham

5. Cesta z Cairns to Cape York, Queensland 

Tato 1000 km dlouhá cesta začíná ve městě Cairns, výchozího bodu na Velký bariérový útes, a končí na nejsevernějším bodě Austrálie, Cape York. Cestou přes toto tropické území na vás čeká ostře rudá země, řeky infestované krokodýly, prastaré skalní malby původních obyvatel.

Tyrkysové vody kolem ostrova Thursday Island, Cape York, QLD

6. Cesta z Petrh do Ningaloo, Západní Austrálie

Během 1200 km podél australského západního pobřeží si budete moci zaplavat s delfíny, mantami nebo dokonce žraloky velrybími. V této oblasti, známé jako místo kde se tyrkysové vody Indického oceánu střetávají s drsným Outbackem, naleznete jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií v celé zemi. Vhodnou dobou na návštěvu je mezi červnem a září, kdy celá jindy vyprahlá oblast je zahalena do množství rozkvetlých květin.

Skvělé rybaření můžete vyzkoušet kolem Ningaloo, Exmouth, WA

7. Pacific Coast, New South Wales a Queensland

Legendární pobřežní cesta dlouhá přes 900 km spojuje největší město Austrálie, Sydney, s Brisbane. Cesta je vyhlášená pro skvělé pláže na surf, příjemná přímořská městečka, a několik národních parků. Na cestu se doporučuje 5 dní se přenocováním v Coffs Harbour, Byron Bay, Central Coast, a Gold Coast. Doporučená odbočka je do vinné oblasti Hunter Valley nedaleko Newcastlu, kde místní Semillon, sýry a čokoláda určitě stojí za ochutnání.

Nejvýchodnější bod Austrálie, Byron Bay

8. The Savannah Way, Queensland po Západní Austrálii

Spojující Cairns v tropické severní části Queenslandu spolu s městem Broome ve státě Západní Austrálie skrze Severní Teritorium, tato cesta má ohromných 3 700 km. Během této epické cesty z východu země na západ projedete přes 15 národních parků, kde uvidíte vše od deštných pralesů, přes travnaté planiny, odlehlé dobytčí farmy až po vodopády a skalnaté umění původních obyvatel. Na cestu se doporučuje brát si s sebou radio kvůli špatnému telefonnímu spojení.

Oblast kolem města Broome

Výběr správného vozidla

Je pro vás nejdůležitější pohodlí? Nebo dáváte přednost praktickému řešení? Chcete hodně prostoru nebo spíš více kompaktní vozidlo? Možností je nepřeberné množství, vše záleží na vašich prioritách.

Nejvíce vhodnou volbou je pronajmout si rovnou celý karavan. Budete si tak cestu užívat v pohodlí vlastní postele s lednicí a možná dokonce i sprchou. Společnosti jako Britz, Maui a Apollo nabízí karavany vyšší třídy pro cestovatele s vyšším rozpočtem. Pokud nemáte až tolik peněz na rozhazování, pak půjčení klasického auta nebo menší dodávky můžete u společností Wicked, Hippie Campers a Juicy.

 

Nejlepší volbou automobilů na roadtrip je karavan

TIP: V Austrálii funguje služba, která nabízí jednosměrný převoz vozidla. To v praxi znamená, že lze dostat auto klidně i za $1 na den pod podmínkou, že ho převezete do určitého termínu na danou lokalitu. Asi se vám ale nepodaří tuto možnost využít na celou cestu a počítejte s tím, že budete pod časovým tlakem. 

Jaké zásoby si sbalit na cestu

  • Zásoby vody – Ať už máte jakékoliv vozidlo se zabudovaným vnitřními trubkami s vodními kohoutky, sprchou a splachovacím záchodem, nebo máte kanystr na střeše či obyčejnou plastovou přepravku s nápisem H2O, vodu s sebou mít musíte. Doporučuje se mít minimálně po celou dobu cesty 20 litrů.
  • Přenosný vařič – nepočítejte s tím, že si každý večer zajdete do restaurace na večeři nebo že budete denně zakládat ohniště. Přenosné BBQ nebo malý plynový vařič jsou ideální na dlouhé cesty.
  • Alternátor – tento typ elektrického generátoru vám umožní nabítí telefonu, kamery, laptopy a další věci skrz cigaretový zapalovač v autě.
  • Základní nářadí – ujistěte se, že máte základní vybavení jako extra pneumatiku, kladivo, šroubovák, ale také olej do auta a chladící kapalinu.

Kde spát na cestě

Mít auto či karavan, ve kterém máte možnost přenocovat, je samozřejmě ta nejvhodnější varianta. Počítat se ovšem musí s plánem B.

Déšť, vítr, slunce, komáři, nebezpeční hadi a pavouci jsou všechno faktory, na které byste měli brát zřetel.

Ať už budete mít luxusní karavan s ložním prádlem, polštáři a přikrývkou nebo obyčejný spacák rozložený na sklopeném sedadle ve vašem autě, je vždy fajn mít možnost zavřít dveře před okolním světem. Samozřejmě stan a karimatka při dobrém počasí mohou být tou nejlepší volbou.

Kempy, kde můžete zdarma přenocovat, lze nalézt online na Free Camping Australia nebo přes WikiCamps aplikaci. Pravidlem bývá, že vzdálenější kempy bývají zdarma nebo za malý poplatek. Jen nezapomeňte, že musíte mít vlastní vodu, vlastní dřevo na oheň a odvézt si všechny odpadky s sebou. Další možností jsou národní parky, kde se cena za přenocování pohybuje kolem $12.

V Austrálii budete překvapeni vybavením a vysokou kvalitou kempů

Karavanové kempy jsou ideální variantou, pokud nutně potřebujete sprchu nebo pračku. V Austrálii mají tyto kempy opravdu “vymakané” s centrální kuchyní se sporákem, toastovačem, hrnky, talíři, zastřešeným místem na odpočinek, pračkou na mince, někde dokonce i s televizí a internetem. Ceny za přenocování v karavanových kempech jsou dramaticky rozdílné – od $15 za noc až po $130 v hlavní sezoně. S průměrnými cenami počítejte kolem $30 za noc. Hotely s vlastním pokojem a sociálním zařízením začínají na ceně kolem $90 a jsou příjemnou změnou, zvláště pokud jste na cestě dlouhou dobu.

Kolik to bude všechno stát?

Samozřejmě každý má jiný rozpočet a jiné standarty. Tuto kalkulaci berte jako ukázku, na kolik by vás cesta po Austrálii trvající 3 měsíce mohla vyjít.

  • Půjčení auta: kolem $4000
  • Zásoby:  $500 za olej do auta, potřeby na vaření, alternátor, vybavení na kempování atd.
  • Benzín: pokud plánujete ujet kolem 20,000 km pak vás benzín vyjde asi na  $3,055 (cena benzínu za 1l počítána za $1,37.)
  • Přenocování: odhadem za přespání 60 dnů v národních parcích a zbylých 30 dnů v karavanových kempech vás přenocování vyjde na  $1,620. (30 x $30 + 60 x $12).
  • Jídlo: Jídlo v Austrálii není levnou záležitostí a tak počítejme s $25 na den na osobu, což dělá $2,250. Přidejte si k tomu pár lahví vína nebo piva, nějaké to kafe, nějaké to jídlo v restauraci a realita se bude pohybovat někdo o $1000 výše, kolem $3,250.

Cena celkem:  $12,425 AUD

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, druh vozidla a délku celého roadtripu, určitě budete mít o dostatek zážitků postaráno. Po výjezdu z měst se z Austrálie stává jedna velká divočina, tak nabalte kufry, natankujte plnou nádrž a vyrazte kam jen vás cesta zavede za dobrodružstvím.

Šťastnou cestu a hlavně pozor na koaly!

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Specilaista na Austrálii - Petr Musílek

Od Petra můžete čekat detailní znalost Austrálie a Pacifiku. Spolupracuje s National Geographic a Českým rozhlasem. Také létá na paraglidu, miluje sushi, single malt whisky a zlaté retrívry.

Mohlo by se Vám líbit…