Mexické hodování o státních svátcích | Travel Akademie

Mexické hodování o státních svátcích

Většina z nás zná mexickou kuchyni z českých “mexických” restaurací: sopa azteca, quesadillas, tacos, burritos… Je velká škoda, že u nás si tuto pestrou kuchyni spojujeme s tím, že je velice pikantní. Při cestě do Mexika, kde ochutnáte skutečnou mexickou kuchyni, zjistíte, že tomu tak není.

Pojďme se dnes společně podívat na ta jídla, která si Mexičané dopřávají o svátcích.

Tři králové

Začneme prvním svátkem v roce. Na Tři krále se krájí Rosca (podobné našemu mazanci), který je ve tvaru Ježíšovi koruny a má uvnitř zapečené malé figurky Ježíška. Kdo si odkrojí kousek se zapečenou figurkou, musí v další dny pozvat všechny zúčastněné na tradiční Tamales (plněný kukuřičný nebo banánový list masovou nebo ovocnou směsí), které najdeme převážně u pouličních prodejců.

Rosca

Velikonoce 

Katoličtí Mexičané v době půstu nahrazují maso rybami a mořskými plody. Jedním z nejtypičtějších pokrmů v tomto období je rybí polévka. Patří do ní rajčata, zelená paprika, mrkev, brambory, cibule, limetka, koriandr, sůl a pepř. Anebo si pochutnají na krevetách v empanadě (pšeničná kapsa), případně v kořeněné sezamovo – oříškové omáčce s dýňovými semínky.

Tradiční mexické rybí pokrmy servírované na Velikonoce

Den Nezávislosti

V tento den se všichni oblékají v barvách mexické trikolóry a stejné barvy se objevují i na talíři. Rýže se barví rajčaty do červena a koriandrem do zelena a servíruje se na talíři jako mexická vlajka. Tortilly získají červenou barvu z čili, zelenou zase z kaktusu nopal, špenátu nebo koriandru. Mexičani si dají buď slavnostní chile en nogada – zelená paprika naplněná například mletým masem, rozinkami, mandlemi, broskví politá smetanou a sypaná zrníčky granátového jablka, nebo si dají u pouličního stánku nějakou tu nezdravou pochoutku, jak například pambazo, tamal, tacos či quesadillu.

I některé sladkosti jsou v barvách trikolóry, tradiční jsou například kokosové suky cocadas nebo alegrías vyrobené ze zrníček amarantu, medu, ořechů a jiných přísad. Ke kávě si Mexičani dávají churros z odpalovaného těsta obalené v cukru či skořici.

K tomuto svátku samozřejmě patří i tequila. Ta se podává také v barvě tricolóry a to tak, že limetková šťáva je nalevo, tequila uprostřed a rajčatová šťáva napravo. Pije se zprava doleva.

Michelada nebo chelada jsou také tradičními nápoji k tomuto dni. Oba jsou na bázi piva. Cheladu Vám v Mexiku připraví s citrónem, solí a ledem. Aby z toho byla michelada, přidají ještě maggi, salsu Valentinu, rajčatovou šťávu a popřípadě krevety, okurky, gumové medvídky nebo japonské oříšky. S gumovými medvídky se tento nápoj nazývá gomichela. ¡Viva México!😊

 Plněná paprika Chile en nogada

Den zesnulých

Tento den se připravují oltáře s jídlem zesnulým. Na oltář rodina zesnulému připraví jídla a nápoje, které měl rád. Typické pro tento svátek je příprava Pan de Muerto (Chléb zemřelých). Tento sladký chléb je velice podobný našemu mazanci. Ten si můžete dát během dne v ulicích nebo přímo k snídani v jakékoliv restauraci a připojit k němu kávu nebo horké kakao.

 Chléb zemřelých

Vánoce

Nejvíce sváteční menu je na Vás připraveno právě v tento den. Tradičně se večer podává plněná roláda z vepřové pečeně nebo krůta či krocan. Jako přílohu si k němu můžete dát Ensaladu de manzana, což je sladký salát z jablek, ořechů, nakládaného ananasu, rozinek, smetany a kondenzovaného mléka. Místo salátu si můžete dát také pečenou zeleninu nebo krémové špagety. O Vánocích Mexičané samozřejmě holdují tequile a ostatnímu alkoholu.

 Tradiční mexický vánoční pokrm Tamales

Nový rok

Na Nový rok se hoduje celý den. Na stole se opět objeví krůta nebo krocan. Nejvíce tradiční je však Bacalao (treska) připravená s pečenými rajčaty, bramborami a olivami nebo polévka Pozole. K novoročnímu přípitku se pije většinou drahé šumivé víno a jí se 12 kuliček hroznového vína. S každým úderem hodin a každou kuličkou vína si Mexičané přejí jedno přání.

  Tradiční treska Bacalao

O Autorovi - Petra Silva Monreal

Mexiko Petře nabídlo svou náruč na krásných 15 let. Pohltilo ji svou krajinou, kulturou a hlavně tradicemi. Mexiko je úžasné a pro Mexičany se vždy najde způsob k radosti a oslavě, a to je to, co je dělá jedinečnými.

Mohlo by se Vám líbit…