Video: Kdy je nejlepší počasí na cestu do Vietnamu?

Jaké je počasí v různých částech země? V kterém ročním období vyrazit?

Kdy je nejlepší vydat se do hor, vnitrozemí či za koupáním?

Hned na začátek zde pro vás máme ten nejdůležitější dokument, který budete potřebovat k cestování po Vietnamu.

Stáhněte si velkého průvodce po Vietnamu

A teď k tématu, kdy do Vietnamu, bude tam pršet? A kdy myslíte, že je tam nejlepší jet?  

Vietnam je vážně dlouhá země. Představte si cestu ze Stockholmu do Říma, stejně tak je to ve Vietnamu ze severu k jihu a každém regionu i období se můžete setkat s dost jiným klimatem.

Jasně, na Googlu najdete hromadu rad – kdy do Vietnamu jezdit, a kdy raději zůstat doma. Nejsme specializované rosničky, jako mistr Zákopčaník a nemáme křišťálovou meteoradar kouli.

Do Vietnamu už pěknou řádku let organizujeme cesty a v každé hlavní destinaci máme kolegy a kamarády. Troufáme si tvrdit, že víme, jak to tam bude vypadat letos.  
 
Podívejte se na praktické video, připravte si kalendář. Po zhlédnutí budete na 100% vědět:

  • jaké je počasí v různých částech země během celého roku,
  • v kterém ročním období vyrazit, pokud chcete Vietnam projet celý od severu k jihu nebo opačně,
  • kdy je nejlepší vydat se do hor, do vnitrozemí, na rýžová políčka nebo za koupáním.

Vietnamci rádi slaví a milují své tradice. Počítejte s tím, že cestování může být výrazně dražší, hodně míst je zavřených, vše je dost vybukované. Nenechávejte plánování na poslední chvíli. Ve videu se dále dozvíte:
 
→ kdy do Vietnamu, abyste si naplno užili místní festivaly a oslavy,
→ co čekat, pokud si dovolenou naplánujete na Vánoce, Silvestr a další svátky,
→ co je to TET.

Co je psáno, to je dáno. Pokud dáváte přednost raději osvědčeným tipům alá černá na bílém, tady je článek od naší kolegyně Verči Koliášové na téma Kdy jet to Vietnamu – přehled počasí, aneb kdy vyazit
 
No a pro úplnou dokonalost ještě souhrnná tabulka z nejnavštěvovanějších oblastí.
 
Pokud vás zajímá, jak je to ve Vietnamu se svátky a festivaly, pak pro vás máme veškeré informace.

Chcete si půjčit karavan/obytný vůz, ale nevíte jak na to? Porovnejte karavany po celém světě zdarma, snadno a rychle. To vše ve 33 zemích od 60 společností. Více info na pronájmy karavanů.

Netrpělivě vyhlížíte, až budete moci vyjet do exotiky?

Sdílíte své zážitky a fotky z exotických destinací? Nebo se chcete inspirovat od ostatních? Inspirujte se ve skupině  Chci na cesty do exotiky, která sdružuje cestovatele.

O Autorovi - Alena Lundová

Alena studovala v Austrálii, procestovala Nový Zéland, žila v Kanadě a na kole projela Japonsko, Střední a Jižní Ameriku. Vietnam si oblíbila pro skvělé jídlo, pestrou přírodou, etnické menšiny a odlišné životní hodnoty místních.

Ahoj cestovatelé,

přemýšlíte o cestě do Vietnamu, ale vůbec netušíte kdy se tam vypravit? Jaké je v zemi počasí, kdy je vysoká sezóna nebo jak je to se svátky?

Měli byste vědět, že Vietnam je vážně velká a dlouhá země. Od severu k jihu má něco kolem 2.000 km. Představte si ji jako čáru vedoucí třeba ze švédského Stockholmu do italského Říma.

Do Vietnamu se dá cestovat celoročně. Vzhledem k rozdílným přírodním a klimatickým podmínkám, je však potřeba počítat s tím, že v každé části země může být počasí úplně jiné. Takže pozor, pokud nezvolíte vhodný měsíc, lehce se stane, že zažijete tajfun, záplavy, uvidíte sníh nebo taky neuvidíte vůbec nic, protože vše zůstane zahaleno v mlze. Nejlepší bude, když si Vietnam rozdělíme na tři části. Severní, střední a jižní.

Severní Vietnam se nachází v subtropickém pásmu. Mezi nejlepší období patří jaro a podzim. Teploty jsou v této době zpravidla velmi příjemné a neprší. Léto bývá teplé a zima chladnější díky vyšší vlhkosti vzduchu. V horách na severu můžete v prosinci a lednu zažít i sníh. Srpen patří naopak mezi měsíce, kdy s velkou pravděpodobností zmoknete.

Střední Vietnam je takovou kombinací severu a jihu. Znamená to, že je zde celoročně teplo a období sucha se střídá s deštnou sezónou. Nejvíce prší v říjnu a listopadu. Nejvhodnější jsou naopak měsíce leden až srpen, kdy se teploty pohybují kolem 30 °C i více, a to je ideální na koupání.

Na jihu Vietnamu se setkáte se stabilními 25-30 °C celoročně. Období dešťů pomalu začíná koncem května a končí v říjnu. Nicméně prší zpravidla velmi krátce, takže vaši dovolenou to nijak neovlivní. Naopak po horkém dní je těch pár kapek docela osvěžujících. Obecně nejlepší je pro jižní Vietnam období od listopadu do května. Ideální pro relax na plážích.

Vánoce a přelom roku patří tradičně mezi vysoké sezóny. Pokud tedy zvažujete, že příští Vánoce a Silvestr strávíte v zemi Ho Či Mina, doporučujeme začít dovolenou plánovat už 6-11 měsíců před odletem a rozhodně to nenechávejte na poslední chvíli. Letenky, ubytování a služby jsou v této době dražší a nejlepší hotely dlouho dopředu zarezervované.

Samostatnou kapitolou jsou vietnamské svátky. Mezi ten nejdůležitější patří tzv. TET – vietnamský lunární Nový rok. Jedná se o pohyblivý svátek a připadá na leden nebo únor. Trvá většinou 1 týden. Pro Vietnamce je TET důležitý ještě více než pro nás Vánoce. Místní v této době cestují, navštěvují příbuzné a služby pro zahraniční turisty mohou být nejen limitované, ale i velmi drahé.

Mezi populární období pro cesty do Vietnamu patří také Velikonoce a březen. Opět platí, že kdo chce ušetřit, začíná plánovat s dostatečným předstihem.

Na závěr několik tipů: pokud plánujete projet si Vietnam celý, leťte nejlépe od konce února do května nebo od září do listopadu. Počasí sice dokáže být nepředvídatelné, ale je velká pravděpodobnost, že budete spokojení. Naopak v červenci nebo srpnu jeďte raději na Mácháč nebo na Bali. Pozor si dejte na Vánoce, Silvestr a vietnamský nový rok TET.

Ideální měsíc pro návštěvu zátoky Halong je březen, září a říjen. Pokud máte rádi hory, do Sapy se vydejte od září do listopadu. Rýžová políčka v severním Vietnamu v zelené barvě uvidíte v březnu – květnu, zrající žlutá budou v září a říjnu. Bezva koupání zažijete ve středním Vietnamu na jaře a v létě, na jihu pak celoročně mimo červenec a srpen.

Autor: Alena Lundová

Mohlo by se Vám líbit…